328
Κασκόλ συνύπαρξης στα χέρια φιλάθλου στο ματς Πολωνίας - Ισραήλ | REUTERS/Kacper Pempel

«Πογκρόμ»: η πολωνική ομοσπονδία έβαλε λάθος φάλτσα (ακροδεξιά)

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2019, 17:46
Κασκόλ συνύπαρξης στα χέρια φιλάθλου στο ματς Πολωνίας - Ισραήλ
|REUTERS/Kacper Pempel

«Πογκρόμ»: η πολωνική ομοσπονδία έβαλε λάθος φάλτσα (ακροδεξιά)

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2019, 17:46

Ποδόσφαιρο είναι, και η πολιτική ορθότητα δεν έχει πάντα πέραση στις «αρένες» όπως θα ήθελε η UEFΑ. Ωστόσο υπάρχουν όρια ακόμη και για τις βλακείες.

Στην μπάλα, πώς να το κάνουμε, τα φάλτσα παίζουν. Αλλά τα εντός γηπέδου. Το θέμα είναι αν στα κατάλληλα… πόδια θα είναι εξωτερικά με το δεξί ή με το αριστερό, σε μια ακραία επίθεση, από το πλάι, σύρριζα στη γραμμή του κόρνερ. Θα βάλει ο παίκτης τα σωστά; Αν μπει το γκολ, θα σκίσει. Τα πλήθη θα σκούξουν. Αμα παίζει με τη φανέλα της Εθνικής του κιόλας, θα σκούξει και η ομοσπονδία του.

ΓΚΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛ!

Ομως οι οπαδοί (και οι παράγοντες) δεν είναι αθλητές, όταν φαλτσάρουν δεν σκοράρουν, σε ορισμένες περιπτώσεις σοκάρουν. Γενικώς η μπαρούφα πάει κορδέλα.

Το παραπάνω ΓΚΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛ! η πολωνική ομοσπονδία το πανηγύρισε στο Facebook γράφοντας δίπλα του τη φράση «αυτό είναι πογκρόμ!» Σιγά τα ωά, θα πεις. Η πρώτη ή τελευταία μπούρδα που διαβάζεις. ΟΚ. Ομως το ματς ήταν Πολωνία – Ισραήλ (4-0).

Η ανάρτηση κατέβηκε στα γρήγορα, γράφει η Repubblica, αλλά πρόλαβε το σούσουρο να ξεσπάσει στα σόσιαλ μίντια. Ο αρμόδιος της ομοσπονδίας αναγκάστηκε κάτι διορθωτικό να ψελλίσει περί πογκρόμ, ότι «είναι συνηθισμένη λέξη στο ποδοσφαιρικό λεξιλόγιο», κ.λπ.

(Εδώ πάντως εμείς δεν τη λέμε, αλλιώς βρίζουμε οι φιλάθλοι, και άμα προσπαθήσουμε να την πούμε, ο λόγος δεν θα είναι το ποδόσφαιρο, ενώ θα τη σερβίρουμε και με παραπανίσιο, χορταστικό ρο: προγκρόμ.)

Τέλος πάντων, ο κύριος αρμόδιος παραδέχθηκε την ενοχλητική επίδραση της λέξης που η ομοσπονδία του χρησιμοποίησε.

Από τα Ιεροσόλυμα ο διευθυντής του κέντρου Βίζενταλ απέρριψε τις εξηγήσεις του, θεωρώντας τη λέξη που ξεστομίστηκε στο Facebook «ντροπή» και «απαράδεκτη».

Είναι ένα θέμα αν ο νεοναζισμός φουντώνει στην Ανατολική Ευρώπη. Και από τη στιγμή που όλες οι περιθωριακές γκρούπες -από νεοφασιστικές μέχρι αναρχικές- ψαρεύουν ψαράκια στην κερκίδα, σχετίζεται και με το ποδόσφαιρο.

Οι βλακείες τον σιγοντάρουν, ούτε συζήτηση. Ειδικά οι Πολωνοί, με δύο σημαδιακές καταστροφές της Βαρσοβίας τους στον Β΄ΠΠ από τη Βέρμαχτ και τα Βάφεν Ες Ες, με μεγάλες απώλειες πολωνοεβραίων, με ηρωική αντίσταση, πρέπει να φαλτσάρουν μόνο στο τερέν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...