617
Αλέξη διάλεξε τι από όλα ισχύει, λέει ο Γιάνης στον Πρωθυπουργό | Intime / Δημήτρης Τοσίδης

Αλέξη εσύ; Ο Βαρουφάκης σηκώνει το γάντι και απαντά μέσω Guardian

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2017, 17:04
Αλέξη διάλεξε τι από όλα ισχύει, λέει ο Γιάνης στον Πρωθυπουργό
|Intime / Δημήτρης Τοσίδης

Αλέξη εσύ; Ο Βαρουφάκης σηκώνει το γάντι και απαντά μέσω Guardian

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2017, 17:04

Mε επιστολή στο ίδιο μέσο όπου έδωσε τη «συνέντευξη mea culpa» o Aλέξης Τσίπρας, τον βρετανικό Guardian, ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά επί προσωπικού στην αναφορά του Πρωθυπουργού ότι εμπιστεύτηκε λάθος πρόσωπα κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του. Ουσιαστικά ο κ. Βαρουφάκης απαντά στο «Γιάνης φταις εσύ» και στις αιτιάσεις περί μη πειστικού εναλλακτικού σχεδίου που παρουσίαζε στον Αλέξη Τσίπρα την περίοδο της «βασιλείας» του στο υπουργείο Οικονομικών.

Στην επιστολή του προς τον Guardian, o κ. Βαρουφάκης αναφέρεται στην παραδοχή του κ. Τσίπρα ότι έκανε μεγάλα λάθη στην επιλογή προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού του στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, παρατηρεί ο συγγραφέας του επίμαχου βιβλίου «Αdults in the Room», ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο Βαρουφάκης ήταν η σωστή επιλογή για μια αρχική στρατηγική “συγκρουσιακής πολιτικής” αλλά απορρίπτει ως “τόσο αόριστο που δεν άξιζε καν να το συζητήσει κανείς” το σχέδιο που παρουσίασε στην περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαζόταν να κάνει δραματική κίνηση προς ένα νέο νόμισμα».

«Δεδομένου ότι παρουσίασα στον κ. Τσίπρα τα σχέδιά μου για την αποτροπή της επιθετικότητας της τρόικας και για να απαντηθεί ένα πιθανές αδιέξοδο (και οποιαδήποτε κίνηση από την τρόικα να εκδιώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη) πριν κερδηθούν οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και εγώ επελέγην από αυτόν ως υπουργός Οικονομικών (όπως κάποιος μπορεί να υποθέσει) με αξιολογική βάση, η απάντησή του φανερώνει μια βαθιά ανακολουθία», υπογραμμίζει ο κ. Βαρουφάκης και θέτει το ακόλουθο ερώτημα:

«Ή εγώ ήμουν η σωστή επιλογή για να αποτελέσω την αιχμή του δόρατος στη “σύγκρουση” με την τρόικα των δανειστών της Ελλάδας επειδή τα σχέδιά μου ήταν πειστικά, ή τα σχέδιά μου δεν ήταν πειστικά και επομένως ήμουν η λάθος επιλογή ως ο πρώτος του υπουργός Οικονομικών».

Θέτοντας ως επιχείρημα -συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης-  «όπως κάνει και ο κ. Τσίπρας, ότι ήμουν και η σωστή επιλογή για την αρχική αντιπαράθεση και ότι το δικό μου σχέδιο Β ήταν τόσο αόριστο που δεν άξιζε τον κόπο ούτε να συζητηθεί, είναι αναληθές και παραπλανητικό, αν και διορατικό, διότι αποκαλύπτει ότι ήταν αδύνατο να διατηρηθεί μια ριζοσπαστική κριτική των προκατόχων του ενώ ταυτόχρονα υιοθετούσε το δόγμα της ΤΙΝΑ (There Is No Alternative-Δεν Υπάρχει Εναλλακτική)».

Η φωτογραφία των δύο πρώην συνοδοιπόρων που συνοδεύει την επιστολή Βαρουφάκη στον Guardian /Orestis Panagiotou/EPA

Επικαλούμενος στη συνέχεια τη δική του εκδοχή των γεγονότων του 2015 όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στο βιβλίο του «Αdults in the Room», ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει τώρα ότι έχει τίποτα άλλο να πει για εκείνη την περίοδο και τονίζει πως  αυτό που προέχει τώρα, είναι «να τερματιστεί η ερημοποίηση της Ελλάδας, η οποία προχωράει με τρομακτικά βήματα, σύμφωνα με τις διατάξεις του γ’ μνημονίου, των νέων μη βιώσιμων δανείων, τους εξουθενωτικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την αυτοτροφοδοτούμενη και αυτοκαταστροφική λιτότητα».

«Είναι καλύτερο σχέδιο το να παίζει κανείς τον ρόλο του φυλακισμένου-πρότυπο στους δανειστές μας από αυτό που ο κ. Τσίπρας απέρριψε ως “αδύναμο και αναποτελεσματικό”; Αυτό είναι το ερώτημα», καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης στην επιστολή – απάντηση για όσα του καταμαρτυρεί ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ανοησία οι θριαμβολογίες για έξοδο στις αγορές»

«Τα πράγματα είναι απλά: Όταν είσαι πτωχευμένος, είναι ανοησία να πιστεύεις ότι το πρόβλημά σου θα επιλυθεί μέσα από δάνεια. Το ποιος σε δανείζει δεν έχει καμία σημασία. Η όλη φιλολογία που αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση στερείται νοήματος, εφόσον το ίδιο το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει το ελληνικό χρέος σαν εξαιρετικά μη βιώσιμο» τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών διερωτώμενος ρητορικά: «Οπότε, θα πανηγυρίζουμε που δανειζόμαστε από ιδιώτες και μάλιστα με υψηλό επιτόκιο;»

Οπως είπε σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του The Press Project ο Γ. Βαρουφάκης, μόνο ο δανεισμός με αρνητικό επιτόκιο έχει νόημα για την Ελλάδα. «Ας πούμε με επιτόκιο -15%, πάντως με αρνητικό πρόσημο, που σημαίνει ότι τα χρήματα που δίνονται, κουρεύονται την ίδια στιγμή που καταβάλλονται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News