816
Οι παίκτες της Σίτι αποθεώνουν τον Αγουέρο στον τελευταίο του αγώνα με τα μπλε | Reuters

Γιατί τόσα δάκρυα για τον Αγουέρο;

Sportscaster Sportscaster 25 Μαΐου 2021, 14:35
Οι παίκτες της Σίτι αποθεώνουν τον Αγουέρο στον τελευταίο του αγώνα με τα μπλε
|Reuters

Γιατί τόσα δάκρυα για τον Αγουέρο;

Sportscaster Sportscaster 25 Μαΐου 2021, 14:35

Ηταν η Κυριακή των αποχαιρετισμών, η προχθεσινή, τελευταία αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ.

Το «Ανφιλντ», μετά τη νίκη (2-0) της Λίβερπουλ επί της Κρίσταλ Πάλας, που της εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο προσεχές Τσάμπιονς Λιγκ, ξεπροβόδισε τον Τζίνι Βαϊνάλντουμ, που φόρεσε τη φανέλα της για πέντε χρόνια, αλλά τώρα ετοιμάζει βαλίτσες για την Μπάγερν Μονάχου. Οι «Reds» έχουν να θυμούνται πολλές μεγάλες στιγμές από τον 30χρονο ολλανδό χαφ, μα, πάνω απ’ όλες, τα δυο γκολ που πέτυχε στον ημιτελικό – ρεβάνς με την Μπαρτσελόνα (4-0), τα οποία άνοιξαν το δρόμο προς την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Συγκινητικό ήταν το «αντίο» της εξέδρας και στον επί 30 χρόνια φροντιστή της ομάδας, Γκράχαμ Κάρτερ.

Το «Κινγκ Πάουερ Στέιντιουμ», αν και θλιμμένο μετά την ήττα (2-4) από την Τότεναμ, που άφησε τη Λέστερ εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, τίμησε δεόντως τον Γουές Μόργκαν (ή «Κάπτεν Μόργκαν», όπως τον αποκαλούσαν), ο οποίος στα 37 του αποφάσισε να αποσυρθεί από τη δράση. Θα μείνει αξέχαστος γιατί, ως αρχηγός των «Αλεπούδων», είχε παραλάβει πρώτος το ένα και μόνο τρόπαιο που έχουν κατακτήσει στην Πρέμιερ Λιγκ. Μαζί με τον Μόργκαν «συνταξιοδοτήθηκε» και ο 35χρονος αυστριακός αμυντικός, Κρίστιαν Φουκς, κι αυτός μέλος της ομάδας που έγραψε το «παραμύθι» του 2016.

Αλλά τα πιο πολλά δάκρυα κύλησαν στο «Ετιχαντ». Επειτα από δέκα υπέροχα χρόνια στο Μάντσεστερ, ο Σέρχιο -Κουν- Αγουέρο εγκαταλείπει τη Σίτι για να παίξει δίπλα στον Λιονέλ Μέσι, στην Μπαρτσελόνα, όπως αποκάλυψε ο προπονητής του, Πεπ Γκουαρντιόλα. Στο 5-0 επί της Εβερτον, που εξελίχθηκε σε πάρτι τίτλου (είναι ο τρίτος που κατακτούν οι «Πολίτες» στα τέσσερα τελευταία χρόνια, και έβδομος στο σύνολο), ο αργεντινός φορ, ο οποίος στις 2 Ιουνίου θα κλείσει τα 33, μπήκε στο 65′ ως αλλαγή του Μαχρέζ και σκόραρε δύο φορές, στο 70′ και το 76′. Στο τέλος της αναμέτρησης, η συγκίνηση δεν επέτρεψε στους θεατές να χαρούν αυτό το Πρωτάθλημα όπως του άξιζε. Ακόμη και ο Γκουαρντιόλα, μόλις και μετά βίας κατάφερε να αρθρώσει δύο κουβέντες για τον Αγουέρο, στην κάμερα του Sky Sports, πριν «σπάσει» η φωνή του και βουρκώσουν τα μάτια του.

