370
Ο Μπρους Σπρίνγκστιν στην παρουσίαση της ταινίας του «Western Stars», τον Οκτώβριο του 2019 | EPA

Σπρίνγκστιν κατά Τραμπ για τη δολοφονία Φλόιντ: Αναίσθητος ο Λευκός Οίκος ενώ η χώρα φλέγεται

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2020, 14:41
Ο Μπρους Σπρίνγκστιν στην παρουσίαση της ταινίας του «Western Stars», τον Οκτώβριο του 2019
|EPA

Σπρίνγκστιν κατά Τραμπ για τη δολοφονία Φλόιντ: Αναίσθητος ο Λευκός Οίκος ενώ η χώρα φλέγεται

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2020, 14:41

To 1999 o Μπρους Σπρίνγκστιν είχε γράψει ένα τραγούδι διαμαρτυρίας για τη δολοφονία με 41 σφαίρες ενός άοπλου μετανάστη από τη Γουινέα, από τέσσερις αστυνομικούς, στη Νέα Υόρκη.

Στην ίδια πόλη, ο σπουδαίος τραγουδοποιός το έπαιξε λίγους μήνες μετά τη δολοφονία, αψηφώντας τις έντονες διαμαρτυρίες της τοπικής αστυνομίας.

Με αυτό το τραγούδι, «American Skin (41 shots)», ξεκίνησε ο καλλιτέχνης τη ραδιοφωνική του εκπομπή, την Τετάρτη, λέγοντας ότι διαρκεί οκτώ λεπτά, όσα χρειάστηκαν για να δολοφονηθεί ο Τζορτζ Φλόιντ από τον Ντέρεκ Σόβιν στη Μινεάπολη.

Ως καλεσμένος παραγωγός στη ραδιοφωνική εκπομπή του Sirius XM, ο Σπρίνγκστιν έπαιξε τραγούδια διαμαρτυρίας από τον ίδιο, τον Μπομπ Ντίλαν, τον Κάνιε Γουέστ, τον Τζέι Ζι, τον Τσάιλντις Γκαμπίνο, τον Τζο Στράμερ, την Μπίλι Χάλιντεϊ, την Πάτι Σμιθ, τον Μπομπ Μάρλεϊ κ.ά., καθώς και απόσπασμα ομιλίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, την οποία είχε γράψει σε φυλακή της Αλαμπάμα μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις, το 1963.

Επί σχεδόν δύο ώρες, ο Σπρίνγκστιν παρουσίαζε τα τραγούδια καταγγέλλοντας την αντίδραση του Λευκού Οίκου στην αστυνομική βία, τις φυλετικές ανισότητες αλλά και την απουσία αντίδρασης, όπως είπε, στην πανδημία του κορονοϊού, που έχει «θερίσει» την αφροαμερικανική κοινότητα.

Ο 70χρονος αστέρας της ροκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «φλέγονται και έχουν βυθιστεί στο χάος» ύστερα από ένα ακόμα περιστατικό άγριας φυλετικής βίας, καθώς και τη «χλιαρή και αναίσθητη» αντίδραση της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στους θανάτους από την Covid-19.

«Δεν έχουμε φροντίσει σωστά το σπίτι μας. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς τη δικαιοσύνη που δικαιούται κάθε αμερικανός πολίτης, ανεξαρτήτως χρώματος ή φυλής. Το προπατορικό αμάρτημα της δουλείας παραμένει το μεγάλο άλυτο ζήτημα της αμερικανικής κοινωνίας. Το βάρος του αυξάνεται με κάθε νέα γενιά. Οσο για αυτήν τη βίαιη, χαοτική εβδομάδα στους δρόμους της Αμερικής, δεν διαφαίνεται τέλος στον ορίζοντα», είπε και τελείωσε την εκπομπή με ένα κρίσιμο ερώτημα προς όλους τους αμερικανούς πολίτες:

«Εχουμε την επιλογή ανάμεσα στο χάος και την κοινότητα. Την πνευματική, ηθική και δημοκρατική αναγέννηση ενός έθνους που αντιμετωπίζει κρίσιμα ζητήματα, τα οποία αρνούμαστε ή δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Είναι το αμερικανικό σύστημα ικανό να επιφέρει, χωρίς τη χρήση βίας, τις πανανθρώπινες, θεμελιώδεις αλλαγές που είναι απαραίτητες για μία δίκαιη κοινωνία; Η αμερικανική ιστορία, η δική μας ιστορία, είναι στα χέρια μας».

Ακούστε εδώ το ξεκίνημα της εκπομπής:

Volume 5: American Skin

Volume 5: American Skin – An important excerpt from the latest episode of Bruce’s E Street Radio on SiriusXM.

Geplaatst door Bruce Springsteen op Woensdag 3 juni 2020

 

Ολόκληρη η εκπομπή βρίσκεται εδώ.

Δείτε το βίντεο του «American Skin (41 shots)»:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...