728
Η Φεντερίκα Πελεγκρίνι σε αγώνα στη Ρώμη το 2020 | NurPhoto / Contributor / GettyImages

Η «γοργόνα» του γλυκού νερού βγήκε στη στεριά

Sportscaster Sportscaster 28 Ιουλίου 2021, 16:06
Η Φεντερίκα Πελεγκρίνι σε αγώνα στη Ρώμη το 2020
|NurPhoto / Contributor / GettyImages

Η «γοργόνα» του γλυκού νερού βγήκε στη στεριά

Sportscaster Sportscaster 28 Ιουλίου 2021, 16:06

Ο τελικός των 200 μ. ελεύθερο Γυναικών εξελίχθηκε σε, έναν ακόμα, θρίαμβο της Αριάρνε Τίτμους. Η 21χρονη Αυστραλή – «φαινόμενο» νίκησε την Αμερικανίδα Κέιτι Λεντέκι για δεύτερη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (το είχε κάνει και στα 400 μ.), κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Με Ολυμπιακό ρεκόρ, μάλιστα. Η κάτοχος του τίτλου –και φαβορί για την πρωτιά– έμεινε εκτός βάθρου, τερματίζοντας πέμπτη. Δράμα. Από αυτά που αρέσουν πολύ στα αθλητικά media.

Μόνο η Ιστορία της κολύμβησης αντιλήφθηκε ότι το κεντρικό πρόσωπο της κούρσας δεν ήταν, ούτε η μεγάλη χαμένη, ούτε η μεγάλη κερδισμένη. Ηταν η αθλήτρια που είχε τερματίσει στην 7η θέση. Η Φεντερίκα Πελεγκρίνι. Οταν η Ιταλίδα άρχιζε να γράφει τον μύθο της στις πισίνες, με ένα αργυρό μετάλλιο στην Αθήνα του 2004, η Λεντέκι ήταν μόλις επτά ετών. Η Τίτμους, τεσσάρων. Κι αυτή ήταν η τελευταία διαδρομή της «Σούπερ Φέντε» στο αγώνισμα, στο οποίο κυριάρχησε επί μια 15ετία.

Την άλλη Πέμπτη θα κλείσει τα 33. Είναι αδύνατο, πλέον, να συναγωνιστεί αθλήτριες 10 και 12 χρόνια νεότερες. Ετσι, πήρε την απόφαση που είναι δύσκολη για κάθε μεγάλη μορφή των σπορ: να σταματήσει. «Οταν ακούμπησα στον τοίχο, σκέφτηκα πως όλα τελείωσαν. Η απόφασή μου είναι οριστική. Ενας Ολυμπιακός τελικός είναι ιδανικό φινάλε», τόνισε on camera η Πελεγκρίνι μετά τον αγώνα. Εχει δηλωθεί και στα 100 μ. ελεύθερο, όμως η θρυλική της καριέρα συνδέεται με τα 200 μ. Εκεί, δεν θα την ξαναδούμε.

Η Πελεγκρίνι κατά την τελευταία βουτιά της σε επαγγελματική πισίνα

Πάλεψε με τον πανδαμάτορα γενναία. Οσο μπορούσε. Μόλις πριν από δύο χρόνια, στα 31 της, κέρδισε το τελευταίο της μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Κι όταν, στις 2 Απριλίου του 2020, εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Τόκιο, μιλώντας σε live τηλεοπτική εκπομπή δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Θα εμφανιζόταν σε Ολυμπιακούς Αγώνες για πέμπτη φορά -όπως κι έγινε-, κάτι που μόνον ο Μάικλ Φελπς είχε κατορθώσει στο παρελθόν, στο γλυκό νερό.

