344
O Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή και σε δεύτερο πλάνο ο Αλέξης Τσίπρας. Η διαφορά του πρώτου είναι σημαντική και κατά κάποιους μη αναστρέψιμη | SOOC

Στα 11,7% η διαφορά της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ – πώς παγιώθηκε το πολιτικό σκηνικό

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2018, 10:28
O Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή και σε δεύτερο πλάνο ο Αλέξης Τσίπρας. Η διαφορά του πρώτου είναι σημαντική και κατά κάποιους μη αναστρέψιμη
|SOOC

Στα 11,7% η διαφορά της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ – πώς παγιώθηκε το πολιτικό σκηνικό

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2018, 10:28

Εξακομματική Βουλή, με τη Νέα Δημοκρατία σε τροχιά αυτοδυναμίας δίνει η τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά και τις παρουσίες και τις εξαγγελίες των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη στην 83η ΔΕΘ.

Η έρευνα της Metron Analysis για «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» μετρά τη λεγόμενη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος και υπολογίζει τη διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο 11,7%! Το συμπέρασμα είναι ότι η πολιτική θέση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό διαμόρφωσε οριστικά το πολιτικό σκηνικό, καθώς ο μεν ΣΥΡΙΖΑ μόλις που καταφέρνει —χάρη και στις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ— να συγκρατεί κάποια ποσοστά, αλλά στον αντίποδα οι Ανεξάρτητοι Ελληνες εξαϋλώνονται (υπό αυτό το πρίσμα ένα σενάριο απορρόφησης ορισμένων στελεχών τους, ή και του ίδιου του Πάνου Καμμένου, στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι και τόσο επιστημονική φαντασία).

Σύμφωνα με τη Metron Analysis, η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος για τη ΝΔ είναι ένα ποσοστό της τάξεως του 36,9%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζεται στο 25,2%. Σημαντική είναι και η διαφορά του κ. Μητσοτάκη από τον κ. Τσίπρα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά (καταλληλότητα για την πρωθυπουργία και δημοφιλία).

Τρίτο κόμμα -και με διαφορά- εμφανίζεται το Κίνημα Αλλαγής (8,1%), μολονότι σε αυτή την έρευνα το Ποτάμι μετρήθηκε μόνο του και υπολογίστηκε στο 2,3% (εκτός Βουλής δηλαδή). Στο 6,7% βρίσκεται το ΚΚΕ, ενώ η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται να υποχωρεί στην πέμπτη θέση με ποσοστά της τάξεως του 6%.

Μια έκπληξη είναι η εκτίμηση της Metron Analysis ότι η Ενωση Κεντρώων θα είναι παρούσα και στην επόμενη Βουλή, καθώς με βάση την τελευταία σφυγμομέτρηση υπολογίζεται ότι θα λάβει ένα ποσοστό στα 3,2%.

Το πρωτοσέλιδο των «Νέων» που φιλοξενούν τη δημοσκόπηση της Metron Analysis

Πέρα από την εικόνα αποδρομής που δίνει για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η έρευνα της Metron Analysis για τα (αντιπολιτευόμενα) «Νέα», αυτό που είναι κοινός τόπος είναι ότι η Νέα Δημοκρατία, είτε λίγο είτε πολύ, προηγείται καθαρά του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Ακόμα και δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ (όπως πχ. της Kappa Research για το «Εθνος») έδωσαν μια διαφορά της τάξεως του 5% υπέρ της ΝΔ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...