215
Ολοκληρωτικά ισοπεδωμένη πόλη το Μαρς Χάρμπουρ στις Μπαχάμες | REUTERS/Loren Elliott/File Photo

Σοκάρει η καταστροφή στις Μπαχάμες από τον Ντόριαν: Στους 2.500 οι αγνοούμενοι!

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2019, 11:11
Ολοκληρωτικά ισοπεδωμένη πόλη το Μαρς Χάρμπουρ στις Μπαχάμες
|REUTERS/Loren Elliott/File Photo

Σοκάρει η καταστροφή στις Μπαχάμες από τον Ντόριαν: Στους 2.500 οι αγνοούμενοι!

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2019, 11:11

Σε απόγνωση είναι οι Αρχές στις Μπαχάμες μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής που έφερε ο κυκλώνας «Ντόριαν», ο οποίος σάρωσε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας το νησιωτικό σύμπλεγμα.

Τώρα μόλις γίνεται σαφές το μέγεθος των υλικών και ανθρώπινων απωλειών, καθώς οι αγνοούμενοι φτάνουν τους 2.500, χωρίς πάντως να έχει διασταυρωθεί ο αριθμός τους με όσους είναι σε προσωρινά καταφύγια και άλλους χώρους.

Οι νεκροί επισήμως είναι 50. Σε παλαιότερες δηλώσεις αξιωματούχοι προϊδέαζαν για έναν «εντυπωσιακά μεγάλο» αριθμό νεκρών.

Δεκάδες χιλιάδες είναι όσοι εξακολουθούν να χρειάζονται βοήθεια ή αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα με τη διαβίωσή τους.

Δύο από τα μεγαλύτερα νησιά του αρχιπελάγους, το Γραντ Μπαχάμα και το Αμπακος, είναι αυτά που υπέστησαν την μεγαλύτερη καταστροφή από τον «Ντόριαν» που ήταν ο πιο ισχυρός κυκλώνας που καταγράφηκε στην περιοχή.

Για 48 ώρες ο κυκλώνας είχε μείνει σχεδόν στάσιμος πάνω από τα νησιά με ανέμους που έφτασαν τα 300 χλμ/ώρα. Είναι σαν να έπεσε ατομική βόμβα, είπε ο πρωθυπουργός.

Καθώς μάλιστα οι Μπαχάμες είναι σχεδόν επίπεδα νησιά (το μέγιστο ύψος είναι ελάχιστα μέτρα), μεγάλες περιοχές πλημμύρισαν από τα κύματα.

Από τα δύο νησιά 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν άμεσα ενώ άλλοι 6.000 με 7.000 παραμένουν. Ο κυκλώνας, γράφει το BBC, σάρωσε παραγκουπόλεις στα νησιά αφήνοντας άστεγους όσους έμεναν σε αυτές. Πολλοί όμως ήταν και όσοι διαμαρτυρήθηκαν για την καθυστερημένη αντίδραση των Αρχών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...