356
Η «Γυμνή ξαπλωμένη γυναίκα» απεικονίζει τη Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, την ερωμένη του Πικάσο, ως θαλάσσιο πλάσμα | Tristan Fewings/Getty Images for Sotheby's

Sotheby’s: 67,5 εκατ. δολάρια για τη «Γυμνή ξαπλωμένη γυναίκα» του Πικάσο

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2022, 18:42
Η «Γυμνή ξαπλωμένη γυναίκα» απεικονίζει τη Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, την ερωμένη του Πικάσο, ως θαλάσσιο πλάσμα
|Tristan Fewings/Getty Images for Sotheby's

Sotheby’s: 67,5 εκατ. δολάρια για τη «Γυμνή ξαπλωμένη γυναίκα» του Πικάσο

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2022, 18:42

Ξεπέρασαν τα 408 εκατομμύρια δολάρια τα κέρδη του οίκου Sotheby’s από την πώληση έργων τιτάνων της Τέχνης όπως οι Πικάσο, Μονέ, Σεζάν, Γκογκέν, Μαγκρίτ, Νταλί και Ρενουάρ σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Νέα Υόρκη.

Δέκα από τα έργα αυτά, μάλιστα, «έπιασαν» πάνω 10 εκατομμύρια δολάρια το καθένα στη δημοπρασία, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης του οίκου, προσελκύοντας σχεδόν 20.000 θεατές.

Ο πίνακας «Femme nue couchée» του Πάμπλο Πικάσο, η «Γυμνή ξαπλωμένη γυναίκα», το πορτρέτο που απεικονίζει τη μούσα και ερωμένη του μεγάλου ζωγράφου, Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, σαν θαλάσσιο πλάσμα, πωλήθηκε έναντι 67,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Μπρουκ Λάμπλεϊ, υπεύθυνη πωλήσεων έργων τέχνης στου Sotheby’s, δήλωσε πως ο πίνακας του 1932 υπήρξε μία «βαθιά λυρική ωδή στην επιθυμία του καλλιτέχνη για τη Μαρί-Τερέζ (…). Το πορτρέτο συνεχίζει να μαγεύει καθώς αποτυπώνει τέλεια τη μούσα του Πικάσο ως την απόλυτη έκφραση της ιδιοφυΐας του».

Στην ίδια δημοπρασία πωλήθηκαν άλλα έξι έργα του Πικάσο, συμπεριλαμβανομένου του πίνακα «L’ Étreinte», που απεικονίζει έναν άνδρα και μια γυναίκα αγκαλιασμένους σε ένα υπνοδωμάτιο, ο οποίος αγοράστηκε έναντι 14,1 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Guradian.

Ο πίνακας «Le Grand Canal et Santa Maria della Salute» του Μονέ, που απεικονίζει τη Βενετία και ολοκληρώθηκε το 1908, κατέστη το ακριβότερο έργο του καλλιτέχνη καθώς πουλήθηκε 56,6 εκατομμύρια δολάρια.

Η Ελενα Νιούμαν, επικεφαλής του τμήματος ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης του Sotheby’s, είπε ότι οι συνολικές πωλήσεις από τη δημοπρασία –η τρίτη ακριβότερη στην ιστορία του οίκου δημοπρασιών– συνιστά «απόδειξη της διαρκούς ζήτησης για κλασικά ιμπρεσιονιστικά και μοντέρνα έργα από τους παγκόσμιους συλλέκτες».

«Είδαμε υψηλές τιμές, σε γενικές γραμμές, για έργα από τους γίγαντες της σύγχρονης τέχνης, από τον Μονέ και τον Σεζάν μέχρι τον Μοντιλιάνι, τον Ματίς, τον Πικάσο, τον Τζιακομέτι και τον Ντε Κούνινγκ – μια απόδειξη για την αξία αυτής της καλλιτεχνικής περιόδου στη διεθνή αγορά», πρόσθεσε.

Αξίζει να αναφερθεί πως νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι πωλήσεις της δεύτερης δημοπρασίας έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης από τη συλλογή ΜακΚλόου, μία ακόμη δημοπρασία που συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας, άγγιξαν τα 246,1 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...