1117
Ο Τζέικ Ντάνιελς, ο οποίος εμφανίστηκε με την πρώτη ομάδα της Μπλάκπουλ στις αρχές του μήνα, σε αγώνα της Τσάμπιονσιπ εναντίον της Πίτερμπορο, αφηγήθηκε στο Sky Sports όλα όσα πέρασε, ώσπου να φτάσει στη «λύτρωση» | facebook

Ο 17χρονος που «έβαλε γκολ» στην ομοφοβία

Sportscaster Sportscaster 17 Μαΐου 2022, 14:31
Ο Τζέικ Ντάνιελς, ο οποίος εμφανίστηκε με την πρώτη ομάδα της Μπλάκπουλ στις αρχές του μήνα, σε αγώνα της Τσάμπιονσιπ εναντίον της Πίτερμπορο, αφηγήθηκε στο Sky Sports όλα όσα πέρασε, ώσπου να φτάσει στη «λύτρωση»
|facebook

Ο 17χρονος που «έβαλε γκολ» στην ομοφοβία

Sportscaster Sportscaster 17 Μαΐου 2022, 14:31

Το μυστικό του τον βάραινε εδώ και πολύ καιρό. Ενιωθε την ανάγκη να πάψει να κρύβεται, να απελευθερωθεί, όμως δίσταζε. Είχε ακούσει αμέτρητες φορές να λένε ότι το ποδόσφαιρο και η ομοφυλοφιλία, δεν ταιριάζουν. Εμφανιζόταν με κορίτσια στο πλάι του, προσπαθώντας να μην αποκαλυφθεί η πραγματική σεξουαλική του ταυτότητα. Φοβόταν την αντίδραση των συμπαικτών του, και των φιλάθλων, εάν μάθαιναν ότι είναι γκέι. Αλλά αυτό το «κρυφτούλι» τον έκανε να αισθάνεται δυστυχισμένος. Και δεν μπορούσε να περιμένει να τελειώσει η καριέρα του, που μόλις άρχισε, για να αποκαλυφθεί.

Πριν ακόμη γίνει γνωστός για το -σπουδαίο, λένε- ταλέντο του, ο κόσμος τον έμαθε για το θάρρος του. Ο επιθετικός της Μπλάκπουλ, Τζέικ Ντάνιελς, που έκλεισε τα 17 τον περασμένο Ιανουάριο, έκανε χθες (Δευτέρα) κάτι που ελάχιστοι εν ενεργεία παίκτες έχουν τολμήσει, με μια ανάρτηση στον επίσημο ιστότοπο του συλλόγου του: «Αυτή η σεζόν ήταν τρομερή για μένα εντός γηπέδου. Εκανα το ντεμπούτο μου με την πρώτη ομάδα, σκόραρα 30 φορές με την ομάδα Νέων, υπέγραψα το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο… Αλλά εκτός γηπέδου έκρυβα τον αληθινό μου εαυτό, το ποιος πραγματικά είμαι. Ολη μου τη ζωή γνωρίζω πως είμαι γκέι και, πλέον, νιώθω έτοιμος να κάνω come-out και να είμαι ο εαυτός μου».

Ο Ντάνιελς, ο οποίος εμφανίστηκε με την πρώτη ομάδα της Μπλάκπουλ στις αρχές του μήνα, σε αγώνα της Τσάμπιονσιπ εναντίον της Πίτερμπορο, αφηγήθηκε στο Sky Sports όλα όσα πέρασε, ώσπου να φτάσει στη «λύτρωση». Είπε, μεταξύ άλλων: «Εδώ και καιρό σκεφτόμουν ότι έπρεπε να κρύψω την αλήθεια μου, επειδή ήθελα να γίνω -και τώρα είμαι- επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Αναρωτιόμουν, μήπως θα έπρεπε να περιμένω να αποσυρθώ από τα γήπεδα προτού κάνω αυτή την αποκάλυψη. Ωστόσο, αυτό θα με οδηγούσε στο να ζω για πολλά χρόνια μέσα το ψέμα, να μην μπορώ να είμαι ο εαυτός μου και να ζω με τον τρόπο που θέλω. Ενημέρωσα πρώτα τη μητέρα και την αδερφή μου. Την επόμενη μέρα παίξαμε με την Ακρινγκτον, και έβαλα τέσσερα γκολ. Αυτό δείχνει πόσο βάρος έφυγε από τους ώμους μου, πόσο ανακουφισμένος ένιωσα. Είπα, τώρα είναι η σωστή στιγμή να το κάνω, να πω στον κόσμο την ιστορία μου. Να είμαι ελεύθερος, και με αυτοπεποίθηση απέναντι σε όλα».

