459
Το σκάφος δεν θα έχει πλήρωμα αλλά θα είναι πλήρως ηλεκτρονικό | promare.org

Σκάφος δίχως πλήρωμα και με απόλυτη αυτονομία θα διασχίσει τον Ατλαντικό

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2019, 18:20
Το σκάφος δεν θα έχει πλήρωμα αλλά θα είναι πλήρως ηλεκτρονικό
|promare.org

Σκάφος δίχως πλήρωμα και με απόλυτη αυτονομία θα διασχίσει τον Ατλαντικό

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2019, 18:20

Ενα πλήρως αυτόνομο σκάφος θαλάσσης που θα κάνει το ιστορικό ταξίδι του «Μεϊφλάουερ», δηλαδή την απόσταση από τη Βρετανία μέχρι τη Μασαχουσέτη, κατασκευάζουν επιστήμονες, αυτή τη φορά με «καπετάνιο» τη νέα τεχνολογία.

Οπως αναφέρει το BBC, το «Mayflower Autonomous Ship» ή MAS (Αυτόνομο Πλοίο Μεϊφλάουερ), αναμένεται να αποπλεύσει από το Πλίμουθ της Βρετανίας τον Σεπτέμβριο του 2020. Η ημερομηνία είναι συμβολική, καθώς είναι η 400ή επέτειος του ταξιδιού του πλοίου που μετέφερε ευρωπαίους αποίκους στην Αμερική το 1620.

Η ΙΒΜ θα έχει την ευθύνη για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης του πλοίου, το οποίο θα αποφασίζει μόνο του για την πορεία και την αποφυγή συγκρούσεων. Θα έχει επίσης την ιδιότητα να κάνει δορυφορικές τηλεφωνικές κλήσεις με τη βάση, εάν το κρίνει απαραίτητο. Τώρα ποιος θα μιλάει με ποιον, δεν έχει διευκρινιστεί.

Το σκάφος διαθέτει τεχνολογία LIDAR (ανίχνευση και εύρεση φωτός), ραντάρ, GPS, είναι εξοπλισμένο με κάμερες και χρησιμοποιεί δορυφόρους προκειμένου να λαμβάνει μόνο του τις «σωστές αποφάσεις» για την πορεία του.

Στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, ήδη έχουν συλλεγεί δεδομένα από εκατοντάδες σκάφη, προκειμένου να «εκπαιδευτούν» οι αλγόριθμοί του.

Το σκάφος κατασκευάζεται στο Γκντανσκ της Πολωνίας και αναμένεται να φτάσει στο Πλίμουθ τον επόμενο Φεβρουάριο.

Πέρα από τον συμβολικό στόχο του ταξιδιού, προορίζεται για να πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες, αλλά και να αποτελέσει πλατφόρμα δοκιμών για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και αλγορίθμους τύπου «machine learning» με εξειδίκευση στην αποφυγή συγκρούσεων.

Η ομάδα του έργου θα παρατηρεί την πρόοδό του από κέντρο ελέγχου στο Πλίμουθ και θα αναλάβει τον έλεγχο σε περίπτωση που προκύψει κάποια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η διαδρομή του «Μεϊφλάουερ»

Λουλούδι του Μάη, δηλαδή Μεϊφλάουερ, ήταν το όνομα του πλοίου, το οποίο το 1620 μετέφερε από την Αγγλία στη Μασαχουσέτη 100 άγγλους πουριτανούς, τους λεγόμενους «Pilgrim Fathers». Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν στην Αμερική μια νέα πατρίδα και να αποφύγουν τους θρησκευτικούς διωγμούς. Το ριψοκίνδυνο ταξίδι τους είχε διαρκέσει περισσότερους από τρεις μήνες. Οι 41 από τους μετανάστες, είχαν υπογράψει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μία συμφωνία, με την οποία συγκροτούσαν κοινότητα (Mayflower Compact). Το γεγονός είχε συμβάλει σημαντικά στη μελλοντική εξέλιξη της Ιστορίας των αποικιών και των HΠA.

Πίνακας που αναπαριστά το Mayflower /Plimoth Plantation

Oι πρώτοι μετανάστες «δεν εγκατέλειψαν τη χώρα τους από ανάγκη, αντίθετα μάλιστα άφηναν μία αξιοζήλευτη κοινωνική θέση και έναν σίγουρο τρόπο ζωής. Δεν πήγαιναν στον Νέο Κόσμο για να βελτιώσουν την κοινωνική τους θέση ή να πλουτίσουν, αλλά ξεσπιτώνονταν για να υπηρετήσουν μία καθαρά πνευματική ανάγκη: εξέθεταν τους εαυτούς τους στις αναπόφευκτες ταλαιπωρίες της εξορίας, για να θριαμβεύσει η ιδέα τους». Mε τα λόγια αυτά, ο γάλλος ιστορικός Aλεξίς ντε Tοκβίλ περιέγραψε τον ενθουσιασμό των μετέπειτα πατέρων του αμερικανικού έθνους, οι οποίοι αναζητούσαν την ελευθερία που δεν μπορούσαν να βρουν στην πατρίδα τους, εγκαταλείποντας την παλιά Ευρώπη και τη θρησκευτική μισαλλοδοξία της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...