583
|

Σπυράκη: Να έρθουν να καταθέσουν στη Βουλή Παπαδόπουλος και Σφακιανάκης

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2017, 11:47

Σπυράκη: Να έρθουν να καταθέσουν στη Βουλή Παπαδόπουλος και Σφακιανάκης

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2017, 11:47

Όπως προανήγγειλε ήδη από τη συζήτηση της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία δεν θα αφήσει να περάσει η ομιχλώδης (μετά και τις μη απαντήσεις της κυβέρνησης) υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.  Το πρωί της Τρίτης η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, ανακοίνωσε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη ότι θα κληθούν να καταθέσουν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή -για να δώσουν όπως είπε, τη δική τους εκδοχή- ο περιβόητος Βασίλης Παπαδόπουλος, ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Γιάννης Ρουμπάτης και ο ταξίαρχος Παπαδάκης.

«Δεν έχουν απαντηθεί τα ερωτήματα που θέσαμε και θα επιμείνουμε. Θέλουμε απαντήσεις», γιατί «με βάση τις αποδείξεις που έχουμε, προβληματιζόμαστε ότι υπάρχουν βαριές σκιές και γκρίζα πράγματα στην υπόθεση για τα οποία δεν λάβαμε απαντήσεις», είπε στον Θέμα FM η κυρία Σπυράκη.

Λίγο αργότερα η Νέα Δημοκρατία ζήτησε επισήμως την ενεργοποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με τις οποίες η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων έχει και την εξουσία της συλλογής πληροφοριών και εγγράφων, όπως και εξέτασης προσώπων.

Στο πλαίσιο αυτό ο βουλευτής Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Τασούλας ζήτησε «να κληθούν θεσμικά -και με όλες τις διαδικασίες διακριτικότητας και απορρήτου που υπάρχουν- στην επιτροπή ο κ. Β. Παπαδόπουλος, ο κ. Σφακιανάκης, ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών Κ. Κυριακίδης, ο ταξίαρχος Μιχάλης Παπαδάκης, τα στελέχη της Διεύθυνσης Αμυντικών Προμηθειών και Συμβάσεων που υπογράφουν το έγγραφο της 14ης Ιουνίου 2017, δηλαδή της ημερομηνίας μια ημέρα μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο πρέσβης και ο πρόξενος στο Ριάντ και ο διοικητής των ΕΑΣ».

«Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, και προ της ημερησίας διατάξεως, έθεσα στον πρόεδρο της Επιτροπής Συμεών Μπαλλή, θεσμικό αίτημα σε συνέχεια των όσων είπε ο κ. Μητσοτάκης, χθες στη Βουλή. Επειδή έμειναν κρίσιμα θέματα, ουσιαστικά αναπάντητα, από τη χθεσινή συνεδρίαση, και για εμάς το τεράστιο αυτό θέμα και το τεράστιο αυτό σκάνδαλο, προφανώς δεν έκλεισε με την ολοκλήρωση της χθεσινής διαδικασίας της επερώτησης και από τις εξηγήσεις που ουσιαστικά δεν έδωσε ο κ. Τσίπρας, επαναφέρουμε το θέμα θεσμικά στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής» δήλωσε ο κ. Τασούλας, θυμίζοντας ότι, με βάση τον Κανονισμό, η Επιτροπή Εξοπλιστικών δεν έχει μόνο αρμοδιότητα την προηγούμενη εξέταση και παρακολούθηση των συμβάσεων, αλλά και τη συλλογή πληροφοριών και την εξέταση προσώπων.

Κυρίτσης: Καλύτερα να ακυρωθεί η συμφωνία

Ήδη εν τω μεταξύ, η υπόθεση προκάλεσε το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου, με το Al Jazeera του Κατάρ να μην χάνει την ευκαιρία και να αναδεικνύει το γεγονός ότι η Ελλάδα επιχειρεί να πουλήσει όπλα στη Σαουδική Αραβία, μία χώρα που «βρίσκεται σε πόλεμο« και η οποία «βομβαρδίζει την Υεμένη – τη φτωχότερη χώρα στην αραβική χερσόνησο», όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Untitled

Στο δημοσίευμα περιγράφεται η πολιτική κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με αφορμή την υπόθεση, ενώ φιλοξενούνται δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση, που δηλώνει ανοικτά τη διαφωνία του για τη συμφωνία, ζητώντας να μην προχωρήσει, καθώς επίσης οι θέσεις του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για το θέμα σε σχέση με την ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη.

«Το πολιτικό κομμάτι της ιστορίας είναι ότι δεν πρέπει να πουλάμε όπλα σε χώρες που ενδέχεται να τα χρησιμοποιήσουν σε πολέμους, ειδικά όπου και όταν υπάρχουν καταστάσεις με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», λέει Al Jazeera ο κ. Κυρίτσης και προσθέτει: «Εγώ και άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι θα ήταν καλύτερο να ακυρωθεί η συμφωνία επειδή δεν υπάρχει κανένας λόγος για μας (σ.σ. την Ελλάδα) -παρ’ όλο που χρειαζόμαστε τα χρήματα- να πουλήσουμε όπλα στη Σαουδική Αραβία. Γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά των πολιτών της Υεμένης».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...