1066
Εμπαπέ: Ο βασιλιάς του Παρισιού | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Κιλιάν Εμπαπέ: Το «παιδί-θαύμα» μεγάλωσε απότομα

Sportscaster Sportscaster 9 Οκτωβρίου 2018, 18:54
Εμπαπέ: Ο βασιλιάς του Παρισιού
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Κιλιάν Εμπαπέ: Το «παιδί-θαύμα» μεγάλωσε απότομα

Sportscaster Sportscaster 9 Οκτωβρίου 2018, 18:54

Τέσσερα γκολ σε 13 λεπτά είναι απίθανο επίτευγμα. Ακόμη και απέναντι σε μια «χαλαρή» γαλλική άμυνα. Τα πέτυχε, την Κυριακή, ο Κιλιάν Εμπαπέ στο 5-0 της Παρί Σεν Ζερμέν επί της Λιόν, στο «Παρκ ντε Πρενς». Αλλά και το πρώτο τέρμα, αυτό με το οποίο ο Νεϊμάρ άνοιξε το σκορ, δικό του ήταν. Προήλθε από πέναλτι που κέρδισε ο ταχύτερα ανερχόμενος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη. Εβδομήντα μέρες προτού κλείσει τα 20, όλοι τον δείχνουν ως τον παίκτη που πολύ σύντομα θα πάρει τη θέση του Ρονάλντο και του Μέσι στις καρδιές των φιλάθλων.

«Για μένα ο Κιλιάν είναι φαινόμενο. Ενα υπέροχο παιδί, για το οποίο τρέφω πολλή αγάπη», τόνισε ο Νεϊμάρ με πατρική στοργή, σχολιάζοντας το καταπληκτικό παιχνίδι του νεαρού συμπαίκτη του. Ο κατά έξι χρόνια μεγαλύτερος βραζιλιάνος σούπερ-σταρ είναι, πράγματι, φίλος με τον Εμπαπέ. Δεν μπορεί, όμως, να μην τον ενοχλεί που ο «μικρός» τον έχει, κιόλας, επισκιάσει. Που οι δημοσκοπήσεις των πιο έγκυρων εφημερίδων της Μαδρίτης δείχνουν πως οκτώ στους δέκα οπαδοί της Ρεάλ θα ήθελαν στην ομάδα τους τον «πρίγκηπα» του γαλλικού ποδοσφαίρου, ενώ μόνο δυο τον ακριβότερο παίκτη του Κόσμου.

Ο Εμπαπέ χαμογελά: και έχει κάθε λόγο να το κάνει

Πρώτος απ’ όλους τον είχε «ζυγίσει» σωστά ο Αντουάν Γκριεζμάν. «Αυτός θα μας αφήσει όλους στον πάγκο», είχε γράψει στα social media ο διάσημος επιθετικός μετά το ντεμπούτο του άσου της Μονακό (τότε) στην εθνική ομάδα της Γαλλίας, τον Μάρτιο του 2017 κόντρα στο Λουξεμβούργο. Ο Εμπαπέ είχε, ήδη, αρχίσει να εντυπωσιάζει με τις εκπληκτικές του εμφανίσεις στο Πριγκιπάτο, όμως τον μεγάλο ντόρο γύρω από το όνομά του τον έκανε, το καλοκαίρι του 2017, το ιλιγγιώδες ποσό που πλήρωσε η Παρί για να τον αποκτήσει: 180 εκατομμύρια ευρώ για έναν 18χρονο – δεν το χωρούσε ο νους.

Μόλις δυο χρόνια νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2015, ο πατέρας του, που κατάγεται από το Καμερούν, διαμαρτυρόταν δημοσίως, μέσω της Equipe, ότι ο Κιλιάν ήταν τρίτη επιλογή του Λεονάρντο Ζαρντίμ, πίσω από τον Φαλκάο και τον Ζερμέν. Τον Φεβρουάριο του 2016 η αξία του Εμπαπέ, σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα transfermarkt, ήταν μόλις 250.000 ευρώ. Ηταν η εποχή που άρχισε να καταρρίπτει τα ρεκόρ, το ένα μετά το άλλο, προτού πάρει τη Μονακό από το χέρι για να την κάνει πρωταθλήτρια Γαλλίας, τερματίζοντας την κυριαρχία της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο Γάλλος συνθέτει ένα τρομερό δίδυμο με τον Νεϊμάρ

Εκείνη τη σεζόν (2016-2017) ο νεαρός επιθετικός «έβγαλε μάτια» με τους Μονεγάσκους και στο Champions League, υποχρεώνοντας και τον Μπουφόν -μεταξύ άλλων- να υποκλιθούν στο ταλέντο του. Επειτα από 22 γκολ σε 36 ματς με την πρώτη ομάδα της Μονακό, η αξία του είχε εκτιναχθεί στα 110 εκατ. ευρώ. Πάνω από… 20.000%. Τόσα είχε προσφέρει, τότε, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να τον αποκτήσει, όμως η Μονακό τα βρήκε λίγα. Καλά έκανε, όπως αποδείχτηκε, αφού λίγο αργότερα βρέθηκε ομάδα -η Παρί- που πλήρωσε 70 εκατομμύρια περισσότερα. Εξωφρενικό! Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε κοστίσει στη Ρεάλ τα μισά, για να τον αγοράσει από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – και δεν ήταν ένα ταλέντο 18 ετών, αλλά ένας φτασμένος 24χρονος παίκτης.

