856
Ο πληθυσμός των λύκων στη Σουηδία ανέρχεται σε 460 άτομα | EPA/PONTUS STENBERG

Σουηδία: Η μεγάλη των λύκων σφαγή εξοργίζει ακτιβιστές και Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2023, 18:06
Ο πληθυσμός των λύκων στη Σουηδία ανέρχεται σε 460 άτομα
|EPA/PONTUS STENBERG

Σουηδία: Η μεγάλη των λύκων σφαγή εξοργίζει ακτιβιστές και Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2023, 18:06

Με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης ξεκίνησε στη Σουηδία το μεγαλύτερο κυνήγι λύκων στην πρόσφατη ιστορία της, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από περιβαλλοντολόγους και ακτιβιστές, ενώ δεν αποκλείεται μια νομική διαμάχη με τις Βρυξέλλες.

Η θανάτωση των λύκων ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα διαρκέσει έναν μήνα, ανέφερε το Politico. Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι κυνηγοί επιτρέπεται να θανατώσουν 75 λύκους σε πολλές περιοχές, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η απειλή για τους αγρότες, τα ζώα και τους κατοίκους, σύμφωνα με τους αρμόδιους.

Ομως, επιστήμονες και ΜΚΟ έχουν ξεσηκωθεί, υποστηρίζοντας ότι η σφαγή απειλεί την επιβίωση του ευάλωτου είδους. Επισημαίνουν μάλιστα ότι δεν γίνεται η Ευρωπαϊκή Ενωση να μάχεται για την προστασία των άγριων ζώων σε άλλα μέρη του κόσμου, ενώ δεν μπορεί να προστατεύσει αυτά που βρίσκονται στην επικράτειά της.

Είναι μια «καταστροφή», δήλωσε ο Ντάνιελ Εκμπλουμ της Σουηδικής Ενωσης για την Προστασία της Φύσης στο Γκέβλεμποργκ, μία από τις επαρχίες όπου επιτρέπεται το κυνήγι λύκων. Η δολοφονία αρκετών δεκάδων λύκων μπορεί να έχει «πολύ αρνητικές» επιπτώσεις σε έναν πληθυσμό ο οποίος μετρά μόνο 460 άτομα και είναι γενετικά απομονωμένος μετά την εκ νέου εισαγωγή του στην περιοχή, τη δεκαετία του 1980, σημείωσε.

Αλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολύ περισσότερους λύκους από όσους η Σουηδία. Η Ιταλία έχει περίπου 3.300 λύκους, η Πολωνία 1.886 και η Γαλλία 783.

Θεωρητικά, η σφαγή της Σουηδίας θα έφερνε τον πληθυσμό των λύκων της στους 385, αλλά οι ΜΚΟ φοβούνται ότι θα μπορούσε να πέσει κάτω από τους 300 μέχρι την άνοιξη, καθώς ο πληθυσμός τείνει να συρρικνώνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ανεξάρτητα από το κυνήγι τους. Ανησυχούν, επίσης, ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να μειώσει περαιτέρω τον πληθυσμό, καθώς το Κοινοβούλιο ψήφισε πέρυσι υπέρ της μείωσης του πληθυσμού των λύκων σε 170.

Σύμφωνα με τη Σουηδική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας, ο πληθυσμός λύκων της χώρας πρέπει να είναι πάνω από 300 για να παραμείνει σε καθεστώς ευνοϊκής διατήρησης, σύμφωνα με τους νόμους της ΕΕ.

Η Στοκχόλμη επιμένει ότι η σφαγή των λύκων –η μεγαλύτερη από το 2010– είναι ζήτημα ασφαλείας και δεν παραβιάζει τους κανόνες προστασίας τους. Πέρυσι, η κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι μειώθηκε το ποσοστό των πολιτών που υποστηρίζουν την ανάγκη προστασίας των λύκων.

«Οι αγρότες φοβούνται να επενδύσουν και τα κοπάδια τους δεν μπορούν να πάνε για βοσκή λόγω της απειλής επιθέσεων από λύκους», ανέφερε το υπουργείο Αγροτικών Υποθέσεων στο Politico. Εχουν αυξηθεί, επίσης, τα περιστατικά επιθέσεων σε σκύλους, ενώ οικογένειες που διαμένουν στην εξοχή δεν αισθάνονται ασφαλείς.

