282
Το Βυζαντινό Μουσείο, στο κέντρο της Αθήνας | Intimenews/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σοβαρό περιστατικό βανδαλισμού παραδέχτηκε με καθυστέρηση το Βυζαντινό Μουσείο

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2018, 13:11
Το Βυζαντινό Μουσείο, στο κέντρο της Αθήνας
|Intimenews/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σοβαρό περιστατικό βανδαλισμού παραδέχτηκε με καθυστέρηση το Βυζαντινό Μουσείο

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2018, 13:11

Εβδομάδες μετά το περιστατικό και αφότου ήλθε στο φως της δημοσιότητας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αποφάσισε να διατάξει ΕΔΕ για τις δύο γυναίκες που ψέκασαν δεκάδες εκθέματα χωρίς οι φρουροί να κάνουν τίποτα.

Το Μουσείο μιλά πλέον για «κακόβουλη ενέργεια» που πάντως ισχυρίζεται ότι δεν προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές σε αρχαία αντικείμενα.

Από την πλευρά της η διευθύντρια του Μουσείου, Αικατερίνη Δελαπόρτα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «έχουμε αποκαταστήσει σ’ έναν μεγάλο βαθμό τις ζημιές» και πως «οι συντηρητές αμέσως έκαναν όλες τις αναλύσεις και πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Ωστόσο σημείωσε ότι «οι φθορές που έχουν γίνει στο ίδιο το κτίριο χρειάζονται αποκατάσταση γιατί τοίχοι και πατώματα στο εσωτερικό του μουσείου είναι ραντισμένοι με λάδι».

Παραδέχεται πάντως η διευθύντρια ότι ένας σπάνιος κοπτικός σταυρός του 6ου αι. μ.Χ. από την Αίγυπτο είναι άγνωστο κατά πόσο είναι πιθανό να αποκατασταθεί γιατί το υλικό είναι ξύλο.

Τι συνέβη στο Μουσείο

Το περιστατικό, που έφερε στο φως η «Καθημερινή» συνέβη το Σάββατο 28 Ιουλίου.

Εκείνη την ημέρα δύο γυναίκες, παραδέχεται σήμερα το Μουσείο «διήλθαν μέσα από τις αίθουσες των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων χωρίς η ενέργειά τους να γίνει αντιληπτή».

Οι γυναίκες «ράντισαν με ελαιώδες υγρό αντικείμενα, προθήκες και χώρους του Μουσείου».

Στο Μουσείο είχαν εκείνη την ημέρα βάρδια 20 φύλακες.

Το πρόβλημα έγινε αντιληπτό μόλις την επόμενη ημέρα όταν οι υπάλληλοι διαπίστωσαν κηλίδες λαδιού στα εκθέματα, στους τοίχους και στα πατώματα. Τελικά όλα τα αντικείμενα καθαρίστηκαν – πλην του κοπτικού σταυρού που είναι άγνωστο αν μπορεί να επανέλθει.

Ωστόσο το ερώτημα παραμένει πώς οι δύο γυναίκες, που έμειναν στο Μουσείο πάνω από μία ώρα, δεν έγιναν καθόλου αντιληπτές την ώρα της πράξης. Λίγα μπορεί να αποδώσουν οι κάμερες, καθώς στις οθόνες διακρίνονται μεν οι δύο ύποπτες αλλά θολά, καθώς τα συστήματα ελέγχου είναι πεπαλαιωμένα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...