242
Η -για λίγες ώρες- πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον | REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Σουηδία: Δεύτερη ευκαιρία για την Αντερσον, τη Δευτέρα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2021, 19:00
Η -για λίγες ώρες- πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον
|REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Σουηδία: Δεύτερη ευκαιρία για την Αντερσον, τη Δευτέρα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2021, 19:00

Η παραίτησή της Μαγκνταλένα Aντερσον από την πρωθυπουργία μέσα σε ελάχιστες ώρες ήταν απόλυτη ασυνήθιστη για μια χώρα της σταθερότητας και της ευταξίας (και στην πολιτική) όπως η Σουηδία.

Ωστόσο η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών θα ζητήσει εκ νέου τη θετική ψήφο του κοινοβουλίου, την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου να αναλάβει πρωθυπουργικά καθήκοντα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του σώματος.

Η ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών εξελέγη το πρωί της Τετάρτης, όμως αναγκάστηκε να παραιτηθεί επτά ώρες αργότερα, έπειτα από μια πολιτικά εφιαλτική ημέρα, η οποία στιγματίστηκε από την ήττα για τον προϋπολογισμό της και την αποχώρηση των Οικολόγων από την κυβέρνηση.

«Λυπάμαι βαθιά για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν χθες στο Κοινοβούλιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αντρέας Νορλέν. Αυτές οι κοινοβουλευτικές αναταραχές «μοιάζουν ακατανόητες στον σουηδικό λαό και πλήττουν την εμπιστοσύνη προς το πολιτικό σύστημα», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Αφότου μίλησε με τους αρχηγούς των κομμάτων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προθέσεις τους δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την εκλογή της επόμενης πρωθυπουργού της χώρας.

Η Μαγκνταλένα Άντερσον θα ζητήσει, επομένως, εκ νέου τη θετική ψήφο του Κοινοβουλίου τη Δευτέρα, ανακοίνωσε, αυτή τη φορά με μια κυβέρνηση ολοκληρωτικά σοσιαλδημοκρατική, χωρίς τη συμμετοχή των Οικολόγων. Με δεδομένους τους συσχετισμούς δυνάμεων στο Κοινοβούλιο, θα είναι κυβέρνηση μειοψηφίας.

Αν και είχε εκλεγεί πρωθυπουργός για λίγες ώρες προτού τελικά παραιτηθεί, η 54χρονη οικονομολόγος δεν ανέλαβε επισήμως καθήκοντα. Η επίσημη ανάληψη καθηκόντων λαμβάνει χώρα παραδοσιακά, μετά την παρουσίαση της κυβέρνησης στον βασιλιά, η οποία επρόκειτο να γίνει την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News