415
Η Μόρια: ένα κέντρο κράτησης με απαράδεκτες συνθήκες για τους πρόσφυγες | George Vitsaras / SOOC

Spiegel: Λέσβος, το «νησί φυλακή» – Αυξάνονται πάλι οι πρόσφυγες

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2018, 13:26
Η Μόρια: ένα κέντρο κράτησης με απαράδεκτες συνθήκες για τους πρόσφυγες
|George Vitsaras / SOOC

Spiegel: Λέσβος, το «νησί φυλακή» – Αυξάνονται πάλι οι πρόσφυγες

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2018, 13:26

Με τον τίτλο «Λέσβος, το νησί – φυλακή» κυκλοφορεί το αφιέρωμα του περιοδικού Spiegel για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο νησί του βορειανατολικού Αιγαίου και όχι μόνο.

Στο εκτενές ρεπορτάζ του, το γερμανικό περιοδικό χαρακτηρίζει ως άλυτο το προσφυγικό ζήτημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη και καταγράφει τη σημερινή κατάσταση στον «βαλκανικό διάδρομο».

Ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι «η μετανάστευση προς την Ευρώπη δεν έχει σταματήσει παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά καιρούς». «Μπορεί να επαναληφθεί το 2015;» διερωτάται σε ανήσυχο τόνο ο αρθρογράφος.

Το δημοσίευμα εστιάζει κυρίως στη Λέσβο, την οποία χαρακτηρίζει «νησί-φυλακή», λόγω των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι εκεί. «Η Ιδόια Μορένο έχει εργαστεί στο Κονγκό και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Όμως ποτέ μέχρι σήμερα, λέει, δεν είδε τόσο πόνο όσο στο κέντρο προσφύγων της ΕΕ στη Μόρια της Λέσβου. Η 31χρονη Μορένο, νοσηλεύτρια από την Ισπανία, διευθύνει μια κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για προσφυγόπουλα στη Λέσβο. Παρατηρεί εδώ και εβδομάδες πως ολοένα και περισσότεροι μετανάστες φθάνουν στα ελληνικά νησιά, πως ξεχειλίζουν από ανθρώπους τα κέντρα υποδοχής, άνθρωποι επιτίθενται ο ένας στον άλλο, επιδημίες ξεσπούν», γράφει το γερμανικό περιοδικό.

«Επικίνδυνο στοίχημα» η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι η ΕΕ είχε δεσμευθεί ότι μέσω της συμφωνίας με την Τουρκία για το Προσφυγικό θα επέσπευδε τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου ώστε να αποφασίζει σύντομα ποιοι χρήζουν προστασίας στην Ευρώπη και ποιοι πρέπει να οδηγηθούν πίσω στην Τουρκία. Ωστόσο, σύμφωνα με το Spiegel, το εγχείρημα έχει αποτύχει. «Τα ελληνικά νησιά κινδυνεύουν να καταρρεύσουν υπό το βάρος των νεοεισερχόμενων επειδή ούτε η κυβέρνηση στην Αθήνα ούτε η ΕΕ κατάφεραν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές. Περί τις 18.000 πρόσφυγες είναι καθηλωμένοι στα ελληνικά νησιά. Μερικοί καταυλισμοί φιλοξενούν στο μεταξύ τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων από τον προβλεπόμενο. […] Και κάθε μέρα καταπλέουν κι άλλες βάρκες» αναφέρει.

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι «οι Ευρωπαίοι ελπίζουν να αποτρέψουν μια νέα προσφυγική κρίση αναθέτοντας την αναχαίτιση της μετανάστευσης σε περιφερειακά κράτη και τρίτες χώρες. Έτσι κάνουν ένα λάθος παρόμοιο με εκείνο του 2015, όταν νόμιζαν ότι η χορήγηση εκατομμυρίων ευρώ για δημιουργία καταυλισμών στην Ιορδανία και τον Λίβανο θα υποκαθιστούσαν μια συνεκτική μεταναστευτική πολιτική. Αντί να εκπονήσει σχέδιο για συντεταγμένη, νόμιμη μετανάστευση στην Ευρώπη, η ΕΕ οδηγήθηκε στην εξάρτηση από τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τώρα που περισσότεροι πρόσφυγες αρχίζουν πάλι να ακολουθούν τη διαδρομή προς τον Βορρά, φαίνεται πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το στοίχημα. Η Ελλάδα και οι χώρες των Βαλκανίων είναι σήμερα ακριβώς τόσο ανέτοιμες να αντεπεξέλθουν στην πίεση της μετανάστευσης όσο ήταν και πριν από τρία χρόνια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...