841
Από την περυσινή θυελλώδη αναμέτρηση ΠΑΟΚ - ΑΕΚ για τη Super League | INTIMEsports

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Το ντέρμπι του μεγάλου θυμού

Sportscaster Sportscaster 23 Σεπτεμβρίου 2018, 10:03
Από την περυσινή θυελλώδη αναμέτρηση ΠΑΟΚ - ΑΕΚ για τη Super League
|INTIMEsports

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Το ντέρμπι του μεγάλου θυμού

Sportscaster Sportscaster 23 Σεπτεμβρίου 2018, 10:03

Υπήρξαν φίλοι για πολλές δεκαετίες. Πρόσφυγες και οι δυο, από την Πόλη, με κοινό έμβλημα τον βυζαντινό δικέφαλο αετό, χωρίς τους «λεφτάδες» προέδρους που πέρασαν από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, συχνά αδικημένοι από το ποδοσφαιρικό κατεστημένο, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έτρεφαν σεβασμό και συμπάθεια, ο ένας για τον άλλον. Ασυνήθιστο, για δυο ευθέως ανταγωνιστικούς συλλόγους που κάθε χρόνο διεκδικούν τα ίδια τρόπαια. Οι παρεξηγήσεις δεν έλειψαν, όμως κανένας καυγάς τους, ποτέ, δεν κράτησε για πολύ

Δεν είναι τυχαίο ότι στα εγκαίνια του γηπέδου της Τούμπας, τον Σεπτέμβριο του 1959, ο ΠΑΟΚ διάλεξε για αντίπαλο την ΑΕΚ. Και η ΑΕΚ τον ΠΑΟΚ για τον αποχαιρετιστήριο αγώνα του μεγάλου Μίμη Παπαϊωάννου, το καλοκαίρι του 1979. Η ΑΕΚ εμπλέκεται ιστορικά και στον πρώτο του τίτλο, τον οποίο εξασφάλισε τον Μάιο του 1976, νικώντας την στην Τούμπα με ‘κείνο το αλησμόνητο γκολ του Νέτο Γκουερίνο στο 89ο λεπτό. Εχει πανηγυρίσει και η ΑΕΚ Πρωτάθλημα στο «σπίτι» του ΠΑΟΚ, τον Ιούνιο του 1992, με πέντε χιλιάδες οπαδούς της στις εξέδρες της Τούμπας. Οι ΠΑΟΚτσήδες το χάρηκαν σαν δικό τους. Γιατί, εάν δεν το κατακτούσε η Ενωση, θα το έπαιρνε ο μισητός Ολυμπιακός.

Οταν δυο Πόντιοι, ο Ιβάν Σαββίδης και ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ανέλαβαν (με διαφορά ενός έτους) τις τύχες των δυο συλλόγων, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ήρθαν ακόμη πιο κοντά. Εγιναν και σύμμαχοι στον πόλεμο εναντίον της διαφθοράς, που οδήγησε στην ανατροπή της «αμαρτωλής» ΕΠΟ και σε ριζικές αλλαγές στη διαιτησία. Αλλά, σαν από κατάρα των ηττημένων, η νίκη τους δεν άργησε να σημάνει το τέλος της μεταξύ τους σχέσης εμπιστοσύνης. Οταν βρέθηκαν να διεκδικούν τον τίτλο οι δυό τους -κάτι που στο παρελθόν ελάχιστες φορές είχε συμβεί-, επικράτησε η δίψα για το τρόπαιο που ο ΠΑΟΚ πρόσμενε από το 1985 και η ΑΕΚ από το 1994.

INTIMEsports

Στο ντέρμπι που θα έκρινε τον πρωταθλητή, τον περασμένο Μάρτιο, έβαλε το χεράκι του και ο διάβολος. Με μια φάση – γρίφο στο 85′, αλλά και έναν διαιτητή που άλλαξε γνώμη δυο φορές: γκολ – όχι γκολ – γκολ! Το προηγούμενο διάστημα το είχαν βάλει (το χεράκι τους) οι αυλικοί του Σαββίδη, που τον είχαν πείσει ότι οι συνοδοιπόροι του στην εξυγίανση τον έπιασαν κορόιδο: ενώ τον άφησαν να πιστεύει πως ελέγχει την ΕΠΟ, εκείνοι προωθούσαν τα συμφέροντα των ομάδων τους, κάνοντας παιχνίδι με τους διαιτητές. Την κρίσιμη στιγμή ο Ιβάν θόλωσε, μπούκαρε στο γήπεδο με το πιστόλι, η ΑΕΚ κέρδισε τον τίτλο στις δικαστικές αίθουσες, και η παραδοσιακή φιλία των δυο συλλόγων μετατράπηκε σε μίσος.

