378
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε συνέντευξη στην Tagesspiegel, προειδοποιώντας ότι το κράτος δεν μπορεί να πληρώνει επί μακρόν το κλείσιμο των επιχειρήσεων | Reuters

Σόιμπλε: Δεν είναι απόλυτο ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ζωής

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2020, 20:28
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε συνέντευξη στην Tagesspiegel, προειδοποιώντας ότι το κράτος δεν μπορεί να πληρώνει επί μακρόν το κλείσιμο των επιχειρήσεων
|Reuters

Σόιμπλε: Δεν είναι απόλυτο ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ζωής

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2020, 20:28

Η Γερμανία βρίσκεται σε μια μεταιχμιακή φάση με την επιδημία του κορονοϊού. Εξακολουθεί να μετρά δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα —140 το Σάββατο, συνολικά περισσότεροι από 5.600— όμως συγκριτικά με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Βρετανία οι αριθμοί κρίνονται… ικανοποιητικοί. Την ίδια ώρα έχει αποδεχτεί μια κάποια χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ώστε να μην πληγεί άλλο η οικονομία.

Τι προέχει; Η μάχη κατά του κορονοϊού ή η μάχη για να σωθεί η γερμανική οικονομία; Δημοσκόπηση έδειξε ότι το 60% των Γερμανών θεωρούν ότι το μείζον πρόβλημα είναι ο ιός. Ωστόσο στις ηλικίες κάτω των 30 ετών, το σχετικό ποσοστό πέφτει στο 48%.

Και ενώ η Ανγκελα Μέρκελ απολαμβάνει εντυπωσιακής αποδοχής —στην τελευταία δημοσκόπηση των τηλεοπτικών δικτύων RTL και Ν-TV, οι Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές έφτασαν στο 39%, ποσοστό που όπως επισήμανε η Deutsche Welle θυμίζει τις πιο ένδοξες μέρες του Χέλμουτ Κολ στην καγκελαρία— πολλοί Γερμανοί διαφωνούν με την αναγκαιότητα των μέτρων και το πρόταγμα της δημόσιας υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το Σάββατο περίπου 1.000 Βερολινέζοι αψήφισαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και διαδήλωσαν στην πλατεία Ρόζα Λούξεμπουργκ για να διαμαρτυρηθούν για το lockdown.

Στην όλη προβληματική για το πόσα πρέπει να θυσιαστούν στη μάχη ανάσχεσης της Covid-19 παρενέβη την Κυριακή και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιώντας ότι το κράτος δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα.

«Αυτή την εποχή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η άποψη ότι όλα τα προβλήματα λύνονται με απεριόριστους κρατικούς πόρους και ότι η οικονομία θα ορθοποδήσει με ένα πρόγραμμα ανάκαμψης» είπε ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ και πρώην υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel, για να προειδοποιήσει ωστόσο ότι «το κράτος δεν μπορεί να αναπληρώνει συνεχώς τον τζίρο μας».

Αναφερόμενος στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε την απόφαση αποκλειστικά στους επιδημιολόγους, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε και τις σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές ή άλλες επιπτώσεις. Αν κλείσουμε τα πάντα για δύο χρόνια, οι συνέπειες θα ήταν τρομακτικές».

Στη συνέχεια της συνέντευξης μάλιστα, ο Σόιμπλε είπε κάτι που προκάλεσε αίσθηση: «Οταν ακούω ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, πρέπει να πω ότι αυτό δεν είναι απόλυτο. Υπάρχει στάθμιση και αλληλοπεριορισμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν υπάρχει μία απόλυτη αξία στο Σύνταγμά μας, αυτή είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτή είναι απαραβίαστη. Αλλά αυτό δεν αποκλείει ότι κάποτε θα πεθάνουμε…»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...