695
Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα σχολιάζει τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών του Σαββάτου | REUTERS

Σλοβακία: Μάθημα για την Ευρώπη η νίκη της Τσαπούτοβα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 18:38
Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα σχολιάζει τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών του Σαββάτου
|REUTERS

Σλοβακία: Μάθημα για την Ευρώπη η νίκη της Τσαπούτοβα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 18:38

Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα, μία 45χρονη φιλελεύθερη δικηγόρος που μάχεται κατά της διαφθοράς και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Σλοβακία και όλα δείχνουν πως θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας.

Μέχρι πριν έναν χρόνο, η Τσαπούτοβα, ήταν εκτός πολιτικής και η νίκη της απέναντι στον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους αντιπάλους εθνικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως σημειώνουν σε ανάλυσή τους, οι Financial Times.

Η δικηγόρος αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα πέρυσι, μετά τη δολοφονία του σλοβάκου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, τον Φεβρουάριο του 2018, ο οποίος ερευνούσε την κυβερνητική διαφθορά και της μνηστής του, Μαρτίνα Κουσνιρόβα, μέσα στο σπίτι τους.

Η Τσαπούτοβα είχε συμμετάσχει στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία του ζεύγους και οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Οταν δολοφονήθηκε, ο δημοσιογράφος επρόκειτο να δημοσιεύσει πληροφορίες για τους δεσμούς μεταξύ σλοβάκων πολιτικών και της ιταλικής μαφίας, αλλά και για την απάτη σχετικά με τις ευρωπαϊκές γεωργικές επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ακτιβίστρια επωφελήθηκε σημαντικά από τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων απέναντι στον κυβερνητικό συνασπισμό και κέρδισε το 40,6% των ψήφων.

«Ζήτησα την ψήφο όλων των ψηφοφόρων και άρα σας ευχαριστώ όλους. Οι πολίτες ζητούν αλλαγή», δήλωσε η Τσαπούτοβα, χωρισμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Focus, η Τσαπούτοβα οδεύει στον δεύτερο γύρο των εκλογών με σαφές προβάδισμα και το 64,4% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 35,6% για τον αντίπαλό της.

Μάλιστα ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της όχι μόνο στα σλοβακικά, αλλά και στη γλώσσα των εθνικών μειονοτήτων που ζουν στη χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Απεδείχθη ότι θέλουμε η χώρα μας να είναι αξιοπρεπής και δίκαιη. Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα είναι το πρόσωπο που μπορεί να βγάλει τη Σλοβακία από την κρίση», δήλωσε από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος Αντρέι Κίσκα ο οποίος στηρίζει την Τσαπούτοβα.

«Μην μείνετε σπίτι σας στον δεύτερο γύρο. Κερδίσαμε τον πρώτο γύρο. Η Σλοβακία είναι σε καλό δρόμο», πρόσθεσε.

Αντίπαλός της στον δεύτερο γύρο στις 30 Μαρτίου, θα είναι ο ευρωπαίος επίτροπος Μάρος Σέφκοβιτς, από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος στον πρώτο γύρο έλαβε το 18,7% των ψήφων.

Η 45χρονη δικηγόρος προσέρχεται στις κάλπες, το Σάββατο, μαζί με μία από τις κόρες της

Οι Finacial Times σημειώνουν ότι καθοριστικό ρόλο στη νίκη της Τσαπούτοβα έπαιξε το γεγονός ότι ήταν σχεδόν η μοναδική αντίπαλος του κυβερνητικού σχήματος. Ο άλλος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, που αναμενόταν να λάβει αξιοσημείωτο ποσοστό ψήφων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ρόμπερτ Μίστρικ, αποσύρθηκε από την κούρσα και υποστήριξε την Τσαπούτοβα. Ετσι, αποφεύχθηκε ο κατακερματισμός της αντικυβερνητικής ψήφου.

Αυτό φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τους αντιπάλους εθνικιστικών κομμάτων που βρίσκονται στην εξουσία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως στην Ουγγαρία και την Πολωνία.

Οπως λένε οι FT, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου δείχνει ότι δεν είναι μονόδρομος η επικράτηση πολιτικών τύπου Ορμπαν (του ούγρου εθνικιστή πρωθυπουργού) αλλά υπάρχει πάντα ελπίδα για την ήττα τους από φρέσκες παρουσίες στην πολιτική.

Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα μιλά στους δημοσιογράφους μετά τη νίκη της στον πρώτο γύρο των εκλογών
Ποια είναι η Τσαπούτοβα

Η 45χρονη δικηγόρος γεννήθηκε στη Μπρατισλάβα στις 21 Ιουνίου 1973, όμως τα πρώτα χρόνια της ζωής της τα πέρασε στη γειτονική πόλη Πεζινόκ.

Αφού σπούδασε νομική στο πανεπιστήμιο του Κομένιους της Μπρατισλάβα, άρχισε να εργάζεται σε οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων.

Ηγήθηκε με επιτυχία εκστρατείας για να εμποδιστεί η δημιουργία μιας μεγάλης ανοικτής χωματερής στο Πεζινόκ, σε μια έκταση ίση με 12 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Επί 14 χρόνια, οι κάτοικοι της πόλης μάχονταν κατά της κατασκευής της χωματερής. Η Τσαπούτοβα κατάφερε να οργανώσει τη μεγαλύτερη κινητοποίηση πολιτών μετά το 1989 και να κερδίσει την υπόθεση.

Το 2013, το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβακίας δικαίωσε τους κατοίκους του Πεζινόκ, ακυρώνοντας την άδεια κατασκευής της χωματερής.

Η υπόθεση αυτή ώθησε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσει κανονισμούς που προβλέπουν τη διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης στις περιπτώσεις πολεοδομικών έργων που μπορεί να επηρεάσουν το περιβάλλον. «Η ιστορία μιας μικρής σλοβακικής πόλης είχε σημαντική, διεθνή επιρροή», δήλωσε αργότερα ικανοποιημένη η Τσαπούτοβα.

Το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο Goldman για το περιβάλλον, ένα είδος Νομπέλ για τους υπέρμαχους του περιβάλλοντος.

Είναι χωρισμένη με δύο κόρες στην εφηβεία, ενώ ο νυν σύντροφός της είναι μουσικός και φωτογράφος.