430
O Σι Τζινπίνγκ σε παλαιότερη επαφή του με τον λαό. Ο πρόεδρος της Κίνας γεμάτος περηφάνια ανακοίνωσε στους πολίτες ότι νίκησαν τη φτώχεια... | EPA / WANG YE / XINHUA

Ο Σι Τζινπίνγκ… εξαφάνισε τους φτωχούς!

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2021, 18:52
O Σι Τζινπίνγκ σε παλαιότερη επαφή του με τον λαό. Ο πρόεδρος της Κίνας γεμάτος περηφάνια ανακοίνωσε στους πολίτες ότι νίκησαν τη φτώχεια...
|EPA / WANG YE / XINHUA

Ο Σι Τζινπίνγκ… εξαφάνισε τους φτωχούς!

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2021, 18:52

Η Κίνα νίκησε τη φτώχεια! Αυτή ήταν, την Πέμπτη, η επίσημη ανακοίνωση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, για μία χώρα με 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Οπως σημειώνει η Telegraph, η κινεζική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μία σειρά από επιτυχημένες πολιτικές τα τελευταία χρόνια, οι οποίες έχουν βοηθήσει εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες να ξεφύγουν από το όριο της φτώχειας. Υπάρχουν όμως, εκατομμύρια ακόμα, που δεν τα έχουν καταφέρει.

Ο ορισμός της ακραίας φτώχειας στην Κίνα είναι το εισόδημα των 4.000 γιουάν ή 620 δολαρίων τον χρόνο. Αυτό ισούται με 1,7 δολάρια την ημέρα. Το αντίστοιχο όριο της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι 1,9 δολάρια την ημέρα. Οι ειδικοί καλούν την Κίνα να αλλάξει τα δικά της κριτήρια.

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι 373 εκατ. Κινέζοι ζουν με λιγότερα από 5,5 δολάρια την ημέρα, το ευρέως αποδεκτό όριο φτώχειας για μία χώρα ανώτερου μέσου εισοδήματος, όπως η Κίνα. Το κατά κεφαλή εισόδημα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο αυτού μίας χώρας με υψηλό εισόδημα.

Αγορά στο Πεκίνο… (REUTERS/Thomas Peter)
Ανισότητες

Ετσι, στα χαρτιά, η Κίνα εμφανίζεται να έχει απαλλάξει πολλούς από τη φτώχεια. Στην πράξη όμως, δεν αρκεί να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής, αλλά να μειώσεις την εισοδηματική ανισότητα ιδίως ανάμεσα στις αστικές και αγροτικές περιοχές, όπου είναι δυσθεώρατη.

Ενα πρόβλημα που επισημαίνει η Telegraph, είναι ότι πολλοί από τους «πρώην φτωχούς» Κινέζους λαμβάνουν επιδόματα από την κυβέρνηση για αυτό δεν βρίσκονται πια κάτω από το όριο της φτώχειας. Που σημαίνει ότι αν σταματήσουν τα επιδόματα, θα είναι πάλι, επισήμως, φτωχοί.

Για πόσο θα μπορεί να πληρώνει το κράτος επιδόματα, τα οποία έτσι και αλλιώς είναι πολύ χαμηλά, μόλις 65 δολάρια τον μήνα; Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα στερέψουν το 2035, αν δεν αλλάξει κάτι.

Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος της διαφθοράς, καθώς οι τοπικοί αξιωματούχοι επιλέγουν τους δικαιούχους των επιδομάτων σε κάθε περιοχή.

… και στη Γουχάν (REUTERS/Aly Song)
Από αγρότες… άνεργοι

Στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για το τέλος της φτώχειας, οι αρχές μετέφεραν υποχρεωτικά εκατομμύρια αγρότες από τα σπίτια τους σε καινούργιες πολυκατοικίες σε αστικές περιοχές. Ομως, όλη τους τη ζωή ήταν αγρότες, δεν ξέρουν άλλη δουλειά και έτσι παραμένουν άνεργοι στις πόλεις.

Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, νοικιάζουν κρυφά τα καινούργια τους διαμερίσματα (τα οποία τους παραχωρήθηκαν δωρεάν) σε τρίτους, και έχουν επιστρέψει κρυφά στα χωριά τους, ζώντας από το ενοίκιο.

Ετσι λοιπόν, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο Σι Τζινπίνγκ έχει δίκιο και ας «πέτυχε τον στόχο της» η κινεζική κυβέρνηση, η οποία το πιο σωστό είναι να πούμε ότι απλώς σπρώχνει το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι, σημειώνει η Telegraph.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...