824
O Μαστούρ (δεξιά) με τον Εσιέν. Κάποτε, ο Μαροκινός ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο στην Ευρώπη. Πλέον, προσπαθεί να σώσει την καριέρα του στην χώρα μας | GettyImages

Τι γυρεύει στη Λαμία το «παιδί – θαύμα» του 2014;

Sportscaster Sportscaster 6 Σεπτεμβρίου 2018, 11:44
O Μαστούρ (δεξιά) με τον Εσιέν. Κάποτε, ο Μαροκινός ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο στην Ευρώπη. Πλέον, προσπαθεί να σώσει την καριέρα του στην χώρα μας
|GettyImages

Τι γυρεύει στη Λαμία το «παιδί – θαύμα» του 2014;

Sportscaster Sportscaster 6 Σεπτεμβρίου 2018, 11:44

Πρώτη τον ανακάλυψε η Ιντερ. Επαιζε στις ακαδημίες της Ρετζιάνα, στον τόπο που γεννήθηκε (1998) από Μαροκινούς γονείς, και «μιλούσε» στην μπάλα. Τα παιδιά της ηλικίας του -και τα αρκετά μεγαλύτερα- ήταν αδύνατο να του την πάρουν από τα πόδια. Ο ιταλικός σύλλογος θα τον αποκτούσε αμέσως, χωρίς δεύτερη σκέψη, όμως το απαγόρευαν οι κανονισμοί: ο Χακίμ Μαστούρ δεν είχε κλείσει, ακόμη, τα 14. Οταν τα έκλεισε, τον Ιούνιο του 2012, υπήρχαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Είχε μεσολαβήσει, τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς, ένα τουρνουά για πιτσιρικάδες, στο οποίο ο μικρός «έβγαλε μάτια». Οι σκάουτερς της Μίλαν, της Ρεάλ, της Μπαρτσελόνα, της Γιουβέντους και της Αρσεναλ τον είδαν να πετυχαίνει πέντε γκολ, να ντριμπλάρει όποιον έβρισκε μπροστά του και να ταλαιπωρεί αφάνταστα τους αντιπάλους του. Ολοι έλεγαν πως τέτοιο ταλέντο δεν είχαν ξανασυναντήσει. Ολοι, εκτός από τους ανθρώπους της Μπαρτσελόνα. «Τέτοια έκανε κι ο Μέσι στα 14. Η διαφορά είναι ότι ετούτος θέλει μια μπάλα μόνος του».

Ο Μαστούρ «μιλάει» στην μπάλα. Ομως είναι περισσότερο «ζογκλέρ» παρά ποδοσφαριστής

Τελικώς, τον κέρδισε η Μίλαν. Της κόστισε 500.000 ευρώ – πολλά λεφτά για ένα παιδί της ηλικίας του. Οι γονείς του είχαν βρει και τον κατάλληλο ατζέντη, τον Μίνο Ραϊόλα, που ήξερε πώς να ανεβάσει την τιμή του παίκτη στα ύψη. Στην πρώτη προπόνηση του Χακίμ οι ποδοσφαιριστές της βασικής ομάδας της Μίλαν έμειναν στο «Μιλανέλο» (αθλητικό κέντρο του συλλόγου) για να τον δουν. Από περιέργεια. Είχαν ακούσει τόσα για ‘κείνον…

Ενα χρόνο αργότερα ο Κλάρενς Ζέεντορφ έδωσε εντολή να προπονείται με τους άνδρες, υπό τις οδηγίες του. Στα 15 και στα 16 του ο μικρός έπαιζε στο δίτερμα με συμπαίκτες, ή αντιπάλους, τον Κακά, τον Ρομπίνιο, τον Εσιέν και τον Μπαλοτέλι. Το 2014 επιλέχθηκε από τη «Red Bull» για το διαφημιστικό της βιντεάκι, που είχε γίνει viral (άγγιξε τα δέκα εκατομμύρια views). Εκανε κόλπα με την μπάλα και συναγωνιζόταν τον Νεϊμάρ. Εάν δεν δεις πρόσωπο, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιος είναι ο Νεϊμάρ και ποιος ο Μαστούρ.