«Είναι μια σπουδαία μέρα για το αγγλικό ποδόσφαιρο», σχολίασε στον τηλεοπτικό αέρα του Sky Sports ο παρουσιαστής της εκπομπής και παλιά δόξα των βρετανικών γηπέδων, Γκάρι Νέβιλ. Ακολούθησε ένα «τσουνάμι» επαινετικών μηνυμάτων προς τον γενναίο 17χρονο, από δεκάδες μεγάλα club της Αγγλίας και της Ευρώπης, αλλά και από εκατοντάδες φιλάθλους στα social media. Αν και υπάρχουν πάνω από 600.000 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές σε όλο τον Κόσμο, αυτοί που έχουν μιλήσει ανοιχτά για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.

Ο τελευταίος που το αποτόλμησε στην Αγγλία, πριν από σχεδόν 32 χρόνια, είχε τραγικό τέλος. Ηταν ο Τζάστιν Φάσανου, τότε φορ της Λέιτον Οριεντ. Ο πρώτος άγγλος παίκτης που η μεταγραφή του (από τη Νόριτς στη Νότιγχαμ Φόρεστ) κόστισε πάνω από ένα εκατομμύρια λίρες. Η παραδοχή του ότι είναι γκέι, σε συνέντευξή του στη Sun στις 22 Οκτωβρίου του 1990, αποδείχτηκε πως δεν ήταν καθόλου καλή ιδέα. Αναγκάστηκε να φύγει στις ΗΠΑ, επέστρεψε στο Νησί όταν ένας νεαρός συνάδελφός του στο Μέριλαντ τον κατηγόρησε (ψευδώς) για σεξουαλική κακοποίηση, και τον Μάιο του 1998 βρέθηκε κρεμασμένος σε ένα γκαράζ στο Ανατολικό Λονδίνο.

Αν και πέρασαν πάνω από τρεις δεκαετίες, και η αγγλική κοινωνία (υποτίθεται ότι) έγινε πιο ανοιχτόμυαλη, η ομοφυλοφιλία παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού στο ποδόσφαιρο, που είναι συνυφασμένο με τη δύναμη και τον ανδρισμό. «Πόλη γεμάτη αδερφές, είστε απλώς μια πόλη γεμάτη αδερφές», τραγουδούν συχνά οι οπαδοί στις εξέδρες, για να πικάρουν τους αντιπάλους. «Σήμερα παίζετε σαν κοριτσάκια», ουρλιάζουν πολλοί προπονητές στα αποδυτήρια, για να ταρακουνήσουν τους παίκτες τους. «Αυτό το παιχνίδι είναι για άντρες», είναι η πιο δημοφιλής δικαιολογία για ένα υπερβολικά σκληρό φάουλ. Τα γήπεδα δεν είναι έτοιμα για τέτοιου είδους αποκαλύψεις. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του 2017, οι περισσότεροι φίλαθλοι θα αγκάλιαζαν τους γκέι της αγαπημένης τους ομάδας, αλλά όχι και εκείνους των αντιπάλων.

Ο πρώην πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αγγλίας, Γκρεγκ Κλαρκ, είχε ρίξει την ιδέα για μια «συντονισμένη κλωτσιά» του αγγλικού ποδοσφαίρου στην ομοφοβία. Είχε προτείνει (στους Times), οι γκέι παίκτες που αγωνίζονται στην Πρέμιερ και τη Φούτμπολ Λιγκ να «βγουν μπροστά», όλοι μαζί, και να δηλώσουν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Ο ίδιος μίλησε με πολλούς από αυτούς, αλλά, όπως διαπίστωσε, ελάχιστοι ήταν πρόθυμοι να εκτεθούν.

