344
Ερωτηθείς για τα χρέη των πολιτών προς τις εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός απάντησε θυμίζοντας ότι τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες πάροχοι δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δόσεις | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Σκρέκας: Με βάση την περσινή κατανάλωση ρεύματος το μπόνους εξοικονόμησης

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2022, 13:46
Ερωτηθείς για τα χρέη των πολιτών προς τις εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός απάντησε θυμίζοντας ότι τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες πάροχοι δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δόσεις
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Σκρέκας: Με βάση την περσινή κατανάλωση ρεύματος το μπόνους εξοικονόμησης

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2022, 13:46

Το μπόνους των 50 ευρώ θα δίνεται στα νοικοκυριά εφόσον αυτά μειώσουν την μέση ημερήσια κατανάλωση ρεύματος τους κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ νωρίτερα την εβδομάδα αυτή για τη στήριξη νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών τον Οκτώβριο.

«Εφόσον το νοικοκυριό πετυχαίνει μια μέση ημερήσια εξοικονόμηση της τάξης του 15% στην κατανάλωση ενέργειας, μπορεί λοιπόν στον εκκαθαριστικό που έρχεται να βλέπει μια επιπλέον επιδότηση που θα τον βοηθάει ακόμα περισσότερο να έχει χαμηλότερο λογαριασμό ρεύματος», σημείωσε ο υπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς για τα χρέη των πολιτών προς τις εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός απάντησε θυμίζοντας ότι τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες πάροχοι δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δόσεις και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης στο ρεύμα προκειμένου να βοηθήσει τα νοικοκυριά.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος το χειμώνα, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι είναι δυνατό για να αποφευχθούν τα σχετικά σενάρια. Εφερε ως παράδειγμα την πλωτή δεξαμενή που τοποθετήθηκε στη Ρεβυθούσα για να διπλασιαστεί η χωρητικότητα σε φυσικό αέριο. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ενεργειακός πόλεμος, με τη Ρωσία να εργαλειοποιεί την εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο.

Σχετικά με το πρόγραμμα Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή, ο κ. Σκρέκας είπε ότι δόθηκε παράταση για την ολοκλήρωση των αγορών έως την 1η Νοεμβρίου, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετοί δικαιούχοι που ενώ έχουν δεσμεύσει τα voucher δεν τα έχουν εξαργυρώσει. Στη συνέχεια θα δοθεί η δυνατότητα σε 200.000 δικαιούχους που είναι επιλαχόντες να λάβουν voucher και να προμηθευτούν νέες, ενεργειακά αναβαθμισμένες συσκευές. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα inverter κλιματιστικά μπορούν να αποτελέσουν έναν οικονομικό τρόπο θέρμανσης το χειμώνα.

Σχετικά με το πετρέλαιο κίνησης για τα αυτοκίνητα, ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι καθώς οι διεθνείς τιμές αποκλιμακώνονται, για 7η συνεχόμενη εβδομάδα, φαίνεται πως δεν χρειάζεται επιπλέον επιδότηση. Διευκρίνισε πως εάν αλλάξει αυτή η εικόνα και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους πολίτες, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News