387
Από τη συνάντηση του κ. Σκρέκα με μέλη της διοίκησης της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ | ypen.gov.gr

Σκρέκας: Αβάσιμες οι φήμες περί δήθεν ιδιωτικοποίησης του νερού

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2023, 16:51
Από τη συνάντηση του κ. Σκρέκα με μέλη της διοίκησης της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ
|ypen.gov.gr

Σκρέκας: Αβάσιμες οι φήμες περί δήθεν ιδιωτικοποίησης του νερού

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2023, 16:51

«Παντελώς αβάσιμες» χαρακτήρισε τις φήμες «περί δήθεν “ιδιωτικοποίησης του νερού”» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε την Παρασκευή με το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ Παύλος Δραγκόλας.

Στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας που έλαβε η κυβέρνηση, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής από κόμματα και φορείς, «είναι να επιτευχθεί η ενδυνάμωση και η αναβάθμιση του ρόλου των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), και βέβαια, να διασφαλιστεί η επαρκής παροχή υπηρεσιών ύδατος σε όλους τους πολίτες, με ασφάλεια και σε προσιτές τιμές».

Επανέλαβε κατηγορηματικά, μάλιστα, ότι το νερό ήταν και παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο. «Μεταφέρουμε αρμοδιότητες, εποπτεία και έλεγχο», προσέθεσε ο κ. Σκρέκας, «για να προχωρήσουμε στην ενδυνάμωση και αναβάθμιση του ρόλου των ΔΕΥΑ».

Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλυσε τη σημασία του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή, για τη δημόσια εποπτεία και τον έλεγχο στη διαχείριση των υδάτων, και τόνισε ότι η Πολιτεία διατηρεί το σύνολο των ρυθμιστικών-κανονιστικών αρμοδιοτήτων για την άσκηση της υδατικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής κοστολόγησης και τιμολόγησης της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

Απεργία τη Δευτέρα

Υπενθυμίζεται ότι με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ανατίθενται στην υφιστάμενη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (η οποία θα μετονομαστεί σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) αρμοδιότητες εποπτείας και ελέγχου των παρόχων υπηρεσιών ύδατος (ύδρευσης και αποχέτευσης), καθώς και των φορέων διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ ζήτησε από τον κ. Σκρέκα να αποσύρει τα άρθρα που αφορούν τους παρόχους και τη διαχείριση των υπηρεσιών πόσιμου ύδατος και προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Δευτέρα 20 Μαρτίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου από τη Βουλή, υλοποιώντας την απόφαση που είχε λάβει η διοίκησή της την Πέμπτη.

Αιτολογώντας το σκεπτικό της απόφασης, η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής στη σχετική ανακοίνωσή της:

«Η κυβέρνηση επιμένει με κάθε τρόπο στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών.

Αρνείται πεισματικά να αντιληφθεί ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να τεθεί υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής Αρχής, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά ως προθάλαμος της ιδιωτικοποίησης των νερών στην χώρα μας και μέσω της οποίας επιχειρείται να ξεπεραστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ και του Συντάγματος που απαγορεύουν την ιδιωτικοποίηση τους».

Εξάλλου, η συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό «απέβη άκαρπη και χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα», όπως τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...