346
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα έδρανα της γερμανικής Βουλής τον περασμένο Δεκέμβριο | EPA/CLEMENS BILAN

Σόιμπλε: «Ναι» στον Μεγάλο Συνασπισμό, αλλά αν δεν έλθει δεν θα είναι καταστροφή

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2018, 13:17
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα έδρανα της γερμανικής Βουλής τον περασμένο Δεκέμβριο
|EPA/CLEMENS BILAN

Σόιμπλε: «Ναι» στον Μεγάλο Συνασπισμό, αλλά αν δεν έλθει δεν θα είναι καταστροφή

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2018, 13:17

Ο Μεγάλος Συνασπισμός, μεταξύ CDU και SPD για τον οποίο τα δύο κόμματα έχουν συμφωνήσει από της αρχής, είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος για τον σχηματισμό κυβέρνησης, άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για ένα νέο μεγάλο συνασπισμό. Η Γερμανία έχει ιδιαίτερο συμφέρον από μία σταθερή κυβέρνηση. Εάν καταστεί δυνατό καλώς», δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Focus».

Ωστόσο άφησε και ένα περιθώριο να αποτύχει η προσπάθεια των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών. Εάν όμως δεν γίνει εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης, αυτό «δεν αποτελεί και καταστροφή. Μπορεί να γίνει και διαφορετικά».

Το ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρεται ο πολύπειρος πρόεδρος της Μπούντεσταγκ είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας από το CDU, η οποία θα έχει την ανοχή της Βουλής.

Μια λύση που δεν ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά, αλλά ίσως αποβεί λύση ανάγκης αν δεν τελεσφορήσουν οι συνομιλίες. Πάντα βέβαια υπάρχει και η περίπτωση νέων εκλογών, με την χώρα να έχει περάσει ένα εξάμηνο με υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την Μέρκελ.

SPD: Περιμένοντας τις αποφάσεις της Βόννης

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι δηλώσεις στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος εν όψει του έκτακτου συνεδρίου το Σαββατοκύριακο στη Βόννη. Τουλάχιστον δύο περιφερειακές οργανώσεις του SPD έχουν πει «όχι» στον Μεγάλο Συνασπισμό, αλλά η τελική απόφαση θα βγει πλειοψηφικά.

«Για μένα δεν υπάρχει αμφιβολία πως το κόμμα πρέπει να ανανεωθεί. Αυτό όμως είναι κατά την άποψή μου δυνατόν και αν συμμετέχουμε στην κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες» είπε η Μάλου Ντράιερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο προερχόμενη από το SPD, σε συνέντευξή της στο περιοδικό «Der Spiegel».

Αντικρούει έτσι απόψεις εντός του κόμματός της οι οποίες προτιμούν να γίνει η περιώνυμη ανανέωση απαραιτήτως εκτός κυβερνήσεως. «Ο ρομαντισμός της αντιπολίτευσης δεν αποτελεί όμως λύση», παρατηρεί η Ντράιερ.

Ένα άλλο ζήτημα θέτει ο Στέφαν Βάιλ, επίσης σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βερολίνου «Tagesspiegel».

«Εάν το συνέδριο κλείσει την πόρτα σε ένα νέο συνασπισμό, θα γίνουν αργά ή γρήγορα νέες εκλογές. Το SPD εκτίθεται έτσι σε μεγάλο κίνδυνο. Δεν αποτελεί φυσικό νόμο ότι θα λάβει τις ίδιες ψήφους που ελάμβανε μέχρι τώρα. Μπορεί το αποτέλεσμα να γίνει ακόμα χειρότερο», προειδοποίησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...