Το 2021 ο Μέσι δείχνει ευτυχισμένος. Και έτσι μπορεί να μοιράζει χαρά στους συμπαίκτες του και τους φίλους της Μπάρτσα | REUTERS/Vincent West
Επικαιρότητα

Το 2021 του Λιονέλ Μέσι

Η Μπαρτσελόνα συνέρχεται και ο Μέσι «οργιάζει» στα γήπεδα. Δεν έχει, πια, την εικόνα του «φευγάτου». Απολαμβάνει το παιχνίδι, και το δείχνει με την απόδοσή του. Αυτό που τον περασμένο Νοέμβριο έμοιαζε απίθανο -ότι θα κλείσει τη μυθική του καριέρα στην Μπαρτσελόνα- τώρα φαίνεται όλο και πιο πιθανό
Sportscaster

Βράδυ Κυριακής στο Σαν Σεμπαστιάν. Η ομάδα με την κατάμαυρη εμφάνιση (και τις χρυσαφί λεπτομέρειες) θυμίζει την παλιά, καλή Μπαρτσελόνα. Την τρομερή. Σκοράρει έξι φορές εναντίον της Ρεάλ Σοσιεδάδ, που βρίσκεται στο Νο 5 της βαθμολογικής κατάταξης στη Λα Λίγκα, και ολοκληρώνει δέκα τελικές προσπάθειες προς την αντίπαλη εστία. Με κατοχή μπάλας 69%, 746 επιτυχημένες πάσες και ακρίβεια 90% στις μεταβιβάσεις. Αλλο να διαβάζεις τους αριθμούς, και άλλο να τη βλέπεις.

Για περίπου μια ώρα, από το 30′ έως τη λήξη της αναμέτρησης, οι φιλοξενούμενοι πραγματοποίησαν το καλύτερό τους παιχνίδι εφέτος. Λες και ο χρόνος γύρισε πίσω, στις πιο ένδοξες μέρες τους. «Ασορτί» και ο ηγέτης τους, Λιονέλ Μέσι. Πέτυχε δύο γκολ, μοίρασε μια ασίστ, ενέπνευσε και παρακίνησε τους συμπαίκτες του σε αυτό το εμφατικό 6-1, το οποίο άνοιξε, πάλι, την όρεξη της «Μπάρτσα» για έναν τίτλο που φαινόταν χαμένος. Πλέον, η κορυφή απέχει μόλις τέσσερις βαθμούς.

Πάει αρκετός καιρός -σχεδόν τρεις μήνες- από τότε που η καταλανική ομάδα άρχισε να συνέρχεται. Προχθές συμπλήρωσε εννέα διαδοχικές εκτός έδρας νίκες και 18 ματς στη σειρά χωρίς ήττα στο ισπανικό πρωτάθλημα. Ο προπονητής της, Ρόναλντ Κούμαν, την έχει μπολιάσει με νεαρά ταλέντα, που συνεργάζονται αρμονικά με τους «αστέρες» της και της έχουν χαρίσει ενέργεια και «φρεσκάδα». Ο Πέδρι, στα 18 του, έχει γίνει βασικό στέλεχος της ενδεκάδας. Ο Φάτι είναι η άλλη μεγάλη ελπίδα για το μέλλον. Ο Αραούχο, ο Μινγκέθα, ο Ντεστ και ο Μορίμπα προσφέρουν, ήδη, πολύτιμες λύσεις.

