460
Ορειβάτες περπατούν δίπλα σε ό,τι είχε απομείνει από τους περίφημους παγετώνες του όρους Κιλιμάντζαρο, το 2005. Σήμερα, η εικόνα είναι πολύ χειρότερη | Harald Lange\ullstein bild via Getty Images

SOS από τον ΟΗΕ για τους σπάνιους αφρικανικούς παγετώνες: Δεν έχουν ούτε 20 χρόνια ζωής

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 14:45
Ορειβάτες περπατούν δίπλα σε ό,τι είχε απομείνει από τους περίφημους παγετώνες του όρους Κιλιμάντζαρο, το 2005. Σήμερα, η εικόνα είναι πολύ χειρότερη
|Harald Lange\ullstein bild via Getty Images

SOS από τον ΟΗΕ για τους σπάνιους αφρικανικούς παγετώνες: Δεν έχουν ούτε 20 χρόνια ζωής

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 14:45

Οι σπάνιοι παγετώνες της Αφρικής θα εξαφανιστούν μέσα σε δύο δεκαετίες, 118 εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν ξηρασίες, πλημμύρες ή ακραία ζέστη, ενώ η κλιματική αλλαγή μπορεί να μειώσει κατά 3% το ΑΕΠ της αφρικανικής ηπείρου μέχρι τα μέσα του αιώνα, προειδοποίησε σήμερα η υπηρεσία για το κλίμα του ΟΗΕ.

Η τελευταία έκθεση για την κατάσταση του κλίματος της Αφρικής, που συνέταξε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), σε συνεργασία με υπηρεσίες της Αφρικανικής Ενωσης, σκιαγραφεί μια ζοφερή εικόνα της ικανότητας της αφρικανικής ηπείρου να προσαρμοστεί στις όλο και συχνότερες φυσικές καταστροφές.

Το 2020 ήταν η τρίτη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αφρική -0,86 βαθμοί Κελσίου πάνω από την μέση θερμοκρασία των τριών δεκαετιών πριν από το 2010.

Η θερμοκρασία εκεί έχει αυξηθεί με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με τις ζώνες υψηλού γεωγραφικού πλάτους, ωστόσο οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή είναι καταστροφικές.

«Η ραγδαία συρρίκνωση των τελευταίων εναπομείναντων παγετώνων στην ανατολική Αφρική, οι οποίοι αναμένεται να λιώσουν εντελώς στο άμεσο μέλλον, σηματοδοτεί την απειλή μιας μη αναστρέψιμης αλλαγής για το γήινο σύστημα», ανέφερε στον πρόλογο της έκθεσης ο γενικός γραμματέας του WMO, Πέτερι Τάαλας.

Παγετώνες διακρίνονται στο Κιλιμάντζαρο, όπως φαίνεται από περιοχή της Τανζανίας – REUTERS/Katrina Manson (TANZANIA ENVIRONMENT SOCIETY)

Η έκθεση προβλέπει ότι με τους παρόντες ρυθμούς και οι τρεις τροπικοί παγετώνες της Αφρικής -το Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία, το όρος Κένυα στην Κένυα και το όρος Ρουενζόρι στην Ουγκάντα- θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2040.

Επιπλέον, «εκτιμάται ότι έως το 2030, έως και 118 εκατομμύρια υπερβολικά φτωχοί άνθρωποι (που ζουν με λιγότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα), θα είναι εκτεθειμένοι σε ξηρασία, πλημμύρες και ακραία ζέστη αν δεν εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου», δήλωσε η Επίτροπος Γεωργίας της Αφρικανικής Ενωσης, Τζοζέφα Σακό.

Η ειρωνεία είναι ότι η Αφρική ευθύνεται για λιγότερο από το 4% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά πλήττεται δυσανάλογα περισσότερο.

Οι εκτάσεις της σε καλλιεργήσιμη γη είναι ήδη επιρρεπείς στην ξηρασία, πολλές από τις μεγάλες πόλεις της είναι παράκτιες και κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών, ενώ τα μεγάλα ποσοστά φτώχειας καθιστούν δυσκολότερο για τους κατοίκους να προσαρμοστούν στις νέες κλιματικές συνθήκες.

Πέραν της επιδεινούμενης ξηρασίας σε μια ήπειρο που βασίζεται πολύ στη γεωργία, σημειώθηκαν εκτεταμένες πλημμύρες στην ανατολική και τη δυτική Αφρική το 2020, σημειώνει η έκθεση, ενώ μια πρωτοφανής επιδρομή ακρίδων, η οποία ξεκίνησε ένα χρόνο νωρίτερα, προκάλεσε χάος σε πολλές χώρες.

Η έκθεση εκτιμά ότι η υποσαχάρια Αφρική θα χρειαστεί να δαπανήσει 30 με 50 δισ. δολάρια, ή 2-3% του ΑΕΠ, κάθε χρόνο για την προσαρμογή της προς αποφυγή ακόμη χειρότερων συνεπειών.

Εκτιμάται ότι 1,2 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν εξαιτίας των καταιγίδων και των πλημμυρών το 2020 -σχεδόν δυόμισι φορές περισσότεροι από όσους εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να ξεφύγουν από πολέμους την ίδια χρονιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...