Κυνηγοί εναντίον οικολόγων

Κυνηγοί και αγρότες επικρότησαν το κυβερνητικό σχέδιο, επισημαίνονται ότι το κυνήγι των λύκων είναι «απολύτως απαραίτητο» ώστε να επιβραδυνθεί η αύξηση του πληθυσμού τους και να αποτραπούν οι επιθέσεις στα κοπάδια τους.

Η Ομοσπονδία Σουηδών Αγροτών θεωρεί ότι «ο πληθυσμός των λύκων απολαμβάνει καθεστώτος προστασίας βάσει της νομοθεσίας», δήλωσε ο Αντερς Βέτεριν, ειδικός σε θέματα άγριας ζωής, μέλος της ομοσπονδίας.

Ωστόσο, ΜΚΟ και επιστήμονες διαφωνούν. Ενώ ο αριθμός των λύκων, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στην κεντρική Σουηδία, αυξάνεται, η γενετική κατάσταση του πληθυσμού εξακολουθεί να είναι τόσο εύθραυστη, ώστε μια σημαντική μείωση θα απειλούσε την επιβίωσή του.

«Το κυνήγι, που διεξάγεται τόσο νόμιμα όσο και παράνομα, έχει αποτρέψει την επέκταση του πληθυσμού και την εισροή γενετικών παραλλαγών», έγραψε ομάδα επιστημόνων σε επιστολή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science. Επιστημονικά στοιχεία επιβεβαιώνουν «τη γενετική απομόνωση» του είδους, προσέθεσαν, η οποία οδηγεί σε συνεχιζόμενη απώλεια γενετικής ποικιλομορφίας και αυξάνει τον κίνδυνο εξαφάνισης των ζώων.

Αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη βιοποικιλότητα: οι λύκοι θεωρούνται «είδη-κλειδιά», που σημαίνει ότι η εξαφάνισή τους μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές ή ακόμα και σε κατάρρευση ενός ευρύτερου οικοσυστήματος. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι εξακολουθεί να επικρατεί η αντίληψη αιώνων πως ο λύκος είναι επικίνδυνο ζώο, και έτσι είναι δύσκολο να στηρίξει η κοινή γνώμη το αίτημα για την προστασία του, δήλωσε ο Ντάνιελ Εκμπλουμ.

Οι ανησυχίες των γαιοκτημόνων και των αγροτών πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, δήλωσε ο Μπένι Γκέφβερτ, εμπειρογνώμονας στο WWF της Σουηδίας, αλλά οι θανατώσεις δεν αποτελούν βιώσιμη λύση. Αντίθετα, η κυβέρνηση θα πρέπει να βοηθήσει τους αγρότες να εφαρμόσουν λύσεις για να βελτιώσουν την ασφάλεια των κοπαδιών τους, λ.χ. χρησιμοποιώντας προστατευτικούς φράκτες.

Θα πρέπει επίσης να κάνει περισσότερα για να βελτιώσει τη γενετική κατάσταση του πληθυσμού, προσέθεσε ο Γκέφβερτ, βοηθώντας, για παράδειγμα, τους λύκους να μετακινηθούν σε ολόκληρη τη χώρα.

Εν αναμονή της αντίδρασης των Βρυξελλών

Με τη σφαγή να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ακτιβιστές όπως ο Γκέφβερτ ελπίζουν ότι οι Βρυξέλλες θα παρέμβουν και θα σταματήσουν τη Σουηδία, για να μη συνεχιστεί το κυνήγι.

Το καθεστώς των λύκων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την Κομισιόν από τον Νοέμβριο, όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διέταξε αξιωματούχους να αξιολογήσουν εκ νέου τους αυστηρούς κανόνες για την προστασία των λύκων στην Ευρώπη.

Σε μια νίκη για τους συντηρητικούς βουλευτές, που ζητούν να μειωθεί η προστασία των λύκων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον ίδιο μήνα ψήφισμα που περιελάμβανε αίτημα για τη χαλάρωση του καθεστώτος προστασίας των λύκων, κάτι για το οποίο αγρότες, γαιοκτήμονες και κυνηγοί ασκούν έντονες πιέσεις, υποστηρίζοντας ότι η νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία μεγάλων σαρκοφάγων είναι υπερβολική.

Η Επιτροπή έχει ήδη απευθύνει δύο φορές προειδοποίηση στη Σουηδία για το κυνήγι των λύκων, αλλά δεν έχει στείλει ακόμα τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εκπρόσωπος των Βρυξελλών δήλωσε ότι η υπόθεση «παρακολουθείται στενά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...