Οι Ιταλοί τη λατρεύουν, όσο και την Κλαούντια Καρντινάλε, τη Σοφία Λόρεν, ή την Τζίνα Λολομπρίτζιτα. Παραμένει η νεαρότερη αθλήτριά τους που έχει κερδίσει Ολυμπιακό μετάλλιο σε ατομικό αγώνισμα. Το 2004, στην Αθήνα, σε ηλικία 16 ετών. Είναι η κορυφαία σπορτ-γούμαν της χώρας. Το 2008, στο Πεκίνο, αναδείχτηκε «χρυσή» Ολυμπιονίκης. Αλλά τις πιο εντυπωσιακές της παραστάσεις τις έδωσε στη σκηνή των παγκοσμίων πρωταθλημάτων υγρού στίβου. Από το 2005 (δηλαδή, από τα 17 της) έως το 2019, δεν απουσίασε, ποτέ, από το βάθρο των νικητών. Μιλάμε για οκτώ διαδοχικά μετάλλια σε ισάριθμες διοργανώσεις: τέσσερα χρυσά, τρία αργυρά κι ένα χάλκινο.

Ακόμη τέσσερα χρυσά κι ένα αργυρό έχει κατακτήσει σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, κάμποσα σε 25άρες πισίνες, ενώ κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ελεύθερο Γυναικών από το 2009. Την ίδια χρονιά, στη Ρώμη, έγινε η πρώτη γυναίκα που «έσπασε το φράγμα» των 4 λεπτών στα 400 μέτρα ελεύθερο.

Με πιο επίσημη ένδυση σε μουσικό φεστιβάλ (Jacopo Raule / Daniele Venturelli/Getty Images)

Την αγάπησαν και ως θηλυκό – κι όχι μόνον οι Ιταλοί, που την αποκαλούν «La Divina». Είναι όμορφη, ψηλή (1,79), με λαμπερό χαμόγελο και έντονη προσωπικότητα. Μια πραγματική «σταρ» και, πάντως, η πιο πολυφωτογραφημένη ιταλίδα αθλήτρια. Προκλητική, ενίοτε, αλλά χωρίς να γίνεται «φθηνή». Δεν δίστασε να ποζάρει γυμνή στην μπανιέρα της, ή να δηλώσει δημοσίως ότι ευχαρίστως θα δεχόταν να βγει ραντεβού με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, εάν ο πορτογάλος ποδοσφαιριστής την καλούσε σε δείπνο. «Δεν με αφορά, αν είναι δεσμευμένος, ή έχει παιδιά», είχε τονίσει τον Σεπτέβριο του 2018, σκανδαλίζοντας τον ανδρικό πληθυσμό.

Η Πελεγκρίνι, όπως όλες οι αληθινές «ντίβες», επέτρεψε στον κόσμο να παρακολουθεί την προσωπική της ζωή «από την κλειδαρότρυπα». Δεν πέρασε λίγα. Από νευρική ανορεξία και ερωτικά δράματα, μέχρι κατάθλιψη. Ο χωρισμός της με τον ιταλό θρύλο της κολύμβησης, Φιλίπο Μανίνι, το 2016, της κόστισε πολύ. Μάλιστα, το 2017 ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει τις πισίνες.

«Αποχωρώ ήρεμη, έχοντας ζήσει απίστευτες στιγμές. Ηταν ένα ωραίο ταξίδι, και το απόλαυσα από την αρχή ως το τέλος», δήλωσε συγκινημένη μετά την τελευταία της κούρσα στα 200μ. η σπουδαία κολυμβήτρια, η οποία κατά την παρουσίαση των φιναλίστ χειροκροτήθηκε από τους αθλητές και τα μέλη των αποστολών που βρίσκονταν στο «Tokyo Aquatics Center».

Οι εξωαγωνιστικές της δραστηριότητες στο παρελθόν, αλλά και η άνεση που έχει μπροστά στον τηλεοπτικό φακό στην εκπομπή του TV8, «Ιταλία έχεις ταλέντο», στην οποία είναι κριτής, μας προϊδεάζουν ότι τώρα θα βουτήξει ακόμη πιο βαθιά στα νερά της σόου-μπιζ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...