674
Μπολτ, ο μοναδικός σπρίντερ στην ιστορία του αθλητισμού με χρυσό στα 100 και 200 μέτρα σε τρεις συνεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες | Facebook

Η «δεύτερη ζωή» του ταχύτερου ανθρώπου στον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2019, 18:43
Μπολτ, ο μοναδικός σπρίντερ στην ιστορία του αθλητισμού με χρυσό στα 100 και 200 μέτρα σε τρεις συνεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες
|Facebook

Η «δεύτερη ζωή» του ταχύτερου ανθρώπου στον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2019, 18:43

Ηταν μια αυγουστιάτικη μέρα σαν κι αυτή πριν 10 χρόνια. Ο Γιουσέιν Μπολτ πήρε τη θέση του στο Νο4 της γραμμής των 100 μ. στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου για τον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου του 2009 και περίμενε το πιστόλι του αφέτη. Από τη στιγμή που το άκουσε ως τη στιγμή που έκοψε το νήμα πέρασαν 9 δευτερόλεπτα και άλλα 58 εκατοστά –ένα απίστευτο παγκόσμιο ρεκόρ που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου εκείνης της χρονιάς.

Σε τέσσερις ημέρες θα έσπαγε άλλο ένα παγκόσμιο ρεκόρ, στα 200 μ. με επίδοση 19.19″. Από εκείνο το δαιμονισμένο πενθήμερο για τον κλασσικό αθλητισμό πέρασαν κιόλας 10 χρόνια…

Σε αγωνιστική σύνταξη πια, αφού κέρδισε ό,τι υπήρχε για να κατακτηθεί, ο Γιουσέιν Μπολτ απολαμβάνει το ένδοξο παρελθόν και δεν πτοείται από το ότι δεν κατάφερε να ξεκινήσει μια άλλη καριέρα ως ποδοσφαιριστής, καθώς, όπως τονίζει, «τελικά αποδείχθηκε πως είμαι ο καλύτερος όλων στους αγώνες ταχύτητας».

Ο μοναδικός σπρίντερ στην ιστορία του αθλητισμού που κρέμασε στο στήθος το χρυσό μετάλλιο στα 100 και 200 μέτρα σε τρεις συνεχείς διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων (Πεκίνο, Λονδίνο και Ρίο ντε Τζανέιρο), ο Μπολτ κατέχει επίσης το παγκόσμιο ρεκόρ στις δύο αποστάσεις και έχει να επιδεικνύει άλλα δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια (στις σκυταλοδρομίες 4×100 σε Λονδίνο και Ρίο ντε Τζενέιρο) και άλλα 11 χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα!

Μέχρι και πριν λίγα χρόνια, ο 33χρονος πλέον αθλητής, φερόταν έτοιμος να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να παίξει ποδόσφαιρο.

Είχε πει ότι όνειρό του ήταν να αγωνιστεί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά τελικά τον απέρριψαν τόσο η γερμανική Ντόρτμουντ, όσο και η νορβηγική Στρόμγκοντσετ, η Μαμελόντι Σαντάουνς από τη Νότια Αφρική αλλά και η αυστραλιανή ομάδα Σέντραλ Κόουστ Μάρινερς.

Με την φανέλα της «Soccer Aid» με την οποία αγωνίστηκε πρόσφατα προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την Unicef

Και μπορεί να μην κατάφερε να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, όμως ο Μπολτ δεν χάνει την ευκαιρία να παίζει ποδόσφαιρο όποτε μπορεί.

Ο ταχύτερος άνθρωπος του πλανήτη αγωνίσθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο «Στάμφορντ Μπριτζ» του Λονδίνου, σε αναμέτρηση φιλανθρωπικού χαρακτήρα, ανάμεσα στην ομάδα «Soccer Aid» – που δίνει αγώνες προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την Unicef – και τους θρύλους της Αγγλίας.

Μάλιστα, ο Μπολτ εκμεταλλεύθηκε λάθος του Τζέιμι Κάραχερ και με αριστερό διαγώνιο σουτ από το ύψος της περιοχής πέτυχε ένα από τα δύο γκολ της ομάδας του.

Για την Ιστορία, ο αγώνας έληξε ισόπαλος 2-2 και η ομάδα της Soccer Aid επικράτησε με 3-1 στα πέναλτι.

Απολαμβάνοντας λοιπόν την ζωή του… συνταξιούχου από τα 33 του κιόλας χρόνια, ο Μπολτ μίλησε στην Corriere για το μέλλον του, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο μιας πιθανής επιστροφής του στα ταρτάν.

«Μετά από όλα όσα έκανα και ήθελα να πετύχω, δεν υπάρχει λόγος», λέει, προσθέτοντας με χιούμορ πως «έχω αποσυρθεί και ζω την ζωή ενός ευτυχισμένου συνταξιούχου».

Στην ερώτηση του ιταλού δημοσιογράφου πως πριν μερικές εβδομάδες, διάφορες αναρτήσεις του την ώρα που γυμναζόταν, ίσως και να… έκλειναν το μάτι για μια πιθανή του επιστροφή, ο σπρίντερ ξεκαθαρίζει πως «το έκανα προκειμένου να είμαι σωματικά έτοιμος για τον φιλανθρωπικό αγώνα ποδοσφαίρου στο Λονδίνο. Δεν υπάρχει στον ορίζοντα κανένα μυστήριο και καμιά… ηχηρή επιστροφή μου».

Παραδέχεται επίσης πως η… μετάβασή του σε επαγγελματία ποδοσφαιριστή παρέμεινε μια «ημιτελής αποστολή».

«Το πίστευα [πως θα τα κατάφερνα]. Αλλά για να φτάσω στο επίπεδο που μου ζητήθηκε από την ομάδα των Μάρινερς της Αυστραλίας, θα χρειαζόταν πολύς χρόνος και δεν ήμουν σε θέση να συνδυάσω όλες μου τις υπόλοιπες δεσμεύσεις με αυτό. Λέγεται ότι χρειάζονται 10.000 ώρες εκπαίδευσης για να γίνεις επιτυχημένος οπουδήποτε και εγώ δεν διαθέτω τόσο χρόνο, δυστυχώς. Οπότε το θέμα θεωρείται λήξαν: η καριέρα μου στο ποδόσφαιρο τελείωσε πριν καν αρχίσει», σημειώνει.

Τέλος, και όσον αφορά στις συμβουλές που δίνει στους σπρίντερ της νέας γενιάς, ο Μπολτ υποστηρίζει πως «δουλέψτε σκληρά χωρίς να ακούτε κανέναν. Μείνετε προσγειωμένοι και μην αφήσετε την πίεση του αποτελέσματος να σας συντρίψει. Επίσης, εγώ είχα την τύχη να είμαι στα χέρια ενός προπονητή που ήξερε ακριβώς τι έπρεπε να κάνω προκειμένου να γίνω σπουδαίος, του Γκλεν Μιλς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...