549
Η αποψίλωση των περιοχών της βορειοανατολικής Βραζιλίας αποκάλυψε τους αμέτρητους χωμάτινους όγκους που έχουν δημιουργήσει τερμίτες και όπως φαίνεται δεν είναι φωλιές αλλά χωματερές της σούπερ αποικίας που έχουν δημιουργήσει στο υπέδαφος | Shutterstock

Σούπερ αποικία κατασκευάζουν τερμίτες στην Βραζιλία επί 4.000 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2018, 22:07
Η αποψίλωση των περιοχών της βορειοανατολικής Βραζιλίας αποκάλυψε τους αμέτρητους χωμάτινους όγκους που έχουν δημιουργήσει τερμίτες και όπως φαίνεται δεν είναι φωλιές αλλά χωματερές της σούπερ αποικίας που έχουν δημιουργήσει στο υπέδαφος
|Shutterstock

Σούπερ αποικία κατασκευάζουν τερμίτες στην Βραζιλία επί 4.000 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2018, 22:07

Ενα από τα αξιοθέατα της βορειοανατολικής Βραζιλίας είναι οι αμέτρητοι χωμάτινοι όγκοι που ξεπροβάλλουν από το έδαφος. Πρόκειται για πολύπλοκες κατασκευές που το ύψος τους φτάνει τα 2,5 μέτρα ενώ η διάμετρος τους στην βάση φτάνει τα εννέα μέτρα. Αυτές οι μικρές «φυσικές πυραμίδες» ήταν κρυμμένες μέσα στην πλούσια βλάστηση που κυριαρχούσε στην βορειοανατολική Βραζιλία και αποκαλύφθηκαν πριν από μερικές δεκαετίες όταν οι περιοχές αυτές άρχισαν να αποψιλώνονται για να γίνουν βοσκότοποι.

Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι αυτές οι χωμάτινες κατασκευές ήταν φωλιές τερμιτών. Εχουν γίνει αρκετές έρευνες για το πώς κατασκευάζονται αυτές οι φωλιές και κάθε φορά οι ειδικοί ανακαλύπτουν και κάποιο νέο εντυπωσιακό στοιχείο. Πρόσφατα είχε παρουσιαστεί μια  μελέτη η οποία ανέφερε ότι οι φωλιές χτίζονται με τρόπο τέτοιο ώστε να  παρέχουν μόνιμα φρέσκο αέρα αλλά και δροσιά στους κατοίκους τους αλλά παράλληλα να τους προφυλάσσουν και από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ομως τα ευρήματα της τελευταίας μελέτης που έγινε για αυτές τις κατασκευές ανατρέπουν όλα όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα και αποκαλύπτουν νέα στοιχεία για τους τερμίτες τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τα όσα μπορεί να πίστευαν οι ειδικοί για τις ικανότητες τους. Διεθνής ομάδα επιστημόνων, με άρθρο της στην επιθεώρηση «Current Biology», υποστηρίζει ότι οι περίπου 200 εκατ. χωμάτινοι όγκοι που εκτείνονται σε μια περιοχή 230 χιλιάδων τετραγωνικών χλμ. αποτελούν μια ενιαία σούπερ αποικία η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε πριν από 3.820 έτη!

Δεν είναι φωλιά τερμιτών αλλά μια χωματερή από τα τούνελ που κατασκευάζουν
Οι χωματερές

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι κατασκευές που μέχρι τώρα θεωρούσαμε φωλιές είναι στην πραγματικότητα απλά… χωματερές. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτή η αποικία είναι στην ουσία ένα γιγάντιο δίκτυο υπόγειων τούνελ τα οποία δημιουργούν ακούραστα οι τερμίτες όλες αυτές τις χιλιετίες στην προσπάθεια τους να τραφούν. Οι φωλιές, όπως λένε οι ερευνητές, δεν είναι τίποτε άλλο από τα σημεία στα οποία οι τερμίτες εναποθέτουν το χώμα και τα άλλα υλικά από τις εκσκαφές που πραγματοποιούν για να ανοίξουν τα τούνελ.

Πρόκειται για το πιο εκτεταμένο έργο βιομηχανικής που έχει δημιουργήσει κάποιο έντομο. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο αυτών των κατασκευών είναι ότι κάποιες έχουν ηλικία σχεδόν τεσσάρων χιλιάδων ετών, παρόμοια με εκείνη των πυραμίδων της Αιγύπτου» αναφέρει ο Ρόι Φαντς του πανεπιστημίου  Estadual de Feira de Santana της Βραζιλίας, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Η ανάλυση δειγμάτων από ορισμένες από τις … χωματερές δείχνει ότι κάποιες κατασκευάστηκαν πριν από περίπου τέσσερις χιλιετίες και άλλες πριν από περίπου 600 έτη.

«Αυτές οι χωματερές φτιάχτηκαν από ένα και μόνο είδος τερμιτών το οποίο και δημιούργησε το δίκτυο των τούνελ. Οι τερμίτες χρησιμοποιούν αυτά τα τούνελ για να συλλέγουν και να τρώνε με ασφάλεια φύλλα που έχουν πέσει στο έδαφος από τα δέντρα. Eίναι εκπληκτικό το γεγονός ότι εξακολουθούμε να ανακαλύπτουμε άγνωστα θαύματα της φύσης και μάλιστα τέτοιας έκτασης με τους δημιουργούς τους να είναι παρόντες εκεί» αναφέρει ο Στίβεν Μάρτιν, καθηγητής εντομολογίας στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Σάλφορντ που ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Independent οι ερευνητές υπολόγισαν ότι από τις εκσκαφές οι τερμίτες κατάφεραν να αφαιρέσουν περισσότερα από 10 κυβικά χλμ. χώματος, ποσότητα με την οποία θα μπορούσαν να κατασκευαστούν τέσσερις χιλιάδες πυραμίδες σαν την Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας. Ανάμεσα στα τούνελ οι τερμίτες κατασκεύαζαν και θαλάμους μέσα στους οποίους αποθήκευαν τόσο τα φύλλα που μάζευαν όσο και τις προνύμφες τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...