963
Μπορεί να μην σκόραρε, όμως ο Νεϊμάρ ήταν εξαιρετικός το βράδυ της Τρίτης | REUTERS/Christian Hartmann

Η «ντρίμπλα» του Νεϊμάρ στον κακό του εαυτό

Sportscaster Sportscaster 14 Απριλίου 2021, 14:20
Μπορεί να μην σκόραρε, όμως ο Νεϊμάρ ήταν εξαιρετικός το βράδυ της Τρίτης
|REUTERS/Christian Hartmann

Η «ντρίμπλα» του Νεϊμάρ στον κακό του εαυτό

Sportscaster Sportscaster 14 Απριλίου 2021, 14:20

Το παιχνίδι στο «Παρκ ντε Πρενς» είχε, μόλις, ολοκληρωθεί. Ο τηλεσκηνοθέτης εστίασε, αμέσως, στον πρωταγωνιστή της βραδιάς: τον Νεϊμάρ, που είχε σταθεί μπροστά στον Παρέδες και έβγαζαν πανηγυρικές κραυγές, με τις φλέβες στον λαιμό τους να μαρτυρούν την ένταση της στιγμής. Η Παρί Σεν Ζερμέν είχε κατορθώσει να ξεφύγει από τον κανόνα «στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί». Η Μπάγερν νίκησε (1-0), αλλά δεν προκρίθηκε στους «4» του Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά την ήττα της (2-3) στο Μόναχο χρειαζόταν ακόμη ένα γκολ στο Παρίσι.

Ηταν η 7η φορά στα χρονικά της διοργάνωσης, που οι δύο φιναλίστ του τελικού αναμετρήθηκαν στα νοκ-άουτ την αμέσως επόμενη σεζόν. Σε όλες τις προηγούμενες είχε «περάσει» η ομάδα που είχε σηκώσει την Κούπα την προηγούμενη χρονιά, όμως η Παρί έσπασε την παράδοση και απέκλεισε την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ετσι εκδικήθηκε για την ήττα της (1-0) από τους Βαυαρούς στον περυσινό τελικό της Λισαβόνας.

Σε αυτό το συναρπαστικό ματς, που είχε πολλές φάσεις, ρυθμό, ένταση, πάθος και σασπένς μέχρι το τελευταίο λεπτό, ο 29χρονος βραζιλιάνος σούπερ-σταρ πραγματοποίησε, ίσως, την καλύτερή του εμφάνιση από τότε που έπαιζε δίπλα στον Λιονέλ Μέσι στη Βαρκελώνη. Δεν σκόραρε, αλλά είχε τρία δοκάρια. Μέσα σε έξι λεπτά (από το 34′ έως το 39′). Δεν έδωσε ασίστ, αλλά από τα δικά του πόδια εκτοξεύτηκαν έξι από τα δέκα σουτ της ομάδας του, και ήταν εκείνος που πάσαρε για άλλα τρία. Εκανε έξι επιτυχημένες ντρίμπλες, κέρδισε επτά φάουλ, μέτρησε 85 ενέργειες -τις περισσότερες από κάθε άλλον παίκτη- και, το κυριότερο, κράτησε μπάλα παρά το ασφυκτικό πρέσινγκ για το οποίο οι χθεσινοί του αντίπαλοι φημίζονται.

Ο Βραζιλιάνος ταλαιπώρησε τους αντίπαλους αμυντικούς. Ανάμεσα σε αυτός και τον Μπόατενγκ

Αλλαξε πολύ ο Νεϊμάρ. Ωρίμασε, έστω με μεγάλη καθυστέρηση. Κι αν συνεχίσει έτσι, ο ποδοσφαιριστής που εξακολουθεί να κατέχει το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής όλων των εποχών (222 εκατ. ευρώ για να μετακινηθεί από την Μπαρτσελόνα στην Παρί το 2017) θα καταφέρει να σώσει την καριέρα του. Πράγμα που φαινόταν εξαιρετικά αμφίβολο μέχρι το 2020.

Εκείνη η μεταγραφή ήταν, για τον βραζιλιάνο άσο, η αφετηρία του μεγάλου κατήφορου. Στα δύο πρώτα του χρόνια στο Παρίσι, ελάχιστες φορές απασχόλησε την επικαιρότητα για τα κατορθώματά του στα γήπεδα. Περισσότερο τράβηξαν την προσοχή, οι τσακωμοί με τους συμπαίκτες του, η απειθαρχία του στους αγώνες και τις προπονήσεις, οι εξωφρενικές του απαιτήσεις, οι θεατρινισμοί του για να κερδίσει τα ευνοϊκά σφυρίγματα των διαιτητών, η ντόλτσε βίτα του, οι ανεξήγητα συχνοί τραυματισμοί του (είχε εμφανιστεί μόλις στο 52% των αναμετρήσεων της Παρί), οι εις βάρος του καταγγελίες για βιασμό, κι ένα σκάνδαλο φοροδιαφυγής.

