386
Η Τσίμτρα Ραμκρίσνα, πρόεδρος του ινδικού Χρηματιστηρίου το 2013-16 | REUTERS/Yuri Gripas

Σκάνδαλο στο ινδικό Χρηματιστήριο: «Μαριονέτα» ενός… γιόγκι η πρόεδρός του

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2022, 12:32
Η Τσίμτρα Ραμκρίσνα, πρόεδρος του ινδικού Χρηματιστηρίου το 2013-16
|REUTERS/Yuri Gripas

Σκάνδαλο στο ινδικό Χρηματιστήριο: «Μαριονέτα» ενός… γιόγκι η πρόεδρός του

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2022, 12:32

Η Τσίτρα Ραμκρίσνα ήταν πρόεδρος του ινδικού Xρηματιστηρίου την περίοδο 2013-16, όμως από ό,τι φαίνεται, δεν ήταν αυτή που έπαιρνε τις κρίσιμες για την οικονομία της χώρας, αποφάσεις, αλλά ένας… γιόγκι.

Τριετής έρευνα από την ρυθμιστική αρχή της Ινδίας για το Χρηματιστήριο, κατέδειξε ότι ένας γκουρού στον οποίο υπάκουε τυφλά η Ραμκρίσνα, κινούσε τα νήματα των αγορών.

Η Ραμκρίσνα, σύμφωνα με το πόρισμα, ήταν μία μαριονέτα στα χέρια του γιόγκι, τον οποίο δεν κατονόμασαν οι αρχές. Δεν έκανε τίποτα χωρίς να ζητήσει τη συμβουλή του, από τον διορισμό του προσωπικού έως άλλες σημαντικές οικονομικές αποφάσεις, ενώ του έδινε εμπιστευτικές πληροφορίες για τον σχεδιασμό του χρηματιστηρίου και για συσκέψεις του διοικητικού συμβουλίου.

«Η διαρροή των απόρρητων οικονομικών και επιχειρηματικών σχεδίων είναι μία πράξη που θα μπορούσε να ταράξει συθέμελα το χρηματιστήριο», σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών.

Ο γκουρού αυτός ζει κάπου στα Ιμαλάια και η Ραμκρίσνα τον είχε συναντήσει πριν δύο δεκαετίες στις όχθες του Γάγγη ποταμού. Από τότε, έγινε ο προσωπικός της σύμβουλος.

Η Ραμκρίσνα είπε στο ΔΣ, απολογούμενη, ότι ο γκουρού δεν διέφερε από οποιοδήποτε σύμβουλο χρησιμοποιούν τα ανώτερα στελέχη.

«Οπως ξέρετε, οι ανώτεροι ηγέτες συχνά ζητούν, ανεπίσημα, συμβουλές από μέντορες, συμβούλους ή άλλα έμπειρα στελέχη. Ετσι και εγώ αισθάνθηκα την ανάγκη καθοδήγησης, η οποία θα με βοηθούσε να αντεπεξέλθω στον ρόλο μου», είπε.

Ο μυστηριώδης γκουρού της έδινε συμβουλές ακόμα και για τις κομμώσεις της, ώστε «να φαίνεται πιο ενδιαφέρουσα και ελκυστική!», όπως της έγραφε σε email, που ήταν μέσα σε αυτά που εξετάστηκαν από την επιτροπή. Οι δυο τους είχαν πάει και διακοπές στις Σεϋχέλλες.

Οι αρχές άρχισαν να ερευνούν το χρηματιστήριο και τη Ραμκρίσνα, όταν διαπιστώθηκαν παραβιάσεις των κανονισμών και διατυπώθηκαν κατηγορίες ότι υπήρχε ευνοϊκή μεταχείριση για ορισμένους χρηματιστές.

Η ρυθμιστική αρχή επέβαλε πρόστιμο 90 εκατ. δολαρίων στο Χρηματιστήριο και 300.000 δολαρίων στην Ραμκρίσνα, στην οποία επίσης απαγόρευσε να εργαστεί στον χώρο για τρία χρόνια.

Οπως γράφουν οι Times, στην Ινδία, πολιτικοί και επιχειρηματίες συνηθίζουν να συμβουλεύονται από αστρολόγους, όπως η πρωθυπουργός Ιντιρα Γκάντι, έως γκουρού για τις δουλειές και τις ζωές τους. Πλούσιες οικογένειες συχνά τους συμβουλεύονται πριν προχωρήσουν σε μία καινούργια επένδυση ή ακόμα και για το τι πρέπει να σπουδάσει το παιδί τους.

Στην περίπτωση της Ραμκρίσνα βέβαια, σύμφωνα με ινδούς δημοσιογράφους, ήταν σοκαριστικό το πόσες λεπτομέρειες αποκάλυπτε στον γιόγκι, όσον αφορά τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, του οποίου εκείνη ήταν ιδρυτικό μέλος, από τη δεκαετία του ’90.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...