781
| CreativeProtagon

Δύο «σταρ» του Χόλιγουντ… υιοθέτησαν την άσημη Ρέξαμ

Sportscaster Sportscaster 17 Νοεμβρίου 2020, 16:29

Δύο «σταρ» του Χόλιγουντ… υιοθέτησαν την άσημη Ρέξαμ

Sportscaster Sportscaster 17 Νοεμβρίου 2020, 16:29

Οταν ο Σπένσερ Χάρις, διευθυντής της Ρέξαμ, ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες οτι δυο Αμερικανοί ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν το ιστορικό club -το αρχαιότερο στην Ουαλία και ένα από τα πιο παλιά στη Βρετανία- απέφυγε να αποκαλύψει, αμέσως, την ταυτότητα των υποψήφιων επενδυτών. Δεν ήθελε, η κρίση των 2.000 οπαδών – μετόχων αυτού του συλλόγου λαϊκής βάσης να θολώσει στο άκουσμα των διάσημων ονομάτων τους.

Εντάξει, δεν επρόκειτο για κάποιον Σεΐχη από τη Μέση Ανατολή, ούτε για fund αμερικανών δισεκατομμυριούχων. Αλλά και η Ρέξαμ, δεν είναι Μάντσεστερ Σίτι. Ούτε Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ή Αρσεναλ. Μια ομάδα που τα 13 τελευταία χρόνια αγωνίζεται στην Ε’ Κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και εδρεύει σε μια μικρή πόλη 66.000 κατοίκων, θα κολακευόταν που την πρόσεξαν δύο «αστέρες» του Χόλιγουντ: ο Ράιαν Ρέινολντς και ο Ρομπ ΜακΕλχίνεϊ. Ο ενθουσιασμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε βιαστικές -και λανθασμένες- αποφάσεις.

Η Ρέξαμ έχει πικρή πείρα από επενδυτές που ήθελαν -τάχα- το καλό της. Στις αρχές της χιλιετίας ένας από αυτούς επιχείρησε να πουλήσει το γήπεδό της σε κατασκευαστική εταιρεία, που σκόπευε να το γκρεμίσει για να εκμεταλλευτεί τη συγκεκριμένη έκταση. Τον έδιωξαν κακήν κακώς, για να ανακαλύψουν, στη συνέχεια, ότι είχε αφήσει πίσω του χρέη 700.000 δολαρίων. Ο σύλλογος έφτασε στα πρόθυρα της πτώχευσης. Οι μετοχές του περιήλθαν στους οπαδούς του, οι οποίοι χρειάστηκαν 11 ολόκληρα χρόνια για να αποπληρώσουν τις οφειλές, από το υστέρημά τους.

Από την πρώτη, κιόλας, γενική τους συνέλευση τα μέλη – χρηματοδότες συμφώνησαν ότι η (δωρεάν) παραχώρηση της ομάδας σε επενδυτές με καλές προθέσεις και αξιόλογη οικονομική επιφάνεια, είναι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει η Ρέξαμ από την αγωνιστική ανυποληψία. Τότε ο Χάρις μοιράστηκε μαζί τους αυτό που κρατούσε μυστικό: οτι οι ενδιαφερόμενοι ήταν ο 44χρονος καναδο-αμερικανός ηθοποιός, πασίγνωστος (κυρίως) από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο ως «Deadpool», και ο 43χρονος ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τη μαύρη κωμωδία «It’s Always Sunny in Philadelphia». Ο διευθυντής της Ρέξαμ είχε φροντίσει να ενημερωθεί ότι η περιουσία του Ρέινολντς ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια δολάρια, ενώ εκείνη του ΜακΕλχίνεϊ σε 50 εκατ. δολάρια.

