369
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπαίντεν προτού αναχωρήσει από την Ισπανία, όπου βρέθηκε προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ | REUTERS/Jonathan Ernst

Σήμα Μπάιντεν για πώληση F-16 στην Τουρκία: Πιστεύω θα εγκριθεί από το Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 16:56
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπαίντεν προτού αναχωρήσει από την Ισπανία, όπου βρέθηκε προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ
|REUTERS/Jonathan Ernst

Σήμα Μπάιντεν για πώληση F-16 στην Τουρκία: Πιστεύω θα εγκριθεί από το Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 16:56

Στο περιεχόμενο της συζήτησης που είχε την Τετάρτη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντιογάν αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κουρυφής του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πώληση F-16 μαχητικών στην Τουρκία, ο αμερικανός πρόεδρος έκανε γνωστό πως η θέση του για το θέμα δεν έχει αλλάξει. «Είπα στον Ερντογάν αυτό που του είχα πει και τον Δεκέμβριο. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μην το κάνουμε αυτό. Του εξήγησα ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Τα F-16 πρέπει να πωληθούν», ανέφερε, θυμίζοντας, ωστόσο, πως το τον τελευταίο λόγο, εν προκειμένω, τον έχει το αμερικανικό Κογκρέσο. «Το Κογκρέσο πρέπει να αποφασίσει… Πιστεύω μπορούμε να το πετύχουμε», σημείωσε.

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, πάντως, επί τάπητος τέθηκε και η «σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

«Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή νατοϊκού εδάφους»

Εξάλλου, ο Μπαίντεν επεσήμανε πως το ΝΑΤΟ είναι περισσότερο ενωμένο από ποτέ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και προειδοποίησε πως η Συμμαχία θα υπερασπισθεί «κάθε σπιθαμή νατοϊκού εδάφους» απέναντι σε όποιες απειλές κληθεί να αντιμετωπίσει.

Υπενθυμίζεται πως οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν την προηγούμενη ημέρα  πως «η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων, για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο». Στον νέο Στρατηγικό Οδικό Χάρτη που υιοθετήθηκε αναφέρεται, μάλιστα, πως δεν μπορεί να αποκλειστεί «το ενδεχόμενο επίθεσης στην κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα των Συμμάχων» από τη Μόσχα. Το σχετικό έγγραφο δεν είχε αναθεωρηθεί από το 2010 και η τελευταία έκδοση του χαρακτήριζε τη Ρωσία «στρατηγικό εταίρο» (περισσότερα εδώ).

Επιπλέον, ο αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε την αποστολή επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 800 εκατ. δολαρίων, και διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ κινητοποιούν και άλλους εταίρους προκειμένου να συνταχθούν στο πλευρό του Κιέβου. Πριν μία εβδομάδα, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει την αποστολή ακόμη ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 450 εκατ. δολαρίων, στο οποίο ξεχώριζε παράδοση τεσσάρων συστημάτων Himars (High Mobility Artillery Rocket System).

Η Ρωσία πληρώνει «πολύ βαρύ τίμημα» για την εισβολή της στην Ουκρανία διαβεβαίωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...