220
Φωτογραφία αρχείου από αφίξεις ταξιδιωτών στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» | George Vitsaras /SOOC

Στα 26 τα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βρετανίας στην Ελλάδα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 19 Ιανουαρίου 2021, 20:28
Φωτογραφία αρχείου από αφίξεις ταξιδιωτών στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
|George Vitsaras /SOOC

Στα 26 τα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βρετανίας στην Ελλάδα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 19 Ιανουαρίου 2021, 20:28

Ακόμη 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού που έχει έξαρση στη Βρετανία (εδώ) εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας.

Τα 24 από αυτά ανιχνεύθηκαν από το  Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και πρόκειται για άτομα που ήρθαν από το εξωτερικό.

Το ανησυχητικό όμως είναι ότι τα άλλα δύο περιστατικά προέρχονταν από ενδογενή μετάδοση, δηλαδή από άτομα που δεν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Τα κρούσματα αυτά ανιχνεύθηκαν το ένα στην Κρήτη από το Εργαστήριο Αναφοράς Κρήτης, και το άλλο στην Αττική από το ΙΙΒΕΑΑ. Και οι δύο παραμένουν σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

Η ιχνηλάτηση για τα δύο εγχώρια κρούσματα βρίσκεται σε εξέλιξη, μήπως βρεθεί η άκρη του νήματος, δηλαδή από που μπορεί να μολύνθηκαν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά παράλληλα και να περιοριστούν εγκαίρως τυχόν επαφές τους, οι οποίες ενέχουν τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς.

Οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι με το ενδεχόμενο να έχει αρχίσει η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους της Βρετανίας στην κοινότητα, καθώς, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά, το στέλεχος αυτό φαίνεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από το αρχικό, χωρίς όμως να έχει φανεί ότι είναι πιο επιθετικό.

Ακόμη όμως και αν μολύνει με μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα, ο αριθμός των νέων μολύνσεων που ενδεχομένως θα μπορούσε να προκαλέσει, ίσως δημιουργήσουν ένα νέο, απότομο έμφραγμα στο σύστημα υγείας, με όλες τις συνέπειες σε νεκρούς και περιοριστικά μέτρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...