Ο Φίλιπ Λαμ, αρχηγός της εθνικής ομάδας της Γερμανίας στον θρίαμβο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, δεν χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνει: «Αν παίζεις μπάλα, μη λες ότι είσαι ομοφυλόφιλος». Οπως εξήγησε σε συνέντευξή του στο RTL, τον Ιανουάριο του 2021, «αν κάποιος ήθελε τη γνώμη μου, θα του έλεγα να αποδεχθεί την αλήθεια για τον εαυτό του, αλλά δεν θα τον συμβούλευα να μιλήσει για αυτό το θέμα. Οποιος το κάνει, σε πολλά γήπεδα θα υποστεί προσβολές. Θα το αντέξει αυτό; Και για πόσον καιρό;».

Ο αμερικανός πρώην εξτρέμ της Λιντς και διεθνής με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ, Ρόμπι Ρότζερς, αποκάλυψε ότι είναι γκέι τον Φεβρουάριο του 2013. Αμέσως μετά αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο, σε ηλικία 25 ετών, και εγκατέλειψε τη χώρα.

Ο Τόμας Χιτζλσπέργκερ, μέσος της Αστον Βίλα, της Γουέστ Χαμ και της Εβερτον, 52 φορές διεθνής με την εθνική ομάδα της Γερμανίας, περίμενε το τέλος της καριέρας του -τον Ιανουάριο του 2014- για να μοιραστεί το μυστικό του με τον κόσμο.

Τον Οκτώβριο του 2011 ο Αμερικανός Ντέιβιντ Τέστο βιάστηκε να πει την αλήθεια. Η ομάδα του, Μόντρεαλ Ιμπακτ, που μετέχει στο MLS, τον άφησε ελεύθερο. Επιασε δουλειά ως καθηγητής γιόγκα.

Ο Ζαν Λεμέρ, ποδοσφαιριστής σε ομάδες τοπικών κατηγοριών της Γαλλίας, παραδέχτηκε το… αμάρτημά του το 2005. Στο βιβλίο που έγραψε το 2009 αφηγείται, μεταξύ άλλων: «Συμπαίκτες μου με έβριζαν, ακόμη και μπροστά στις κάμερες, όμως κανείς τους δεν τιμωρήθηκε. Ο πρόεδρος της ομάδας το έβρισκε φυσιολογικό».

Τον Μάρτιο του 2011 ο Σουηδός Αντον Χισέν, γιος του άλλοτε ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ, Γκλεν, αν και σπουδαίο ταλέντο, κατάντησε στα 22 να παίζει στην άσημη Ούτσικτενς (Γ’ Κατηγορίας), στην οποία ήταν προπονητής ο πατέρας του. Ακόμη και στην «προχώ» σε τέτοια ζητήματα Σουηδία, η ομολογία του έκανε μεγάλο ντόρο.

Ο Μάρκους Ούρμπαν, ο πρώτος ποδοσφαιριστής στη Γερμανία που είχε αποκαλύψει δημοσίως τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει πρόωρα το ποδόσφαιρο «για να ζήσει ελεύθερος». Μέχρι τότε, φρόντιζε να δείχνει ιδιαίτερα δυναμικός, ώστε να μην προδοθεί το μυστικό του.

Ο Ιωάννης Μελισσανίδης, ο πρώτος έλληνας Ολυμπιονίκης που δήλωσε γκέι, έχει τονίσει στο ΛΟΑΤΚΙ περιοδικό Adivirus ότι «η μαγκιά, η λεβεντιά, η πραγματική νίκη, είναι να δείχνεις αυτό που είσαι, κι όχι να προσποιείσαι ότι είσαι αυτό που θέλει η κοινωνία». Στα ομαδικά σπορ -ιδίως στο ποδόσφαιρο-, που εξακολουθούν να έχουν δυσανεξία στην ομοφυλοφιλία, μια τέτοια εξομολόγηση απαιτεί ακόμη περισσότερο θάρρος. Απορείς, πού το βρήκε ένα παιδί 17 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...