799
Στιγμιότυπο από το περυσινό ΠΑΟΚ-Αρης | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Γιατί τόσο μίσος στο «clasico» της Θεσσαλονίκης;

Sportscaster Sportscaster 21 Σεπτεμβρίου 2019, 19:20
Στιγμιότυπο από το περυσινό ΠΑΟΚ-Αρης
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Γιατί τόσο μίσος στο «clasico» της Θεσσαλονίκης;

Sportscaster Sportscaster 21 Σεπτεμβρίου 2019, 19:20

ΠΑΟΚ – Αρης. Και Αρης – ΠΑΟΚ, το ίδιο κάνει. Μόνον όποιος έχει παρακολουθήσει από κοντά μια αναμέτρηση των «κοτόπουλων» με τα «σκουλήκια» μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνει αυτό το ματς για τους οπαδούς των δύο ιστορικών συλλόγων. Για την πόλη ολόκληρη. Μπροστά στο «clasico» της Θεσσαλονίκης, το ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού (και τούμπαλιν) μοιάζει με ποδοσφαιρικό αγώνα προσκόπων.

Εχουν συναντηθεί στην Τούμπα (εκεί θα δώσουν, την Κυριακή στις 18:30, την υπ’ αριθμόν 204 μάχη τους), στο «Χαριλάου/Κλεάνθης Βικελίδης», στη Λεωφόρο Στρατού, στο παλιό γήπεδο του ΠΑΟΚ (ο Αρης το χρησιμοποίησε ως έδρα κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, μέχρι να χτιστεί το σημερινό του γήπεδο στα τέλη του 1951), στο «Καυτανζόγλειο», στο παλιό γήπεδο του Ηρακλή, στο γήπεδο του Μακεδονικού, στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων. Οπου κι αν έπαιξαν, η αντιπαλότητα «χτύπησε κόκκινο». Τα επεισόδια και οι αποβολές -43 μέχρι σήμερα- είναι συχνό φαινόμενο. Περίεργο, που η ξενόφερτη ΚΕΔ δεν κάλεσε αλλοδαπό διαιτητή γι’ αυτό το ματς.

Τα ντέρμπι της Θεσσαλονίκης «μυρίζουν μπαρούτι», παρά το γεγονός ότι οι δύο ομάδες σχεδόν ποτέ δεν διεκδίκησαν το Πρωτάθλημα ταυτοχρόνως, την ίδια σεζόν. Μόνο σε δύο περιπτώσεις οι αγώνες τους έκριναν έναν τίτλο – το Κύπελλο Ελλάδας: το 1970 (νίκησε 1-0 ο Αρης) και το 2003 (νίκησε 1-0 ο ΠΑΟΚ). Τότε; Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;

Η «βεντέτα» έχει τις ρίζες της στα μέσα της δεκαετίας του 1920, όταν ο ΠΑΟΚ βρισκόταν ακόμη στην… κοιλιά της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, η οποία ιδρύθηκε από πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η πρώτη διαφορά μεταξύ των δύο συλλόγων ήταν ταξική. Ο Αρης, που «γεννήθηκε» το 1914, εξέφραζε κατά κύριο λόγο τους αστούς της Θεσσαλονίκης. Ενώ η ΑΕΚΘ, την εργατιά: τους ξεριζωμένους, που προσπαθούσαν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα και βίωναν πολύ δύσκολες καταστάσεις. Η δεύτερη (διαφορά τους) ήταν τα χρώματα των ομάδων. Φορούσαν και οι δύο το κίτρινο και το μαύρο.

Η μετακίνηση τεσσάρων ποδοσφαιριστών του Αρη, που κατάγονταν από την Κωνσταντινούπολη, στην ΑΕΚΘ υπήρξε η σπίθα που άναψε τη φωτιά. Και η φωτιά φούντωσε, όταν οι δύο σύλλογοι συμφώνησαν να δώσουν έναν (φιλικό!) αγώνα με έπαθλο τα κιτρινόμαυρα. Θα τα κρατούσε ο νικητής, και ο ηττημένος θα άλλαζε εμφανίσεις. Αυτό το πρώτο -ανεπίσημο- ντέρμπι, κάτι σαν μονομαχία, διεξήχθη στις 9 Αυγούστου του 1925 στο παλιό γήπεδο του Ηρακλή, κοντά στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, σε ένα πολεμικό κλίμα.

