713
| .

Η Πηγή και τα… ούρα του Σπύρου Λούη

Avatar protagon.import 26 Νοεμβρίου 2015, 14:39

Η Πηγή και τα… ούρα του Σπύρου Λούη

Avatar protagon.import 26 Νοεμβρίου 2015, 14:39

Με τον προσήκοντα σεβασμό στο «αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου», η υπόθεση με το νέο κρούσμα ντόπινγκ που συνταράζει τον ελληνικό Στίβο… μύριζε από παλιά. Σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που της έγινε στις 23 Μαΐου του 2009 από την WADA (World Anti-Doping Agency, που είναι ο παγκόσμιος Οργανισμός κατά του ντόπινγκ), η Πηγή Δεβετζή «απέτυχε να δώσει δείγμα», σύμφωνα με την κομψή έκφραση που χρησιμοποιεί σε αυτές τις περιπτώσεις η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF). Στην καθομιλουμένη, κρύφτηκε για να αποφύγει τον έλεγχο.

Στη συνέχεια, η Χρυσοπηγή δεν βρήκε χρόνο να εμφανιστεί οικειοθελώς, μέσα στη συγκεκριμένη προθεσμία που έχει καθορίσει η WADA για τους αθλητές οι οποίοι δεν βρίσκονται στον τόπο που έχουν δηλώσει ότι θα είναι, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δύο ετών – τον Μάρτιο του 2011 -, όμως, λίγο πριν πέσει η «καμπάνα», είχε προλάβει να ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει τον πρωταθλητισμό. Ακόμη μια… σύμπτωση είναι ότι ο έλεγχος επιχειρήθηκε στη Γιάλτα της Ουκρανίας, όπου πραγματοποιούσε την προετοιμασία της με ουκρανό προπονητή. Οπως λένε οι ειδικοί, οι Ουκρανοί είναι «μανούλες» στην προπόνηση αθλητών υψηλού επιπέδου…

Το δείγμα της Χρυσοπηγής που βρέθηκε θετικό (σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε ο ΣΕΓΑΣ από την IAAF), είχε ληφθεί το 2007. Τη χρονιά που η σπουδαία άλτρια είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Οζάκα (Ιαπωνία). Στο εύλογο ερώτημα, γιατί διενεργήθηκε επανέλεγχος οκτώ χρόνια μετά, σε ένα δείγμα που είχε εξεταστεί το 2007 και είχε βρεθεί αρνητικό, υπάρχουν δυο απαντήσεις:

Πρώτον, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η συγκεκριμένη διαδικασία είναι, πλέον, μια συνήθης πρακτική της IAAF, η οποία καταψύχει τα δείγματα των αθλητών και τα επανεξετάζει σε βάθος δεκαετίας. Καθώς η τεχνολογία της ανίχνευσης απαγορευμένων ουσιών εξελίσσεται, χρόνο με τον χρόνο, πολλοί πρωταθλητές που κάποτε την έβγαλαν καθαρή, με τις νέες μεθόδους κρίνονται ένοχοι. Διότι το ντόπινγκ, όπως το έγκλημα γενικότερα, ήταν (και θα είναι) πάντα ένα βήμα πιο μπροστά…

Δεύτερον, η WADA… τσαντίζεται, όταν νιώθει ότι πάνε να την ξεγελάσουν. Ετσι, την είχε στημένη στη Δεβετζή, η οποία – τότε – κατάφερε να της ξεφύγει. Και δεν ξέχασε την Ολυμπιονίκη μας μέχρι σήμερα, που πάτησε τα 40…

Η Δεβετζή, η οποία θεωρείται μία από τις κορυφαίες αθλήτριες του τριπλούν όλων των εποχών (κατέχει την 4η καλύτερη επίδοση στο αγώνισμα, με 15,32 μ.), είναι κάτοχος δύο Ολυμπιακών μεταλλίων – αργυρού το 2004 στην Αθήνα και χάλκινου το 2008 στο Πεκίνο -, ενώ το 2007 ήταν τρίτη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Οζάκα. Τώρα, καλείται να αποδείξει ότι… δεν είναι ελέφαντας. Διαφορετικά, κινδυνεύει να χάσει το μετάλλιο της Οζάκα, όπως και εκείνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Μαζί, και τα χρηματικά ποσά (και τα άλλα προνόμια) με τα οποία η Πολιτεία την επιβράβευσε για τις επιτυχίες της.

Η ίδια η πρωταθλήτρια δηλώνει παντελή άγνοια. Μάλιστα, στους δημοσιογράφους που της τηλεφώνησαν, έδειξε ενοχλημένη και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο την καλούν όλοι στο τηλέφωνο σήμερα (25/11). Οταν της είπαν τον λόγο, αναρωτήθηκε – με αγανάκτηση – πώς ο ΣΕΓΑΣ έβγαλε τέτοια ανακοίνωση, χωρίς να την έχει ενημερώσει προηγουμένως. Μάλλον θα έχει πρόβλημα το ταχυδρομείο της γειτονιάς της… Διότι η IAAF, προτού δημοσιοποιήσει τα ευρήματά της, πάντοτε ενημερώνει τους αθλητές και τους ζητά εξηγήσεις. Οι οποίες, στην περίπτωση της Δεβετζή, μάλλον δεν εστάλησαν ή δεν κρίθηκαν επαρκείς.

Τώρα, ο ΣΕΓΑΣ θα ζητήσει από την πρωταθλήτρια να παρουσιαστεί στην αρμόδια επιτροπή και έπειτα θα συντάξει ένα πόρισμα, το οποίο θα στείλει στην IAAF. Ακολούθως η Διεθνής Ομοσπονδία και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα αποφανθούν για την τύχη των μεταλλίων της.

Θυμίζουμε οτι κατά τη διετία 2007-2008, ο ελληνικός αθλητισμός δέχτηκε ισχυρό πλήγμα με τον εντοπισμό θετικών δειγμάτων κορυφαίων αθλητών. Πρώτα με τα 11 θετικά δείγματα της Εθνικής ομάδας άρσης βαρών και, στη συνέχεια, του πρωταθλητή Ευρώπης στην κολύμβηση, Γιάννη Δρυμωνάκου, του πρωταθλητή της ποδηλασίας, Γιάννη Ταμουρίδη, και των κορυφαίων αθλητών του στίβου, Δημήτρη Ρέγα, Τάσου Γκούση, Φανής Χαλκιά και Αθανασίας Τσουμελέκα. Να δείτε που, με αυτή την τακτική της επανεξέτασης, θα μάς βγάλουν ντοπέ κι άλλους. Μέχρι τον… Σπύρο Λούη και τον Κόροιβο. Αν έχουν καταψύξει τα ούρα τους…

Κρίμα. Τον περασμένο Ιούλιο, ένας από τους κεντρικούς δρόμους στις Αχαρνές απέκτησε το όνομά της και η Πηγή Δεβετζή, μετά τα αποκαλυπτήρια, το είχε μοιραστεί με όλους, γράφοντας στο facebook: «Είμαι πολύ περήφανη που μετά τόσα χρόνια βλέπω ότι αναγνωρίζονται οι κόποι μου τόσων ετών… για την Ελλάδα μας!!!!».

Η αναγνώριση πάντα αργούσε. Εσχάτως, όμως, αυτό το… ελάττωμα το απέκτησαν και οι έλεγχοι ντόπινγκ…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...