816
Ο Μάικλ Κέιν δεν θέλει να συνεχίσει με τη φανέλα των Πετεινών του Λονδίνου | EPA/Michael Regan / POOL

Χάρι Κέιν: Αχάριστος και άπιστος, ή ρεαλιστής;

Sportscaster Sportscaster 21 Μαΐου 2021, 07:03
Ο Μάικλ Κέιν δεν θέλει να συνεχίσει με τη φανέλα των Πετεινών του Λονδίνου
|EPA/Michael Regan / POOL

Χάρι Κέιν: Αχάριστος και άπιστος, ή ρεαλιστής;

Sportscaster Sportscaster 21 Μαΐου 2021, 07:03

Ολοι πίστευαν πως επρόκειτο για ένα ευτυχισμένο «ζευγάρι». Ωσπου, ξαφνικά, ο Χάρι Κέιν άρχισε να παραπονιέται για τον… γάμο του. Και αμέσως μετά ζήτησε «διαζύγιο» από την Τότεναμ, με την οποία έχει συνδέσει το όνομά του όσο λίγοι ποδοσφαιριστές με κάποιο σύλλογο την τελευταία δεκαετία.

Ο άγγλος φορ πρωτοφόρεσε τη φανέλα με τον πετεινό πριν από δέκα χρόνια, στις 25 Αυγούστου 2011, σε έναν αγώνα εναντίον της Χαρτς για το Γιουρόπα Λιγκ. Είχε, μόλις, ενηλικιωθεί. Την πρώτη του σεζόν ως βασικός (2014-2015) σκόραρε 31 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Εκτοτε, επί επτά αγωνιστικές περιόδους στη σειρά, δεν έπεσε ποτέ κάτω από τα 20. Εφέτος, μια αγωνιστική πριν από το φινάλε της Πρέμιερ Λιγκ, έχει συμβάλει σε 35 από τα 63 τέρματα της ομάδας του στο αγγλικό πρωτάθλημα (στα 22 ως εκτελεστής, και στα 13 ως δημιουργός). Οι επιδόσεις του αυτές τον καθιστούν φαβορί για τα βραβεία «Golden Boot» και «Playmaker Of The Υear». Στην Τότεναμ αναδείχθηκε. Εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους «κυνηγούς» της Ευρώπης. Εγινε διεθνής, και ο απόλυτος franchise player των «Σπερς» (τον αποκαλούν και «Mr. Tottenham»). Γιατί θέλει να φύγει;

Ο Χάρι Κέιν κάνει άνω κάτω την άμυνα της Γουλβς και στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Ρουί Πατρίτσιο  EPA/Adrian Dennis / POOL

Επειδή «γερνάει» (στην έναρξη της προσεχούς ποδοσφαιρικής σεζόν θα έχει κλείσει τα 28), όμως δεν έχει κατακτήσει, ακόμη, ούτε έναν σημαντικό τίτλο. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, από το 2011 μέχρι σήμερα, είδε τη Λέστερ να στέφεται πρωταθλήτρια (και Κυπελλούχος) Αγγλίας, τη Σεβίλλη να «σαρώνει» τέσσερα Γιουρόπα Λιγκ, την Αρσεναλ να σηκώνει τρία FA Cup – μέχρι και η Γουΐγκαν πήρε ένα. Η Τότεναμ, τίποτα. Πλέον, ο σύλλογος του Λονδίνου δεν μπορεί να «χωρέσει» τις φιλοδοξίες ενός παίκτη που έχει πετύχει 220 γκολ σε 334 ματς, κι έχει βγει δύο φορές πρώτος σκόρερ στην Πρέμιερ Λιγκ (2016, 2017).

Μια σειρά από γεγονότα, τα δύο τελευταία χρόνια, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Το 2019, στην καλύτερή της στιγμή, η Τότεναμ έφτασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά ηττήθηκε από τη Λίβερπουλ. Την επόμενη σεζόν τερμάτισε έκτη στην Πρέμιερ Λιγκ, 40(!) βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια. Δεν βγήκε, καν, στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Εφέτος, στο Ζάγκρεμπ, γνώρισε έναν ταπεινωτικό αποκλεισμό στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ, όταν η τοπική Ντινάμο τη συνέτριψε με 3-0. Στον πρόσφατο τελικό του Λιγκ Καπ έχασε (1-0) από τη Μάντσεστερ Σίτι. Και μετά τη χθεσινή (Τετάρτη) εντός έδρας ήττα της από την Αστον Βίλα, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα συμμετάσχει στο Γιουρόπα Λιγκ της προσεχούς αγωνιστικής περιόδου.

