456
Ο Τζέφρι Ρας έξω από το δικαστήριο του Σίδνεϊ | REUTERS

Σίδνεϊ: Ο Τζέφρι Ρας θα πάρει 850.000 δολάρια από τον Ρούπερτ Μέρντοκ για συκοφαντική δυσφήμηση

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2019, 11:40
Ο Τζέφρι Ρας έξω από το δικαστήριο του Σίδνεϊ
|REUTERS

Σίδνεϊ: Ο Τζέφρι Ρας θα πάρει 850.000 δολάρια από τον Ρούπερτ Μέρντοκ για συκοφαντική δυσφήμηση

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2019, 11:40

Περισσότερα από 850.000 δολάρια θα πληρώσει ο επιχειρηματίας Ρούπερτ Μέρντοκ στον ηθοποιό Τζέφρι Ρας ως αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του από δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Telegraph, που τον κατηγόρησε για ανάρμοστη συμπεριφορά κατά μίας συμπρωταγωνίστριάς του σε θεατρική παράσταση.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία, News Corp, της εφημερίδας του Σίδνεϊ, ανήκει στον Μέρντοκ και δεν αποκλείεται να κληθεί να πληρώσει εκατομμύρια ακόμα δολάρια για την οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει στον διάσημο ηθοποιό το δημοσίευμα.

Τον Νοέμβριο του 2017, η Daily Telegraph δημοσίευσε πρωτοσέλιδο θέμα, στο οποίο κατηγορούσε τον Ρας για σεξουαλική παρενόχληση κατά της ηθοποιού Εριν Τζιν Νόρβιλ. Ακολούθησαν και άλλα δημοσιεύματα που επιχειρούσαν να στηρίξουν την υπόθεση, η οποία έφτασε στα αυτιά του δημοσιογράφου Τζόναθον Μόραν μέσω ανώνυμης πηγής. Τα ρεπορτάζ δημοσιεύθηκαν χωρίς την ανάμειξη ή την άδεια της φερόμενης ως θύμα, το όνομα της οποίας αποκάλυψε η εφημερίδα.

Ο δικαστής Μάικλ Γουίγκνι αποκάλεσε τα δημοσιεύματα «επικίνδυνη και ανεύθυνη κίτρινη δημοσιογραφία του χειρίστου είδους» και αποφάσισε ότι, ως αποτέλεσμα, οι οικονομικές απολαβές του Ρας, θα μειωθούν δραστικά για τα επόμενα δύο χρόνια.

Τους 10 μήνες, που μεσολάβησαν από την δημοσίευση μέχρι την έναρξη της δίκης, τον Οκτώβριο του 2018, το εισόδημα του ηθοποιού μειώθηκε από «εκατομμύρια δολάρια σε 44.000».

Οι νόμοι περί συκοφαντικής δυσφήμησης στην Αυστραλία είναι πολύπλοκοι και πολύ αυστηροί. Οταν το δικαστήριο θεωρεί ότι δεν υπάρχει απώλεια εσόδων, επιδικάζει 390.000 δολάρια στον ενάγοντα. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως του Ρας, το ποσό μπορεί να φτάσει αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Ο δικαστής θα αποφασίσει αφού συμβουλευθεί ειδικούς για το πόσα χρήματα υπολογίζεται να χάσει ο ηθοποιός εξαιτίας των κατηγοριών.

Μιλώντας έξω από το δικαστήριο, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Ρας ευχαρίστησε τη σύζυγό του και τα παιδιά του για την στήριξή τους, όλο αυτό το διάστημα.

Τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για επανειλημμένη σεξουαλική παρενόχληση κατά της Νόρβιλ, η οποία κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο ηθοποιός της έπιανε το στήθος της, την χάιδευε απρεπώς και της μιλούσε με σεξουαλικά υπονοούμενα, ενώ της έστειλε και ένα μήνυμα στο κινητό, στο οποίο της έλεγε «σε σκέφτομαι περισσότερο από ότι είναι κοινωνικά αποδεκτό».

Προς υπεράσπιση του Ρας έσπευσαν ο σκηνοθέτης της παράστασης «Ο βασιλιάς Λιρ» και άλλοι ηθοποιοί που συμμετείχαν στην παραγωγή, οι οποίοι αντέκρουσαν τα επιχειρήματα της αντίθετης πλευράς και την κατάθεση της Νόρβιλ, ενώ ένας άλλος ηθοποιός της παράστασης κατέθεσε υπέρ της.

Οπως γράφει η Guardian, ο δικαστής θεώρησε ότι «η Νόρβιλ δεν είναι πλήρως αξιόπιστη μάρτυρας» και ότι «δεν τον έπεισε».

Επίσης, δεν επέτρεψε την κατάθεση ενός μάρτυρα-κλειδί, σύμφωνα με τους δικηγόρους της εφημερίδας.

Μιλώντας έξω από το δικαστήριο, η Νόρβιλ είπε ότι επιμένει ότι όλα όσα είπε είναι αλήθεια και ότι η υπόθεση «έχει πληγώσει τους πάντες».

Στην έναρξη της δίκης, ο Ρας είπε «ότι είχε περάσει τους 11 χειρότερους μήνες της ζωής μου. Τα δημοσιεύματα ήταν μόνο η αρχή. Μετά, η κατάσταση χειροτέρευσε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...