314
Διαδηλωτές στα σκαλιά κυβερνητικού κτιρίου περιμένουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, στο Κολόμπο | REUTERS/ Dinuka Liyanawatte

Σρι Λάνκα: Ο Βικρεμεσίνγκε εξελέγη πρόεδρος της χώρας από τους βουλευτές

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2022, 13:51
Διαδηλωτές στα σκαλιά κυβερνητικού κτιρίου περιμένουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, στο Κολόμπο
|REUTERS/ Dinuka Liyanawatte

Σρι Λάνκα: Ο Βικρεμεσίνγκε εξελέγη πρόεδρος της χώρας από τους βουλευτές

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2022, 13:51

Οι βουλευτές της Σρι Λάνκα εξέλεξαν την Τετάρτη τον εκτελούντα χρέη προέδρου, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, ως τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, με την ελπίδα ότι εκείνος θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από την οικονομική και πολιτική κρίση.

«Ο Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε εξελέγη όγδοος εκτελεστικός πρόεδρος βάσει του συντάγματος», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Κοινοβουλίου μετά την καταμέτρηση των ψήφων.

Η νίκη του Βικρεμεσίνγκε μπορεί να οδηγήσει σε νέες κινητοποιήσεις από τους πολίτες που είναι εξοργισμένοι με την κυβερνώσα ελίτ ύστερα από μήνες σοβαρών ελλείψεων σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, όπως έχουν δηλώσει πολλοί διαδηλωτές.

«Ευχαριστώ το Κοινοβούλιο γι’ αυτή την τιμή», δήλωσε ο 73χρονος Βικρεμεσίνγκε, δικηγόρος που θήτευσε στον πρωθυπουργικό θώκο της Σρι Λάνκα έξι φορές. «Οι διαφορές μας τώρα τελείωσαν», δήλωσε. Ο ίδιος εξασφάλισε 134 ψήφους μεταξύ των 225 βουλευτών της Βουλής, ενώ ο βασικός του αντίπαλος, Ντούλας Αλαχαπερούμα, έλαβε 82.

Το κλίμα μεταξύ των διαδηλωτών ήταν υποτονικό, με μερικές δεκάδες ανθρώπους να βρίσκονται στα σκαλιά του Κοινοβουλίου.

«Είμαστε σοκαρισμένοι. Είναι ο άνθρωπος που χειρίζεται τα πράγματα με πονηρό τρόπο», δήλωσε ο διαδηλωτής Νταμίθα Αμπεϊράνθε, αναφορικά με τον Βικρεμεσίνγκε. «Θα αρχίσει να μας ελέγχει με διαφορετικό τρόπο. Ως διαδηλωτές, θα ξεκινήσουμε και πάλι τον αγώνα μας».

Εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί γύρω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, ενώ στον δρόμο που οδηγεί σε αυτό, είχαν στηθεί τουλάχιστον τρία οδοφράγματα. Προσωπικό ασφαλείας έκανε περιπολίες με ταχύπλοα σκάφη σε λίμνη γύρω από το κτίριο, ενώ στρατιωτικά τζιπ και τεθωρακισμένα οχήματα ήταν σταθμευμένα εντός της περιμέτρου.

Αστυνομικοί περιπολούν με τζετ σκι και ταχύπλοο έξω από το Κοινοβούλιο – REUTERS/Adnan Abidi

Η εμπειρία του Βικρεμεσίνγκε σε υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ του, ενώ αναζητά τρόπο για να εξέλθει η Σρι Λάνκα από την οικονομική κρίση.

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και πρέπει να εργαστούμε επί μίας νέας στρατηγικής για να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες του κόσμου», δήλωσε ο Βικρεμεσίνγκε μετά την ψηφοφορία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...