Υποσχέθηκαν να επενδύσουν στον σύλλογο 2,2 εκατομμύρια ευρώ, σε πρώτη φάση, ώστε να αρχίσουν τα βελτιωτικά έργα στο γήπεδο και τις προπονητικές εγκαταστάσεις. Στη συνέχεια απευθύνθηκαν στους οπαδούς της Ρέξαμ μέσω Zoom. Τους διαβεβαίωσαν ότι θα ταξιδεύουν όσο γίνεται πιο συχνά στη Βόρεια Ουαλία, ώστε να έχουν στενή επαφή μαζί τους, και τους κάλεσαν να πιούν μπύρες όλοι μαζί στις τοπικές παμπ, στην πρώτη τους επίσκεψη. «Κάτω από άλλες συνθήκες θα ήμασταν, ήδη, στο Ρέξαμ, και θα κάναμε τις βόλτες μας στο “Ρέισκορς Γκράουντ” (το γήπεδο της ομάδας), όμως το 2020 είχε άλλα σχέδια, για όλους μας», τους έγραψαν σε μια επιστολή τις μέρες των διαπραγματεύσεων. Οταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας, το 98,2% των μελών έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τη μεταβίβαση των μετοχών στους νέους ιδιοκτήτες.

Οπως παρατηρεί η Wall Street Journal, ακόμη και σε μια λιγότερο ασυνήθιστη χρονιά, θα φαινόταν περίεργο που δύο ηθοποιοί του Χόλιγουντ από το Βανκούβερ και τη Φιλαδέλφεια, οι οποίοι διερεύνησαν την αγορά του βρετανικού ποδοσφαίρου από τον Νότο μέχρι τον Βορρά, κατέληξαν να επενδύσουν σε ένα club που ποτέ δεν έχει εμφανιστεί στην Α’ Κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος με τη σύγχρονη μορφή του, και συγκεντρώνει σε κάθε εντός έδρας αγώνα του μόλις 4.000 θεατές, κατά μέσον όρο. Οι κορυφαίες στιγμές της Ρέξαμ εδώ και δεκαετίες είναι η παρουσία της στη Β’ Κατηγορία το 1982, και μια νίκη επί της Αρσεναλ στο Κύπελλο Αγγλίας το 1992.

Είναι, όντως, πρωτοφανές. Τα τελευταία 15 χρόνια τα μεγάλα «πορτοφόλια» εξαγοράζουν τα… πετράδια του βρετανικού ποδοσφαιρικού στέμματος: τη Λίβερπουλ, τη Γιουνάιτεντ, την Αρσεναλ, τη Σίτι… Και τα μικρότερα, συλλόγους της Β’ ή της Γ’ Κατηγορίας, που με σταδιακές επενδύσεις θα μπορούσαν να φτάσουν στην Πρέμιερ Λιγκ και να μοιραστούν τον θησαυρό της. Ομάδα Ε’ Κατηγορίας δεν απέκτησε ούτε ο Ελτον Τζον – η Γουότφορντ έπαιζε, τότε, στη Δ’.

Η Ρέξαμ είναι ένας από τους ελάχιστους βρετανικούς συλλόγους που θα μπορούσαν να πάρουν στην κατοχή τους δωρεάν (θα καταβάλουν μόνο τον φόρο μεταβίβασης), και δεν έχει χρέη. Αλλά, ως εκεί. Ο χαρακτηρισμός «κοιμώμενος γίγαντας», που της απέδωσαν οι νέοι ιδιοκτήτες, απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ακόμη και για να στεφθεί πρωταθλήτρια στην κατηγορία της, θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια. Σήμερα βρίσκεται στη 14η θέση της βαθμολογικής κατάταξης.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ρέξαμ θα αποκτήσει δημοσιότητα που ούτε, καν, φανταζόταν. Οπως τονίζει η Wall Street Journal, Ρέινολντς και ΜακΕλχίνεϊ μετρούν -μαζί- 37 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram. Επίσης, οι δυο «αστέρες» του Χόλιγουντ σκοπεύουν να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ με το story της ανάμιξής τους στο ποδόσφαιρο, παραγωγή του Netflix.

Η μεταβίβαση ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, με τις… ευλογίες του Ράσελ Κρόου. Ο διάσημος ηθοποιός έγραψε στα social media ότι θα στηρίξει την ομάδα, επειδή ο παππούς του είχε γεννηθεί στο Ρέξαμ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...