358
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας | IntimeNews

Σκρέκας για το ενδεχόμενο διακοπής της παροχής φυσικού αερίου: Η Ελλάδα έχει το μικρότερο ρίσκο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 17:41
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας
|IntimeNews

Σκρέκας για το ενδεχόμενο διακοπής της παροχής φυσικού αερίου: Η Ελλάδα έχει το μικρότερο ρίσκο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 17:41

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τους μικρότερους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη από άποψη επάρκειας εφοδιασμού, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει διαθέσιμο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG)», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν σενάρια μείωσης ή και διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία και οι επιπτώσεις τους στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας. Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, «προετοιμαζόμαστε συστηματικά για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, εξετάζοντας και τα δυσμενέστερα σενάρια».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση, προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στα σενάρια μείωσης της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Ειδικότερα:

  • Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού κατά 145.000 κυβικά μέτρα.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
  • Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις.
  • Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπό την προϋπόθεση κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου.
  • Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με καύσιμο φυσικό αέριο και, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, θα έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel.
  • Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Στη συνεδρίαση, συμμετείχαν η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Αθανάσιος Πετραλιάς, o πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison, Νικόλαος Ζαχαριάδης, ο γενικός διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της Mytilineos, Ντίνος Μπενρουμπή και ο γενικός διευθυντής της ΗΡΩΝ, Λουκάς Δημητρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...