515
φωτογραφία αρχείου | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σοκ από τα λύματα της Θεσσαλονίκης: στα επίπεδα του Απριλίου ο κορονοϊός

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2020, 13:54
φωτογραφία αρχείου
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σοκ από τα λύματα της Θεσσαλονίκης: στα επίπεδα του Απριλίου ο κορονοϊός

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2020, 13:54

Ανησυχητικά τα νέα από τη Θεσσαλονίκη: στα επίπεδα των τελευταίων ημερών του Απριλίου 2020, την περίοδο δηλαδή της καραντίνας για τον κορονοϊό, καταγράφεται η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα της πόλης.

Αυτό φάνηκε στις πιο πρόσφατες δειγματοληψίες, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει εδώ και μήνες διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ομάδας του ΑΠΘ, έπειτα από περίπου τρεις εβδομάδες, τον Μάιο, στις οποίες δεν είχαν βρεθεί ίχνη του κορονοϊού στα λύματα, η συγκέντρωσή του είναι και πάλι ανιχνεύσιμη από τις αρχές του Ιουνίου.

Οι πρόσφατες τιμές συγκέντρωσης του κορονοϊού που καταγράφηκαν είναι αντίστοιχες των τιμών στα τέλη Απριλίου.

Λόγω της σοβαρότητας της εξέλιξης, η ομάδα του ΑΠΘ προχώρησε σε επαναληπτικές αναλύσεις σε όλα τα δείγματα του Ιουνίου με τα ίδια αποτελέσματα.

Τι σημαίνει η αύξηση των τιμών του κορονοϊού

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η χρονική εξέλιξη της παρουσίας του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης, όπως αποτυπώνεται στις μετρήσεις του ΑΠΘ, δεν συνάδει με την κλινική εικόνα στα νοσοκομεία της πόλης.

Αυτό οδηγεί τους επιστήμονες στην εκτίμηση πως έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασυμπτωματικών ή μετρίως συμπτωματικών κρουσμάτων στον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης, που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα.

Η άποψη αυτή είναι σε συμφωνία με την πρόσφατη διεθνή εικόνα της εξέλιξης του κορονοϊού σε άλλες χώρες, όπως στην  Ιταλία και την Ισπανία. Η ομάδα του ΑΠΘ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για τα ευρήματα αυτά από την Πέμπτη 18 Ιουνίου.

Η ομάδα του ΑΠΘ παρακολουθεί τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 στα υγρά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) κάνοντας μετρήσεις τρεις φορές την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία εξορθολογισμού (rationalization) των μετρήσεων, η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε λύματα και βασίζεται σε προχωρημένα φυσικοχημικά μοντέλα που εκτιμούν παρεμποδίσεις ή αλλοιώσεις στην ανιχνεύσιμη ποσότητα του ιού από διαλυμένες ή διεσπαρμένες ουσίες στα λύματα.

Μετρήσεις και σε τουριστικά θέρετρα

«Το ΑΠΘ θα συνεχίσει μαζί με την ΕΥΑΘ να παρακολουθεί συστηματικά την παρουσία του γονιδιώματος του ιού στα λύματα ως δείκτη του επιπέδου διασποράς του ιού στον πληθυσμό με στόχο την έγκαιρη -εντός 24 ωρών- επιστημονική ενημέρωση και υποστήριξη της Πολιτείας στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας με στόχο να προλάβουμε πιθανή έξαρση του κορονοϊού πριν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων στα νοσοκομεία», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ανακοινώνοντας πως «με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τις μετρήσεις και πέραν της Θεσσαλονίκης, σε δείγματα λυμάτων από τουριστικούς προορισμούς και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας».

Τράπεζα δεδομένων και δειγμάτων λυμάτων στο ΑΠΘ ενόψει του δεύτερου κύματος

Η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ -Τμήμα Ιατρικής (επικεφαλής Καθ. Ε. Ροηλίδης, Καθ. Α. Παπά-Κονιδάρη, Καθ. Σ. Μεταλλίδης), Κτηνιατρικής (επικεφαλής Καθ. Ν. Παπαϊωάννου), Βιολογίας (επικεφαλής Καθ. Μ. Αρσενάκης, Επίκ. Καθ. Δ. Ντάφου), Φαρμακευτικής (επικεφαλής Καθ. Θ. Σκλαβιάδης), Πολιτικών Μηχανικών (επικεφαλής Δρ. Μ. Πεταλά), Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης (επικεφαλής Αναπλ. Καθ. Σ. Στυλιανίδης), Χημείας (επικεφαλής Καθ. Θ. Καραπάντσιος) προτείνει τη λειτουργία Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Επιδημιολογίας Λυμάτων για την παρακολούθηση του ιού, για την αξιοποίηση της υπό δημιουργία τράπεζας δεδομένων και δειγμάτων λυμάτων στο ΑΠΘ σε ενδεχόμενη πιθανή επανεμφάνιση της πανδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...