447
|

Σκέρτσος: Γιατί το επόμενο δίμηνο είναι το τελευταίο κρίσιμο αυτής της περιπέτειας

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2021, 15:48

Σκέρτσος: Γιατί το επόμενο δίμηνο είναι το τελευταίο κρίσιμο αυτής της περιπέτειας

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2021, 15:48

Η Ελλάδα έσπασε το φράγμα των 500.000 εμβολιασμών το μεσημέρι της Παρασκευής. Είναι ένα ορόσημο και όχι μόνο –η χώρα μας βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ημερήσιους εμβολιασμούς αναλογικά με τον πληθυσμό της, όπως επεσήμανε την Παρασκευή ο Ακης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Ομως ο κ. Σκέρτσος, σε ανάρτησή του στο Facebook, επεσήμανε το κρίσιμο των επόμενων δύο μηνών. Απηχώντας εμφανώς την ανησυχία και της κυβέρνησης για την αποτελεσματικότητα του αυστηρού lockdown της Αττικής –σε σύγκριση με το εθνικό του Μαρτίου-Απριλίου 2020– ο υφυπουργός σημείωσε πως «κατανοώ απολύτως την κούραση όλων μας, είμαι κι εγώ το ίδιο κουρασμένος».

Και εξηγεί γιατί, όπως λέει, «το επόμενο δίμηνο έως τα μέσα της άνοιξης είναι η τελευταία κρίσιμη περίοδος που απομένει να περάσουμε υπό το καθεστώς εναλλασσόμενων –αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου σε κάθε περιοχή– περιοριστικών μέτρων».

Αναφέρει ο κ. Σκέρτσος:

«Με την πρόοδο του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού –βρισκόμαστε πλέον στην 3η θέση μεταξύ των 27 της ΕΕ σε ημερήσιους εμβολιασμούς– χτίζουμε το πρώτο τείχος ανοσίας έως το Πάσχα, και είναι πλέον ορατό το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας που έχει αδρανοποιήσει τις ζωές όλων μας. Έως τότε όμως είναι αναγκαίο να παρακολουθούμε και να ενημερωνόμαστε –ώστε να προφυλασσόμαστε– σε εβδομαδιαία βάση τα δεδομένα της πανδημίας στο Παρατηρητήριο Covid-19.

Την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκε μια αύξηση της τάξης του 32% στα καταγεγραμμένα κρούσματα, αλλά και 28% στα διενεργούμενα τεστ. Αντίστοιχη είναι η αύξηση στα ενεργά κρούσματα κατά 30%, και βεβαίως προκαλεί ανησυχία η μεταβολή του λόγου εισαγωγών προς εξιτήρια στο 1,65 και η επακόλουθη αύξηση των διασωληνωμενων ασθενών στις ΜΕΘ κατά 15%. Η αύξηση αυτή εντοπίζεται κυρίως στην Αττική που έχει όμως το πλεονέκτημα να διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πολλών και καλών νοσοκομείων αναφοράς που διαθέτουν πλέον μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση περιστατικών Covid. Τα νέα μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως για να ανακόψουν αυτήν ακριβώς την αυξητική πορεία.

Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα παραμένει, όπως δείχνει και ο εβδομαδιαίος χάρτης του ECDC, σε καλύτερη κατάσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Και χάρη στην προσπάθεια όλων μας έχουμε καταφέρει να σώσουμε πολλές ζωές συμπολιτών μας και να είμαστε στην 23η θέση στην απώλεια ζωών από Covid19 στην ΕΕ των 27.

Κατανοώ απολύτως την κούραση όλων μας, είμαι κι εγώ το ίδιο κουρασμένος. Είμαι όμως κι αισιόδοξος διότι το τέλος αυτής της περιπέτειας πλησιάζει. Μη χάσουμε τώρα στο τέλος το δρόμο μας. Το χρωστάμε σε όσους έφυγαν από αυτόν τον φονικό ιό και σε εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι από εμάς και πρέπει να μείνουν ζωντανοί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...