Αλλά και οι πιο παλιοί (και παρεξηγημένοι) έχουν ξεφύγει από τη μετριότητα των προηγούμενων μηνών. Ο Αντουάν Γκριεζμάν έχει αρχίσει να δικαιώνει το κόστος της μεταγραφής του (120 εκατομμύρια ευρώ). Ο Ουσμάν Ντεμπελέ, έπειτα από μια τριετία αλλεπάλληλων τραυματισμών και αμφισβήτησης, επιδεικνύει το τεράστιο ταλέντο του. Ο Φράνκι ντε Γιονγκ, ο οποίος κόντεψε να… πνιγεί στο αγωνιστικό ναυάγιο της ομάδας στο δεύτερο μισό του 2020, έγινε πάλι ο εξαιρετικός χαφ που γνωρίσαμε. Ο Τζόρντι Αλμπα ξαναβρήκε τον εαυτό του. Αλλά η πιο εντυπωσιακή «επιστροφή» είναι αυτή του Μέσι. Δεν έχει, πια, την εικόνα του «φευγάτου». Απολαμβάνει το παιχνίδι, και το δείχνει στο γήπεδο.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, λίγο πριν κλείσει τα 34 (τον Ιούνιο), οι επιδόσεις που μοιάζουν με εκείνες των καλύτερών του σεζόν (2010-2011, 2012-2013 και 2018-2019). Από τις 19 του περασμένου Δεκεμβρίου κι έπειτα, «υπογράφει» όλα τα παιχνίδια της Μπαρτσελόνα, σκοράροντας, δημιουργώντας, ή και τα δύο μαζί. Ιδίως μέσα στο 2021 έχει σκορπίσει τον τρόμο, με 19 γκολ και 8 ασίστ, και σήμερα φιγουράρει στην πρώτη θέση της λίστας με τους σκόρερ της Λα Λίγκα (23 τέρματα σε 28 αγωνιστικές). Η φυγή του Μπαρτομέου, η εκλογή του Λαπόρτα στην προεδρία του συλλόγου και η αποκατάσταση των σχέσεών του με τον ολλανδό τεχνικό, επέδρασαν ευεργετικά πάνω του.

Εκτός των άλλων, δείχνει να απολαμβάνει και τον ρόλο του καθοδηγητή των πιτσιρικάδων που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ομάδα. Στο ματς εναντίον της Σοσιεδάδ «σέρβιρε» στον Σερτζίνιο Ντεστ το πρώτο του τέρμα στο ισπανικό πρωτάθλημα. Είχαν προηγηθεί οι ασίστ στον Οσκαρ Μινγκέθα και στον Ιλάις Μορίμπα, που επίσης πέτυχαν το παρθενικό τους γκολ.

Στο μεταξύ, ο κατάλογος με τα ρεκόρ του μεγαλώνει. Το τελευταίο ήταν αυτό των περισσότερων εμφανίσεων (768) με την «μπλαουγκράνα» φανέλα, που μέχρι προχθές ανήκε στον Τσάβι (767). Η Mundo Deportivo μας θύμισε και τα υπόλοιπα:

– Λεπτά αγώνων με την Μπαρτσελόνα: 62.375 (58.675 είχε ο Τσάβι)

– Γκολ με τον ίδιο σύλλογο: 661 (643 είχε πετύχει ο Πελέ)

– Τρόπαια: 34 (ανάμεσά τους, τέσσερα Τσάμπιονς Λιγκ, δέκα Πρωταθλήματα και έξι Κύπελλα Ισπανίας

– Γκολ στη La Liga: 465

– Γκολ με εκτέλεση φάουλ στη La Liga: 38 (49 σε όλες τις διοργανώσεις)

– Νίκες στη La Liga: 378

– Χατ-τρικ στη La Liga: 36 (5 φορές πέτυχε από 4 γκολ)

– Ασίστ στη La Liga: 189

– Γκολ σε ένα ημερολογιακό έτος: 91 (85 είχε σκοράρει ο Γκερντ Μίλερ)

– Γκολ σε μία σεζόν: 73 (2011-2012)

– Γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ με τον ίδιο σύλλογο: 120

– Γκολ σε ένα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ: 5 (2011-2012)

– «Χρυσές Μπάλες»: 6

– «Χρυσά Παπούτσια»: 6

– Πρώτος σκόρερ στη LaLiga: 7 φορές.

Η Μπαρτσελόνα δίνει και πάλι «σημάδια ζωής». Διεκδικεί το «νταμπλ», καθώς έχει προκριθεί και στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, νικώντας τη Σεβίλλη με 3-0. Και ο νέος πρόεδρος ετοιμάζει μια πρόταση, που -όπως ισχυρίζεται- ο Μέσι είναι αδύνατο να αρνηθεί. Οσοι παρακολουθούν τι κάνει στα γήπεδα ο αργεντινός σούπερ-σταρ τον τελευταίο καιρό, έχουν αρχίσει να πιστεύουν αυτό που τον περασμένο Νοέμβριο φάνταζε απίθανο: ότι θα κλείσει τη μυθική του καριέρα στον μόνο σύλλογο που γνώρισε από παιδί.