807
Οι φίλοι του ΠΑΟΚ δείχνουν ενθουσιασμένοι για την ευρωπαϊκή προοπτική της ομάδας τους | VILLA/ IntimeNews

Κληρώσεις για κουβέντες του καφενείου

Sportscaster Sportscaster 7 Αυγούστου 2018, 16:04
Οι φίλοι του ΠΑΟΚ δείχνουν ενθουσιασμένοι για την ευρωπαϊκή προοπτική της ομάδας τους
|VILLA/ IntimeNews

Κληρώσεις για κουβέντες του καφενείου

Sportscaster Sportscaster 7 Αυγούστου 2018, 16:04

Η ΑΕΚ έγινε χθες (Δευτέρα) ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που άκουσε το όνομά του σε δύο κληρώσεις της UEFA την ίδια μέρα. Ακόμα δεν πρόλαβε να δώσει (επίσημο) ευρωπαϊκό αγώνα, και οι πιθανοί της αντίπαλοι έχουν φτάσει τους έξι: Σέλτικ ή Ρόζενμποργκ, Μάλμε ή Βιντεότον εάν περάσει τη Σέλτικ, Σπαρτάκς Γιούρμαλα ή Σούντουβα εάν αποκλειστεί από τους Καθολικούς της Σκωτίας. Το νέο μοντέλο των προκριματικών στο Champions και το Europa League έχει μεγάλη πλάκα. Είναι… η χαρά του καφενείου.

Φραπεδιά και παπαρολογία. Τι μας βολεύει; Να προκριθούν οι Σουηδοί, ή οι Ούγγροι; Για μπες στο Google να δούμε τα ρόστερ τους… Ρε συ, η Βιντ είναι η παλιά Βιντεότον! Η Σπαρτάκς Γιούρμαλα τι είναι, ομάδα ή… συγκρότημα; Καλύτερα να παίξουμε με τη Σούντουβα – καμιά μπιραρία θα ‘ναι… Η διαδικασία που εγκαινιάστηκε εφέτος για τις κληρώσεις, σε κάνει να σκέφτεσαι το επόμενο βήμα και να μη βλέπεις το εμπόδιο που έχεις μπροστά σου: η ΑΕΚ τη Σέλτικ, ο ΠΑΟΚ τη Σπαρτάκ Μόσχας, ο Ολυμπιακός τη Λουκέρνη.

Μπορεί να αποπροσανατολίσει, όχι μόνο τους φιλάθλους αλλά και τις ίδιες τις ομάδες. Μετά τη χθεσινή κλήρωση η διπλή μάχη με τους Σκωτσέζους πήρε στο μυαλό της ΑΕΚ μια άλλη, πολύ πιο αγχωτική διάσταση. Γιατί, πλέον, όλοι αντιλαμβάνονται πως αυτή η πρόκριση θα τους οδηγήσει -εκτός θεαματικού απροόπτου- στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League, για πρώτη φορά έπειτα από δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Θα ήταν προτιμότερο για την ΑΕΚ, να βλέπει στον ορίζοντα μόνο τη Σέλτικ – κι όχι αυτή τη «χρυσή ευκαιρία».

Οι προκριματικοί της Ευρώπης διεξάγονται όλο και πιο νωρίς. Μοιραία, και οι κληρώσεις τους. Πολύ προτού οι σύλλογοι διαμορφώσουν τα ρόστερ τους για τη νέα σεζόν. Πλέον, είναι πολύ συχνό φαινόμενο, η ομάδα που βγήκε από την κληρωτίδα να μην έχει την παραμικρή σχέση με εκείνη που θα εμφανιστεί στο γήπεδο. Θυμάστε το δίλημμα του ΠΑΟΚ, «Αγιαξ ή Βασιλεία», στα μέσα του περασμένου Μαΐου; Οι οπαδοί του φώναζαν «φέρτε μας τον Αγιαξ» επειδή ο ολλανδικός σύλλογος είχε, μόλις, χάσει ακόμη ένα Πρωτάθλημα και τα πιο σπουδαία του ταλέντα είχαν τοποθετηθεί στη βιτρίνα, για να πουληθούν. Ενώ η Βασιλεία, είχε φτάσει στους «16» του Champions League και τα τελευταία χρόνια είχε να επιδείξει ένα αξιοζήλευτο ρεκόρ προκρίσεων σε καλοκαιρινούς προκριματικούς. Τελικώς, πούλησαν οι Ελβετοί. Τους καλύτερούς τους παίκτες. Στα τέλη Ιουλίου – 1η Αυγούστου ο ΠΑΟΚ τους απέκλεισε με συνολικό σκορ 5-1, την ώρα που ο Αγιαξ προκρινόταν (επίσης με 5-1) επί της Στουρμ Γκρατς.