Ο διάβολος είχε τα κέφια του και στην κλήρωση των αγώνων. Το ματς που τίναξε το περυσινό πρωτάθλημα στον αέρα θα εγκαινιάσει (Κυριακή, 20:30) τα ντέρμπι της νέας σεζόν, μόλις στην τέταρτη αγωνιστική της. Η Τούμπα θα «βράζει». Η διοίκηση του ΠΑΟΚ έχει λάβει πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας. Μεταξύ άλλων, έχει τοποθετήσει ένα τεράστιο προστατευτικό δίχτυ πίσω από τον πάγκο της ΑΕΚ, ενώ τα μέλη της αποστολής της «Ενωσης» θα συνοδεύονται σε όλες τους τις μετακινήσεις από σεκιουριτάδες του ΠΑΟΚ. Από την άλλη, όμως, εδώ και πέντε μήνες επιτρέπει στον προπονητή, Ράζβαν Λουτσέσκου, και στον Σαββίδη τζούνιορ με τα ποσταρίσματά του, να ανακυκλώνουν διαρκώς το αφήγημα περί κλοπής του περυσινού τίτλου, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Τη φωτιά που, αν ξεσπάσει, θα κάψει πρώτα τον ΠΑΟΚ.

Ο Μάνταλος της ΑΕΚ σε… εντυπωσιακήπροσπάθεια. Στα χέρια των παικτών (ή μάλλον στα… πόδια τους) είναι η ευκαιρία για ομαλή διεξαγωγή του ματς. Αρκεί να παίξουν μπάλα και να μην πουλήσουν οπαδιλίκι… φωτό: INTIMEsports)

Ο κίνδυνος να μην παιχθεί το εφετινό ντέρμπι, αλλά… η συνέχεια του περυσινού, που δεν ολοκληρώθηκε, είναι μεγάλος. Πολλά θα κριθούν από τη στάση των ποδοσφαιριστών στον αγωνιστικό χώρο. Από το αν θα συμπεριφερθούν ως επαγγελματίες, ή θα επιδιώξουν να πουλήσουν οπαδιλίκι. Απέναντι «σ’ αυτούς που μας έκλεψαν το Πρωτάθλημα» οι μεν, «σ’ αυτούς που μας αποκαλούν κλέφτες» οι δε. Σπουδαίο ρόλο θα παίξει και η εξέλιξη του αγώνα. Ενα γκολ του ΠΑΟΚ θα ηρεμήσει τα πνεύματα. Ενα γκολ της ΑΕΚ θα προσθέσει στο ματς κι άλλο μπαρούτι.

Για πρώτη φορά έπειτα από 43 χρόνια θα «σφυρίξει» σε αγώνα της Α’ Εθνικής ξένος διαιτητής. Η αλλοδαπή τριανδρία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας έκρινε, πολύ σωστά, ότι το παραμικρό λάθος ενός έλληνα ρέφερι θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για το ματς. Φρόντισε, λοιπόν, να περιορίσει την καχυποψία. Οχι, όμως, και τις πιθανότητες του λάθους. Ο Φινλανδός Ματίας Γκεστράνιους, που θα διευθύνει το καυτό ντέρμπι της Τούμπας, δεν έχει πείρα αγώνων υψηλού επιπέδου (Champions League, Παγκοσμίου Κυπέλλου, ή Euro), αν και σαραντάρης. Είναι ερασιτέχνης (εργάζεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο νοσοκομείου) και συνήθως διαιτητεύει -στην πατρίδα του- παιχνίδια στα οποία το γιουχάισμα των αντιπάλων είναι η πιο ακραία αντίδραση των θεατών.
Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ δεν του είναι εντελώς άγνωστοι. Εχει παίξει την ΑΕΚ στο 2-2 με τη Ριέκα και τον ΠΑΟΚ στο 6-1 με την Ντινάμο Μινσκ. Θεωρεί γαλόνι στη στολή του το ότι έχει «σφυρίξει» στην έδρα της Ντόρτμουντ, μπροστά στο περίφημο «Κίτρινο Τείχος». Αλλά είναι αμφίβολο, εάν σε όλη του την καριέρα έχει συναντήσει γήπεδο που να μοιάζει, έστω, με την οργισμένη Τούμπα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...