Ο Εμπαπέ έκανε το μεγάλο του «άλμα» στη Ρωσία. Εκεί, στο Παγκόσμιο Κύπελλο, έπεισε για την αξία του ακόμη και τον πιο δύσπιστο. Ολοι περίμεναν να απολαύσουν τον Μέσι, τον Ρονάλντο, τον Νεϊμάρ, τον Πογκμπά, όμως ήταν ο νεαρός Γάλλος εκείνος που υποχρέωσε τον ποδοσφαιρικό κόσμο να μιλάει γι’ αυτόν με θαυμασμό. Μάλιστα, διάλεξε την πιο σημαδιακή στιγμή για να ανάψει το «άστρο» του: στο ματς εναντίον της Αργεντινής, τη μέρα που ο Μέσι και ο Ρονάλντο ολοκλήρωναν την παρουσία τους στο τουρνουά.

Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους δυο σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές του καιρού μας. Είναι πολύ πιο ταχύς από εκείνους. Τον περασμένο Ιούνιο ένα σπριντ του μετρήθηκε στα 37 χλμ./ώρα. Τρέχει τόσο γρήγορα, όσο και ο Γκάρεθ Μπέιλ. Η κορυφαία επίδοση του… Γιουσέιν Μπολτ είναι 44,7 χλμ./ώρα (και χωρίς μπάλα στα πόδια). Είναι τεχνίτης, όσο κι εκείνοι – ίσως λίγο λιγότερο από τον Μέσι. Είναι «εκρηκτικός». Δεν φοβάται να πάρει προσπάθειες, ορμάει ανάμεσα σε δυο και τρεις αντιπάλους. Διαθέτει την «αστερόσκονη» του σταρ. Αλλά, αντιθέτως με τον Ρονάλντο και τον Νεϊμάρ, επιδεικνύει μια απίστευτη ωριμότητα. Δεν θα επιδιώξει, ποτέ, να κλέψει τις εντυπώσεις. Πάντοτε θα δώσει την μπάλα στον συμπαίκτη του που βρίσκεται σε καλύτερη θέση για γκολ. Είναι σεμνός, σέβεται, μιλάει λίγο και ακούει πολύ. Είναι ήρεμος και χαμογελαστός, αλλά στο τερέν μεταμορφώνεται σε λιοντάρι.

Πανηγυρίζοντας ένα από τα γκολ του απέναντι στην Λυών

Ο Εμπαπέ είναι ένα υπερταλαντούχο παιδί, που μεγάλωσε απότομα. Ούτε ο Ρονάλντο, ούτε ο Μέσι, είχαν την ταχύτατη εξέλιξη που ο «νέος Ανρί» (όπως τον έχει αποκαλέσει ο Αρσέν Βενγκέρ) παρουσίασε την τελευταία τριετία. Η καριέρα του εκτοξεύθηκε σαν πύραυλος. Εξ ού και το παράδοξο: ο Εμπαπέ είναι το μεγάλο φαβορί για να κατακτήσει -για δεύτερη διαδοχική χρονιά- το βραβείο «Golden Boy» (δίνεται στον καλύτερο παίκτη κάτω των 21 ετών που αγωνίζεται στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, από την αθλητική εφημερίδα του Τορίνο Tuttosport) και, ταυτοχρόνως, είναι ένας από τους 30 υποψήφιους για τη «Χρυσή Μπάλα», όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το France Football. Δεν πρόλαβε να ζήσει πολύ ως «πρίγκηπας», προτού γίνει υποψήφιος «βασιλιάς».

Ο Εμπαπέ έχει πετύχει, ήδη, πολύ περισσότερα απ’ όσα ο Ρονάλντο ή ο Μέσι στα 19 τους. Εχει βάλει 52 γκολ σε αγώνες πρωταθλήματος, ενώ στην ηλικία του ο Ρονάλντο είχε σκοράρει 17 φορές και ο Μέσι 24. Στο Champions League 12 γκολ, έναντι κανενός του Πορτογάλου (το πρώτο του το έβαλε στα 20) και δυο του Αργεντινού. Με την εθνική του ομάδα, εννέα γκολ (ο Κριστιάνο επτά και ο Μέσι πέντε). Και -το κυριότερο- είναι, ήδη, παγκόσμιος πρωταθλητής, με τεράστια συμβολή στον γαλλικό θρίαμβο στο Μουντιάλ της Ρωσίας (αναδείχθηκε κορυφαίος νέος παίκτης του τουρνουά).

Ολα αυτά απαντούν (θετικά) και στο ερώτημα, εάν ο Εμπαπέ μπορεί να ξεπεράσει τους δυο κορυφαίους σύγχρονους ποδοσφαιριστές. Αρκεί να σταθεί τυχερός: να είναι υγιής και να τον βοηθήσει το περιβάλλον του, δηλαδή η ομάδα του. Το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει αυτό το τελευταίο, μπορεί να του το εξηγήσει καλύτερα απ’ όλους ο Μέσι, ο οποίος στην Μπαρτσελόνα και την εθνική Αργεντινής είναι… δυο εντελώς
διαφορετικοί παίκτες.

Πάρει – δεν πάρει τη «Χρυσή Μπάλα» ο Κιλιάν θα πρέπει, ήδη, να αναζητεί το σύλλογο που μπορεί να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες του. Η Παρί του πέφτει, πια, στενή. Η μετεγγραφή του θα είναι η επόμενη που θα «χαλάσει κόσμο». Ηρθε η ώρα να ξεκρεμάσει τις αφίσσες του Κριστιάνο, που κοσμούσαν το παιδικό του δωμάτιο, και να γίνει ο ίδιος… Ρονάλντο στη θέση του Ρονάλντο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...