Ακόμη και πριν αλλάξει η διαδικασία, οι κληρώσεις δεν έλεγαν πάντα την αλήθεια. Κάθε άλλο. Τον περασμένο Ιούνιο, ο Ατρόμητος και ο Αστέρας Τρίπολης είχαν χαρεί στο άκουσμα των αντιπάλων τους, όμως αποκλείστηκαν και οι δύο: ο Ατρόμητος από την Ντινάμο Μπρεστ και ο Αστέρας από τη Χιμπέρνιαν. Ο ΠΑΟΚ, πέρυσι, «την πάτησε» από την Εστερσουντ – πού να το πεις; Ο μεγάλος κατήφορος του Παναθηναϊκού άρχισε όταν συνάντησε την Γκαμπάλα του Αζερμπαϊτζάν – ούτε που την είχαμε ξανακούσει. Ο Ολυμπιακός, με τα πολλά γαλόνια στην Ευρώπη την τελευταία εικοσαετία, έχει πάθει αρκετά «χουνέρια» από ομάδες όπως η Χάποελ Μπέερ-Σέβα. Αλλά θεωρεί ότι η Λουκέρνη, που θα αντιμετωπίσει την Πέμπτη, είναι «του χεριού του». Οπως ήταν, κάποτε, η Αρόουκα, που… τον λαχτάρησε.

Εύκολες κληρώσεις -με την έννοια της βέβαιης πρόκρισης- δεν υπάρχουν. Ακόμη να το παραδεχτούμε. Υπάρχουν μόνον αντίπαλοι που, εάν παίξεις καλά, μπορείς να τους νικήσεις. Και κάποιοι άλλοι που, όσο καλά κι αν παίξεις, θα χρειαστείς ένα «θαύμα» για να τους αποκλείσεις. Τα πάντα είναι ζήτημα φόρμας και βαθμού ετοιμότητας. Με το ελληνικό πρωτάθλημα να αρχίζει αργά (τέλη Αυγούστου και αν…), αυτό είναι το πιο σημαντικό ζητούμενο για τις ομάδες μας στην Ευρώπη. Που, όλες πια, εκκινούν από τους προκριματικούς γύρους.

Η ΑΕΚ θα παίξει αύριο στην Κόλαση του «Σέλτικ Παρκ» χωρίς επίσημο ματς στα πόδια της. Για τη Σέλτικ η σεζόν έχει αρχίσει, ήδη, από τις 10 Ιουλίου. Οι «Κέλτες» έχουν δώσει τέσσερις ευρωπαϊκούς αγώνες (δύο με την Αλασκέρτ και δύο με τη Ρόζενμποργκ) κι άλλον έναν για το σκωτσέζικο πρωτάθλημα. Εχουν πετύχει, στο σύνολο, 12 γκολ. Η Μάλμε, που τη θεωρούμε αντίπαλο «της καρπαζιάς», βρίσκεται στο μέσον του δικού της πρωταθλήματος. Τεράστιο αβαντάζ, την ώρα που ο προπονητής της ΑΕΚ δοκιμάζει, ακόμη, συστήματα και πρόσωπα.

Η Λουκέρνη δεν είναι Ολυμπιακός. Σύμφωνοι. Αλλά, και ο Ολυμπιακός δεν είναι, ακόμη, Ολυμπιακός. Φάνηκε σε όλα τα φιλικά του παιχνίδια. Και είναι ο τελευταίος που θα έπρεπε να ασχολείται με την (πιθανή) επόμενη αντίπαλό του: την Μπασάκσεχιρ ή την Μπέρνλι. Γιατί από την πρώτη του, κιόλας, δοκιμασία (τα δύο ματς με τους Ελβετούς) δεν έχει δικαίωμα στο λάθος. Εάν αποκλειστεί, γι’ αυτόν η Ευρώπη τελειώνει «εδώ και τώρα» για εφέτος.

Μόνον ο ΠΑΟΚ δικαιούται να χαμογελά. Επειδή μόνον ο ΠΑΟΚ έχει, ήδη, εξασφαλίσει κάτι χειροπιαστό. Εάν δεν περάσει τη Σπαρτάκ Μόσχας, κι έπειτα την Μπενφίκα ή τη Φενέρμπαχτσε, θα βρει παρηγοριά σε κάποιον από τους ομίλους του Europa League. Που δεν είναι σαν το Champions League, αλλά είναι απείρως καλύτερο από το τίποτα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...