281
Το στρατόπεδο της ΒΙΑΛ στη Χίο | Theodore Manolopoulos / SOOC

«Σκηνή από μεσαίωνα»: ο Guardian για τον θάνατο πρόσφυγα στη Χίο

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2021, 19:12
Το στρατόπεδο της ΒΙΑΛ στη Χίο
|Theodore Manolopoulos / SOOC

«Σκηνή από μεσαίωνα»: ο Guardian για τον θάνατο πρόσφυγα στη Χίο

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2021, 19:12

Η είδηση κυκλοφόρησε την Τετάρτη. Ενας 28χρονος Σομαλός, ο οποίος διέμενε στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο, εντοπίστηκε νεκρός τη Δευτέρα του Πάσχα.

Όπως αναφέρει ενημέρωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τον άτυχο άνδρα βρήκαν συμπατριώτες του, οι οποίοι ενημέρωσαν την Ελληνική Αστυνομία.

Ο στρατιωτικός γιατρός που τον εξέτασε διαπίστωσε ότι ήταν νεκρός τουλάχιστον για 10-12 ώρες, ενώ παρατήρησε ότι είχε δύο πληγές, στο αυτί και στο αριστερό χέρι, πιθανότατα από δάγκωμα ποντικού.

Οι Αρχές απέκλεισαν γρήγορα το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, καθώς δεν παρατηρήθηκαν πουθενά μώλωπες, κακώσεις, ή πληγές από αιχμηρό αντικείμενο.

Σύμφωνα πάντα με το σχετικό Δελτίο Τύπου του υπουργείου, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι πέθανε από εισρόφηση και τα ακριβή αίτια θανάτου θα γίνουν γνωστά μετά τη νεκροψία που θα διενεργηθεί.

Λίγες ημέρες μετά, η είδηση απασχόλησε και τον βρετανικό Guardian. «Σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στη Χίο, πέθανε εντός της εβδομάδας ένας νέος άνδρας μόνος σε μια σκηνή. Μέχρι να φτάσουν οι φύλακες στο αντίσκηνο, περίπου 12 ώρες μετά τον θάνατο του σομαλού πρόσφυγα, το πτώμα του ήταν περικυκλωμένο από τρωκτικά» περιγράφει η Έλενα Σμιθ στο ρεπορτάζ της από τη Χίο.

Όπως σημειώνει ο Guardian, αν και εγγεγραμμένος ως πρόσφυγας, ο Σομαλός αναγκαστικά παρέμενε στο ΒΙΑΛ της Χίου λόγω των περιορισμών της Covid-19. Τα κέντρα κράτησης στα ελληνικά νησιά βρίσκονται σε καθεστώς δρακόντειων μέτρων lockdown από την αρχή της πανδημίας.

«Τους φιλοξενούμε και τους ταΐζουμε γιατί είναι άνθρωποι, δεν μπορούμε να τους πετάξουμε έξω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής του κέντρου, Παναγιώτης Κιμουρτζής στη βρετανική εφημερίδα, συμπληρώνοντας: «Είναι λογικό να εμφανίζονται τρωκτικά όταν είναι κάποιος νεκρός τόσες ώρες. Το κέντρο κατασκευάστηκε γρήγορα το 2016 και βρίσκεται στη φύση, μέσα στα χωράφια. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, χρησιμοποιούμε παρασιτοκτόνο, αλλά δεν υπάρχουν πολλά να κάνουμε».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...