Εμεινε για τον Μουρίνιο, αλλά…

Ο Κέιν είχε εκδηλώσει τάσεις φυγής, ήδη, από πέρυσι. Τότε τον είχε συγκρατήσει ο CEO της Τότεναμ, Ντάνιελ Λίβι, με το επιχείρημα οτι ο Ζοσέ Μουρίνιο, που είχε μόλις προσληφθεί, θα οδηγούσε την ομάδα σε τίτλους. Αλλά, ούτε με τον «Special One» άλλαξε κάτι. Οταν ο πορτογάλος προπονητής απολύθηκε, ο αρχηγός των «Σπιρουνιών» άρχισε να εκδηλώνει, δημοσίως πια, τη δυσαρέσκειά του. «Τα ατομικά βραβεία είναι σπουδαία, αλλά ο στόχος μου αυτή τη στιγμή ως ποδοσφαιριστής είναι να κατακτήσω τρόπαια. Τα μεγαλύτερα που προσφέρονται», τόνισε πριν από μερικές εβδομάδες. Αμέσως μετά την ήττα της Τότεναμ από τη Μάντσεστερ Σίτι στο Λιγκ Καπ, στα τέλη Απριλίου, έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρος με μια ανάρτησή του στο Twitter: «Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας για να φτάσουμε στο επίπεδο που βρίσκονται η Σίτι και οι υπόλοιπες ομάδες των πρώτων θέσεων της Πρέμιερ Λιγκ. Θέλω να κατακτήσω τους σημαντικότερους τίτλους, κι εδώ δεν το κάνουμε αυτό».

Μετά τη «χρυσή» (αλλά άτιτλη) πενταετία του Ποτσετίνο, η Τότεναμ χρειάζεται μια επανεκκίνηση που θα πάρει χρόνο. Αλλά ο Κέιν «διψάει» για τρόπαια. Βαρέθηκε να κρεμάει στο λαιμό του τα μετάλλια του ηττημένου. Και δεν τον νοιάζει, πλέον, αν οι οπαδοί που τόσα χρόνια τον αποθέωναν, τον κατηγορήσουν για αχαριστία και απιστία.

Ο Χάρι Κέιν με βολέ σκοράρει εναντίον της Εβερτον EPA/Peter Powell / POOL.

Εχει άλλα τρία χρόνια συμβόλαιο στο Λονδίνο (έως το 2024). Παλαιότερα, αυτό θα ήταν αξεπέραστο πρόβλημα. Από τότε, όμως, που οι αξίες των κορυφαίων ποδοσφαιριστών μετριούνται σε δεκάδες, ή και εκατοντάδες εκατ. ευρώ, οι σύλλογοι δεν «αντέχουν» να κρατούν αιχμάλωτους εκείνους που είναι απρόθυμοι να παίξουν γι’ αυτούς. Στην περίπτωση του Κέιν, όπως και σε μερικές άλλες, «τα συμβόλαια υπάρχουν για να σκίζονται». Ο Λίβι έκανε ό,τι μπορούσε για να τον μεταπείσει. Απέτυχε. Τώρα θα φροντίσει να κερδίσει από την αποχώρησή του ό,τι περισσότερο μπορεί, σε μετρητά και σε παίκτες – ανταλλάγματα.

Με αυτή τη βεβαιότητα ο Κέιν προχώρησε, χθες, σε μια κίνηση πρωτοφανή στα χρονικά του ποδοσφαίρου. Παρότι το club δεν έχει συναινέσει στην πρόωρη λύση της συνεργασίας τους, εκείνος, μετά το τέλος της αναμέτρησης με την Αστον Βίλα, απομακρύνθηκε από τους συμπαίκτες του κι έκανε έναν ημιτελή γύρο του γηπέδου, αποχαιρετώντας τους λιγοστούς θεατές που βρίσκονταν στις εξέδρες. Εμφανώς συγκινημένος, αλλά και αποφασισμένος να μη θυσιάσει κι άλλα χρόνια στον σύλλογο που υπηρέτησε από μικρός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...