Ο Αγουέρο έγινε και γκράφιτι

Ο μικρόσωμος (1,70) αλλά… θαυματουργός Κουν αποχωρεί από το γαλάζιο Μάντσεστερ, έχοντας σκοράρει 260 γκολ – 184 από αυτά στην Πρέμιερ Λιγκ. Ξεπέρασε ακόμη και τον Γουέιν Ρούνεϊ, που είχε πετύχει 183 τέρματα με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ. Είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Σίτι, και ο ξένος με τα περισσότερα γκολ στα χρονικά του αγγλικού πρωταθλήματος. Κατέκτησε πέντε τρόπαια πρωταθλήματος, ένα Κύπελλο Αγγλίας, έξι Λιγκ Καπ, τρία Κομιούνιτι Σιλντ. Πριν μπει στο αεροπλάνο για τη Βαρκελώνη, είναι πολύ πιθανό να σηκώσει και την Κούπα του Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά, πάνω απ’ όλα, ο Αγουέρο είναι το σύμβολο της αναγέννησης της Σίτι. Η προσωποποίηση της μετάλλαξης ενός club που επί δεκαετίες ζούσε στην αφάνεια, σε υπολογίσιμη δύναμη του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Ηταν 13 Μαΐου 2012, και στην Αγγλία παιζόταν η τελευταία αγωνιστική της σεζόν (2011-2012). Η Σίτι υποδεχόταν την ΚΠΡ και χρειαζόταν, οπωσδήποτε, τη νίκη για να κερδίσει τη Γιουνάιτεντ στο «μπρα-ντε-φερ» του τίτλου. Η μεγάλη της αντίπαλος είχε νικήσει τη Σάντερλαντ (το παιχνίδι της ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά νωρίτερα), και η Σίτι, στο 90′, βρισκόταν να χάνει με 2-1. Στο γήπεδο επικρατούσε νεκρική σιγή. Στο 91′ ο Τζέκο ισοφάρισε, όμως και πάλι: η ισοπαλία δεν ήταν αρκετή. Οι καθυστερήσεις τελείωναν, ο διαιτητής ήταν έτοιμος να σφυρίξει τη λήξη, και οι ελπίδες είχαν χαθεί. Αλλά, καθώς το χρονόμετρο έδειχνε το 94ο λεπτό (93’20”, για την ακρίβεια), συνέβη το «θαύμα».

Ο Μπαλοτέλι βρέθηκε στη μεγάλη περιοχή της ΚΠΡ με την μπάλα στο πόδια, περικυκλωμένος από αντιπάλους. Εχασε την ισορροπία του από τα μαρκαρίσματα, αλλά, πέφτοντας στο χορτάρι, κατάφερε να πασάρει στον αργεντινό συμπαίκτη του. Εκείνος έκανε μερικά βήματα και «πυροβόλησε». Τίποτα δεν περιγράφει τη στιγμή καλύτερα από την (ιστορική) κραυγή του Μάρτιν Τάιλερ, του θρυλικού σπορτκάστερ που περιέγραφε το ματς: «Αγουέροοοοοοοοοο!». Υστερα σιωπή, για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να ξαναβρεί τη φωνή του: «Σας το ορκίζομαι, δεν θα δείτε ξανά κάτι τέτοιο, ποτέ!». Με αυτό το γκολ του Αγουέρο (που εκείνη τη σεζόν είχε πετύχει άλλα 29 τέρματα) η Σίτι πανηγύρισε τον πρώτο της τίτλο έπειτα από 44 ολόκληρα χρόνια. Ηταν το γκολ που, όπως τόνισε ο Πεπ Γκουαρντιόλα, «ξανάκανε το club μεγάλο».

Στο «Ετιχαντ» βρισκόταν χθες, ως επίσημος προσκεκλημένος της Σίτι, και ο Τάιλερ, 75χρονος συνταξιούχος πλέον, για να φωνάξει ξανά: «Αγουέροοοοοοοοοο!». Ο ίδιος ο παίκτης φορούσε το t-shirt με τη στάμπα «93’20”», το οποίο είχε ξεπουλήσει την επόμενη σεζόν. Εννέα χρόνια μετά, πωλείται ακόμη στις μπουτίκ της Σίτι. Το 2017, με αφορμή τα 25 χρόνια από την καθιέρωση της Πρέμιερ Λιγκ, ο Independent περιέλαβε αυτό το γκολ στις 25 πιο ιστορικές στιγμές της.

Η Σίτι κατέκτησε άλλα τέσσερα πρωταθλήματα, ένα με τον Πελεγκρίνι και τρία με τον Γκουαρντιόλα, όμως κανένα δεν θα μείνει τόσο έντονα στη μνήμη των οπαδών της, όσο αυτό του 2012. Οπως κανείς άλλος από τους πανάκριβους «αστέρες» της στην εποχή των Αράβων δεν αγαπήθηκε όσο ο Αγουέρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...