Τον Ιούνιο του 2019 η Equipe έγραφε ότι ο ιδιοκτήτης του γαλλικού συλλόγου, Νασέρ αλ-Κελαΐφι, ήταν αποφασισμένος να τον παραχωρήσει με τα μισά χρήματα απ’ όσα είχε ξοδέψει για το ακριβότερο «κομμάτι» της ποδοσφαιρικής του συλλογής. Οι χορηγοί του ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν το «άτακτο αγόρι». Η Nike, η Mastercard και η Red Bull είχαν παγώσει τις νέες καμπάνιες, στις οποίες θα πρωταγωνιστούσε. Και για τους οπαδούς της Παρί, ήταν «κόκκινο πανί».

Τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, όταν ήρθε η ώρα να αγωνιστεί για πρώτη φορά στη σεζόν 2019-2020 (εναντίον της Στρασμπούρ), τα πανό που αντίκρυσε στις εξέδρες του «Παρκ ντε Πρενς» ήταν «σοκαριστικά». «Πατέρα Νεϊμάρ πούλα τον γιο σου στα μπουρδ@@@», έγραφε το ένα. «Πήγαινε στην Μπαρτσελόνα, όχι πουτ@@@@ γιοι στην Παρί», το άλλο. Μεγάλο μέρος της εξέδρας δεν έπαψε να τον αποδοκιμάζει ούτε όταν, στις καθυστερήσεις του αγώνα, ο Νεϊμάρ σκόραρε το νικητήριο γκολ της ομάδας του με ένα καταπληκτικό «ψαλίδι».

Ισως εφέτος να είναι η χρονιά του

Είχε προηγηθεί ο διασυρμός του από τα media και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, όπου σκόραρε μόλις δύο γκολ σε πέντε ματς. Οι «βουτιές» του για να κερδίσει πέναλτι ή φάουλ, είχαν γίνει viral στο Διαδίκτυο και γελοιογραφίες στον Τύπο. Στα τέσσερα πρώτα ματς της εθνικής Βραζιλίας πέρασε 14 λεπτά… ξαπλωμένος στο χορτάρι, εκνευρίζοντας μέχρι και τους συμπαίκτες του.

Μέχρι τα 25 του όλα πήγαιναν «μιά χαρά». Στα τέσσερα χρόνια που αγωνίστηκε στην Μπαρτσελόνα (2013-2017) ήταν ο «υπαρχηγός» του Μέσι, με εμφανίσεις αντάξιες του μεγάλου του ταλέντου. Το πράγμα «στράβωσε» όταν ο πατέρας και ατζέντης του τον έπεισε ότι είναι καλύτερος παίκτης από τον Αργεντινό, και δεν θα ‘πρεπε να παίζει «στη σκιά του». Ακόμη περισσότερο, όταν η Παρί, προκειμένου να αποσπάσει την υπογραφή του, αποφάσισε να μην του χαλάει χατήρι. Το χαρισματικό παιδί που -υποτίθεται ότι- θα έβαζε τέλος στην κυριαρχία του Μέσι και του Ρονάλντο, «χάθηκε» ανάμεσα στη μεγάλη ιδέα που είχε για τον εαυτό του, τη γλυκιά ζωή του Παρισιού και την ασυλία που απολάμβανε στην ομάδα του.

Η αλήθεια είναι ότι και οι συγκυρίες δεν τον ευνόησαν. Στο Μουντιάλ του 2014, που όλοι περίμεναν να δουν το νέο μεγάλο «αστέρι» των γηπέδων να ανατέλλει, η Βραζιλία ήταν η χειρότερη ever – κι εκείνος τραυματίστηκε. Στην επική ανατροπή της Μπαρτσελόνα επί της Παρί (6-1) ο Νεϊμάρ ήταν ο πρωταγωνιστής, όμως ο θρίαμβος αποδόθηκε στον Μέσι. Και στα νοκ-άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ στα οποία η Παρί αποκλείστηκε, το 2018 και το 2019, έτυχε να είναι τραυματίας.

Η απροθυμία της Μπαρτσελόνα να τον πάρει πίσω στο «Καμπ Νου» με τα μισά λεφτά απ’ όσα είχε εισπράξει για τη μεταγραφή του στην Παρί φαίνεται πως έκανε τον Νεϊμάρ να δει το μέλλον του πιο σοβαρά. Εβαλε τον ναρκισσισμό του στην άκρη και «θυμήθηκε» το ομαδικό, ουσιαστικό ποδόσφαιρο που έπαιζε παλιά. Πέρυσι έφτασε «μιά ανάσα» από το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ, κι εφέτος κατάφερε να αποκλείσει (μαζί με τον Εμπαπέ στον αγώνα του Μονάχου) κοτζάμ Μπάγερν.

Μαζί με τον Νεϊμάρ ωρίμασε και η Παρί, που απόψε θα μάθει τον αντίπαλό της στον ημιτελικό (Μάντσεστερ Σίτι ή Ντόρτμουντ). Με την παράδοση να λέει οτι, από τις επτά προηγούμενες ομάδες που σταμάτησαν την Μπάγερν, έξι σήκωσαν την Κούπα και μία έπαιξε στον τελικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...