Την επόμενη μέρα, τα «Μακεδονικά Νέα» έγραφαν, μεταξύ άλλων: «Κατά το δεύτερον ημιχρόνιον οι του Αρεως επιτυγχάνουν δύο τέρματα, ο αγώνας εξακολουθεί όταν ο διαιτητής σφυρίζει ένα πέναλτι εις βάρος της Ε.Κ. (Ενωση Κωνσταντινουπολιτών), το οποίον οι παίκται της αμφισβητούν. Προ της επιμονής του διαιτητού, ο τερματοφύλακας της Ενωσης εγκαταλείπει το τέρμα του ανοικτόν, το σουτ δίδεται, σημειουμένου ούτως και πέμπτου τέρματος, η δε ομάς της Ενωσης Κωνσταντινουπολιτών αποχωρεί του γηπέδου εις ένδειξιν διαμαρτυρίας».

Ο Αρης νίκησε 5-2 και κέρδισε το δικαίωμα να διατηρήσει τα χρώματά του: το κίτρινο και το μαύρο. Επειτα από μερικές εβδομάδες η ΑΕΚΘ διασπάστηκε, για να δημιουργηθούν δύο νέοι σύλλογοι: ο Βυζαντινός Αθλητικός Ομιλος και ο ΠΑΟΚ, που ιδρύθηκε επισήμως την επόμενη χρονιά (1926). Ο ΒΑΟ διάλεξε το πορτοκαλί και το μαύρο. Ο ΠΑΟΚ, το λευκό και το μαύρο. Και περίμενε «πώς και πώς» την πρώτη του συνάντηση με τον Αρη.

Αυτή ήρθε στις 12 Ιουνίου 1927, για το πρωτάθλημα Μακεδονίας – Θράκης, πάλι στο γήπεδο του Ηρακλή (ο Αρης εγκαινίασε το δικό του, στη Λεωφόρο Στρατού, τέσσερις μέρες αργότερα, ενώ η Τούμπα δεν υπήρχε ακόμη). Μπροστά σε 8.000 θεατές ο ΠΑΟΚ νίκησε 2-1. Ηταν, κατά μιαν έννοια, το παρθενικό «clasico» της Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο τους ντέρμπι στα χρόνια της Α’ Εθνικής το έδωσαν στο «Χαριλάου», τον Νοέμβριο του 1959. Νίκησε ο ΠΑΟΚ (1-0). Το επόμενο, τον Φεβρουάριο του 1960 στη (μισοτελειωμένη) Τούμπα των 12.000 θέσεων με ιταλό διαιτητή, έληξε 0-0. Με αυτά τα παιχνίδια μεγάλωσαν γενιές και γενιές, που έχουν να διηγηθούν απίθανες ιστορίες. Οι Αρειανοί θα προτιμήσουν να μιλήσουν για το 1-4 στην Τούμπα, την περίοδο 1998-1999. Οι ΠΑΟΚτσήδες, για εκείνο το 5-0 του 1975, πάλι στην Τούμπα, στο ντεμπούτο του σπουδαίου Ντίνου Κούη με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Ηταν το τέλος του Μπράνκο Στάνκοβιτς. Αλλά και ο Λες Σάνον, ο προπονητής που άλλαξε τον ρου της ιστορίας του ΠΑΟΚ, δεν είχε καλύτερη τύχη έπειτα από μια ήττα από τον Αρη.

Υπάρχει, βεβαίως, και το ντέρμπι – φεστιβάλ μίσους, το 1997. Ο Αρης έπεφτε κατηγορία, και οι ΠΑΟΚτσήδες διασκέδαζαν αφάνταστα με τον πόνο των αντιπάλων τους. Πριν από την έναρξη του αγώνα, ένα αεροπλανάκι (ναυλωμένο από συλλογικό έντυπο του ΠΑΟΚ) έσερνε πάνω από την Τούμπα ένα πανό που έγραφε «Εκεί – εκεί στη Β’ Εθνική», ενώ στον αγωνιστικό χώρο έκαναν παρέλαση… τα δελτία των παικτών του Αρη. Αυτά που είχαν χαθεί στο παιχνίδι του με τον Αθηναϊκό, με αποτέλεσμα τον μηδενισμό του.

Ηρθε η ώρα, λοιπόν, για ένα ακόμη ΠΑΟΚ – Αρης. Για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού πρωταθλήματος, θα διεξαχθεί την ίδια μέρα με το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...