286
| INTIMENEWS

Σκάνδαλο Energa–Hellas Power: Eπιτέλους, 90 εκατ. ευρώ σε δήμους και Δημόσιο

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 18 Ιουνίου 2019, 13:43
|INTIMENEWS

Σκάνδαλο Energa–Hellas Power: Eπιτέλους, 90 εκατ. ευρώ σε δήμους και Δημόσιο

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 18 Ιουνίου 2019, 13:43

Είναι πλέον γεγονός: τα «κλεμμένα» του σκανδάλου Energa επιστρέφουν σε δήμους και Δημόσιο. Τον δρόμο άνοιξε επιτέλους η Κοινή Υπουργική Απόφαση, των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών, που με πολύ μεγάλη καθυστέρηση απελευθερώνει 30 εκατομμύρια ευρώ για όλους τους εμπλεκόμενους (περί τους 250) δήμους, αλλά και 60 εκατομμύρια ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο, από τα δεσμευμένα, ως υπεξαιρεθέντα, λεφτά του σκανδάλου Energa – Hellas Power / ΦΕΚ 2237, Τεύχος Β’, 10 Ιουνίου 2019.

Η συγκεκριμένη διαδικασία εφαρμόζεται πρώτη φορά για ΟΤΑ και Δημόσιο, βάσει ειδικού νόμου, του 2014.

Το Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε διατάξει την επιστροφή των υπεξαιρεθέντων σε δήμους και Δημόσιο, από τους λογαριασμούς των εταιρειών με μετρητά, ύψους 121 εκατ. ευρώ, που είχαν ήδη δεσμευθεί από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, από το 2012.

Τα ποσά αυτά έχουν στην ουσία εισπράξει οι εταιρείες Energa – Hellas Power από τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, υπεξαιρώντας τα εν συνεχεία, χωρίς να τα αποδώσουν ποτέ στους ΟΤΑ. Αφορούν ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή τέλη καθαριότητας, φωτισμού και φωτισμού ηλεκτροδοτούμενων χώρων καθώς και τέλη ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ).

Ακολούθησε σωρεία δικαστικών και εξώδικων ενεργειών, κυρίως από τους δήμους, μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου τους Ανδρέα Παπαρρηγόπουλου, προκειμένου να καταστούν εισπρακτέα τα ποσά, με το Δημόσιο να ακολουθεί, μπαίνοντας -καθυστερημένα έστω – στον χορό της διεκδίκησης.

Τώρα που η παρακατάθεση των χρημάτων από τις τρεις εκ των τεσσάρων εμπλεκομένων τραπεζών (καθώς μια δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί, αλλά αναμένεται να το κάνει μετά την έκδοση της ΚΥΑ) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι εφικτή, δήμοι και Δημόσιο έχουν λαμβάνειν. Για την επιστροφή των «κλεμμένων», πιέσεις άσκησαν και οι ίδιες οι εμπλεκόμενες εταιρείες, καθώς είναι σε εξέλιξη η δίκη σε β’ βαθμό και η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να παίξει τον δικό της ρόλο στην τελική της έκβαση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...