Αλλά, κάτι δεν πήγαινε καλά με αυτό το σούπερ-ταλέντο. Ο Ζέεντορφ είχε όλη την καλή διάθεση να του δώσει ευκαιρίες. Στην πρεμιέρα της σεζόν 2014-2015, κόντρα στη Λάτσιο, τον είχε συμπεριλάβει στην αποστολή της ομάδας του. Σχεδόν ποτέ, όμως, δεν τον χρησιμοποιούσε. Τον έστελνε να παίξει με την Primavera, τη δεύτερη ομάδα της Μίλαν, όμως και ο Ιντζάγκι σπανίως τον έβαζε στην ενδεκάδα. Το καλοκαίρι του 2015 πήγε δανεικός στη Μάλαγα, μπας και καταφέρει να… πάρει φόρα στο ισπανικό πρωτάθλημα. Τίποτα κι εκεί. Επαιξε μόλις σε έναν αγώνα, για έξι λεπτά. Γύρισε στο Μιλάνο.

Η ηγεσία της Μίλαν σκέφτηκε ότι, ίσως, του λείπει η αυτοπεποίθηση. Θα την έβρισκε, άραγε, σε ένα πρωτάθλημα με χαμηλότερο βαθμό δυσκολίας; Τον έστειλε -δανεικό πάλι- στην ολλανδική Τσβόλε. Ο προπονητής της, Ρον Γιανς, έλεγε ότι στις προπονήσεις έκανε μαγικά πράγματα. Στους αγώνες, όμως, δεν έβρισκε τρόπο ώστε να γίνει χρήσιμος, αποτελεσματικός. Παρά το άψογο κοντρόλ και την υπέροχη ντρίμπλα του, οι αντίπαλες άμυνες τον «εξαφάνιζαν» από το παιχνίδι. Στο τέλος της σεζόν επέστρεψε στη Μίλαν, χωρίς οι συμμετοχές του στην Ολλανδία να έχουν ξεπεράσει τα 170 λεπτά.

Ο Μαστούρ με την φανέλα της Λαμίας. Μπορεί άραγε να σώσει την καριέρα του στην χώρα μας;

Ο ίδιος δεν έδειχνε να αγωνιά για την καριέρα του, που καταστρεφόταν. Του αρκούσε να κάνει κόλπα με την μπάλα, στις προπονήσεις ή μόνος του στο γήπεδο, να τα βιντεοσκοπεί, και ύστερα να «ανεβάζει» τις παραστάσεις του στο Διαδίκτυο, για να αποσπά σχόλια θαυμασμού. Τα social media είναι το άλλο του, μεγάλο πάθος. Ο Τζενάρο Γκατούζο, που ανέλαβε τη Μίλαν στα μέσα της περασμένης σεζόν, εξομολογήθηκε στο Football Italia ότι τα είπε στον ιταλο-μαροκινό μεσοεπιθετικό «έξω απ’ τα δόντια». Και ισχυρίστηκε ότι ο (20χρονος, πλέον) Χακίμ έχει σοβαρευτεί.

Μάλλον βιάστηκε να χαρεί, ο Γκατούζο. Τίποτα δεν άλλαξε. Γι’ αυτό οι «Ροσονέρι» τον άφησαν ελεύθερο. Εκεί, στα αζήτητα, τον βρήκε η Λαμία. Αποφάσισε να το ρισκάρει. Να του δώσει μια ευκαιρία, ίσως την τελευταία, να δείξει τα προσόντα του. Για τα οποία, πριν από τέσσερα χρόνια, μιλούσε όλη η Ευρώπη. Εάν τα καταφέρει, ο σύλλογος της Σούπερ Λιγκ θα έχει κερδίσει τον πρώτο αριθμό του λαχείου.

Αυτό το λαχείο, η Λαμία το αγόρασε με το υστέρημά της. Ο Μαστούρ, διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες της Ιταλίας και με την εθνική Ανδρών του Μαρόκου, θα εισπράξει για την τρέχουσα σεζόν 180.000 ευρώ, συν 20.000 με τη μορφή μπόνους. Μαζί με τον Τάσο Καραμάνο θα είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της.

Το αλλοτινό «παιδί – θαύμα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα φορέσει τη φανέλα της για πρώτη φορά το προσεχές Σάββατο (8/9, 18:00) σε φιλική αναμέτρηση με τον Απόλλωνα Λάρισας, στο γήπεδο της Φιλιππούπολης. Και θα παίξει αντίπαλος του Ριμπερί. Οχι του Φρανκ, της Μπάγερν Μονάχου, αλλά του 22χρονου αδελφού του, Στιβέν. Που άρχισε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Λανς, αλλά η μοίρα τον έφερε στο φτωχικό μας. Να αναζητεί, κι αυτός, ένα restart στην άτυχη καριέρα του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...