369
Η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει άμεσα τις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις | REUTERS/Pierre-Philippe Marcou/File Photo

H UEFA ανακοίνωσε την κατάργηση του κανόνα τού εκτός έδρας γκολ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2021, 17:18
Η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει άμεσα τις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις
|REUTERS/Pierre-Philippe Marcou/File Photo

H UEFA ανακοίνωσε την κατάργηση του κανόνα τού εκτός έδρας γκολ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2021, 17:18

Για κάποιους ήταν ένας κανόνας παρωχημένος που ερχόταν από μια εποχή στην οποία οι ποδοσφαιριστές αρκετές φορές δεν γνώριζαν τα γήπεδα των αντιπάλων τους ούτε το τι θα αντιμετωπίσουν εκεί. Για κάποιους άλλους ήταν ένας κανόνας που προσέφερε στο ποδόσφαιρο κάτι μαγικό: η απόστασης μεταξύ ενός οδυνηρού αποκλεισμού και μιας θριαμβευτικής πρόκρισης μπορούσε να είναι μόλις ένα γκολ.

Οπως και να έχει, ο κανόνας του εκτός έδρας γκολ ανήκει στο παρελθόν μετά από 56 χρόνια συνεχούς εφαρμογής του. Η UEFA ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ότι καταργείται το εν λόγω κριτήριο σε όλες τις διοργανώσεις της (άνδρες, γυναίκες, νέοι), αρχής γενομένης από τις προκριματικές φάσεις της σεζόν 2021/22.

Ουσιαστικά είναι το τυπικό σκέλος, καθώς η κατάργησή του είχε αποφασιστεί από την Επιτροπή Διοργανώσεων στις 28 Μαΐου. Η συζήτηση για την κατάργηση του άρθρου 20. 01 δεν ξεκίνησε τώρα. Το τελευταίο διάστημα απλά εντάθηκε με τα άδεια γήπεδα και τις ουδέτερες έδρες λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται για την αναχαίτιση του κορονοϊού.

Το κριτήριο του εκτός έδρας γκολ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 1965-66 στο Κύπελλο Κυπελλούχων -διοργάνωση που δεν υπάρχει πια- και από το 1969 μέχρι και σήμερα εφαρμοζόταν σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

«Το εκτός έδρας γκολ ήταν αναπόσπαστο κομμάτι των ευρωπαϊκών διοργανώσεων τα τελευταία χρόνια, από την πρώτη στιγμή που εντάχθηκε. Η κατάργησή του, ωστόσο, αποτέλεσε θέμα συζήτησης στις προηγούμενες συνεδριάσεις της UEFA τα προηγούμενα χρόνια. Αν και δεν υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων, πολλοί προπονητές, φίλαθλοι και άνθρωποι του ποδοσφαίρου εξέφρασαν ανοικτά την άποψή τους υπέρ της κατάργησής του. Οι ομάδες που παίζουν εντός έδρας το πρώτο ματς μέχρι τώρα φοβούνται να επιτεθούν, μήπως δεχθούν ένα γκολ που θα έδινε στον αντίπαλο ένα σημαντικό αβαντάζ. Πολλοί εστίασαν στην αδικία, ειδικά στην παράταση, καθώς η ομάδα που έπαιζε εντός έδρας πολλές φορές έπρεπε να σκοράρει δύο γκολ, αν είχε σκοράρει ένα η εκείνη που έπαιζε εκτός. Σήμερα το εντός έδρας πλεονέκτημα δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο παλαιότερα», υποστήριξε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν.

Οπως είναι φυσικό, αυτή η αλλαγή θα αλλάξει πλήρως την προσέγγιση των ομάδων στους νοκ άουτ αγώνες των μεγάλων διοργανώσεων. Για αρκετούς αυτή η αλλαγή ευνοεί τους δυνατούς αφού θα είναι ακόμα δυσκολότερο μία ομάδα μικρότερης δυναμικής να «κλέψει» μία πρόκριση για παράδειγμα με δύο ισοπαλίες (0-0, 1-1).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...