598
Ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός | .

Σγουρός προς Πατούλη: Συνεχίζετε να εμπαίζετε τους πολίτες για τη Μάνδρα και το Μάτι

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2021, 17:44
Ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός
|.

Σγουρός προς Πατούλη: Συνεχίζετε να εμπαίζετε τους πολίτες για τη Μάνδρα και το Μάτι

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2021, 17:44

Συνέχεια στις καταγγελίες για τη «σκανδαλώδη», όπως περιγράφεται, ανάθεση από τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη σε ιδιώτη δικηγόρο, έναντι μάλιστα υψηλότατης αμοιβής, της υπεράσπισης των πεπραγμένων της Ρένας Δούρου σε Μάνδρα και Μάτι έδωσε ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Το θέμα έχει φτάσει και στη Βουλή με ερώτηση βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, καθώς το ποσό της ανάθεσης είναι εντυπωσιακά υψηλό (πλησιάζει τα 300.000 ευρώ μόνο για τον πρώτο βαθμό της εκδίκασης) και υπάρχει καταγγελία ότι πρόκειται για τον ίδιο δικηγόρο που χρησιμοποιούσε ο νυν περιφερειάρχης Αττικής όταν ήταν δήμαρχος Αμαρουσίου (εδώ).

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση ο κ. Πατούλης (εδώ), αλλά προφανώς δεν κάλυψε τον κ. Σγουρό, που πρώτος ανέδειξε το θέμα.

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη του κ. Σγουρού, η Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής, τονίζει:

Με ψέματα, αντιφάσεις και επικοινωνιακά τερτίπια που προσβάλλουν την κοινή λογική, η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής προσπάθησε με ανακοίνωσή της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την παράνομη ανάθεση έναντι παχυλής αμοιβής σε ιδιώτη δικηγόρο της εκπροσώπησης της Περιφέρειας κατά των θυμάτων στη Μάνδρα και το Μάτι.

Αποκρύπτουν ότι αρχικώς πρότειναν για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο μια δυσθεώρητη αμοιβή για τον εκλεκτό τους, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, υπερέβαινε το 1.000.000 ευρώ, στη βάση ποσοστού επί των ποσών που διεκδικούσαν τα θύματα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο απέρριψε με ηχηρό τρόπο την πρότασή τους τον Σεπτέμβριο του 2020.

Αποκρύπτουν ότι για την αμοιβή του εξωτερικού δικηγόρου της επιλογής τους παρέλειψαν να κάνουν ανάληψη δαπάνης από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας πριν από την ανάθεση και κατά παράβαση της δημοσιονομικής νομοθεσίας, καθιστώντας άκυρη ολόκληρη τη διαδικασία.

Αποκρύπτουν ότι επανήλθαν στο θέμα παραβιάζοντας τη νομοθεσία και όσα έχει δεχθεί με πλήθος αποφάσεών του το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς το σύνολο των Νομικών Γραφείων της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής πιστοποίησε εγγράφως, τον Οκτώβριο του 2020, τη διαθεσιμότητα και τη γνωστή σε όλους εμπειρία των δικηγόρων της Νομικής Υπηρεσίας για το χειρισμό των υποθέσεων.

Αποκρύπτουν ότι ενόψει των καταγγελιών περί μη εμπειρίας του δικηγόρου που επέλεξαν αναγκάστηκαν να ζητήσουν τη συνδρομή μη κατονομαζόμενων συνεργατών άλλου δικηγορικού γραφείου εκθέτοντας με τον τρόπο αυτό  καθηγητή της Νομικής στον οποίο, πάντως δεν ανέθεσαν τις υποθέσεις.

Γιατί αφού ήθελαν ισχυρή νομική ομάδα, πέραν των νομικών της Περιφέρειας, δεν κάλεσαν με πρόσκληση ενδιαφέροντος εξαρχής καθηγητές της Νομικής για να αναλάβουν το χειρισμό τους;

Ψεύδονται όταν ισχυρίζονται ότι τάχα η Περιφέρεια δεν εκπροσωπήθηκε από τη Νομική της Υπηρεσία στη μία και μόνη υπόθεση, για τη Μάνδρα, που εκδικάστηκε τον Ιούνιο του 2020, και προβαίνουν σε έωλες και κατά το δοκούν «ερμηνείες» του Οργανισμού της τον οποίο ανενδοίαστα καταστρατηγούν.

Το πιο σημαντικό: Κοροϊδεύουν τους πολίτες της Αττικής ισχυριζόμενοι ότι δεν θα αντιδικήσουν με τα θύματα στα δικαστήρια ενώ θα μπορούσαν να τα καλέσουν σε συμβιβασμό, λαμβάνοντας πρωτοβουλία να συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή το Ελληνικό Δημόσιο και οι Δήμοι που εγκαλούνται για παραλείψεις.

Αντιφατικά ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν να αντιδικήσουν με τους πολίτες παρά το ότι προσέλαβαν «ισχυρή νομική ομάδα» έναντι 300.000 ευρώ για να «αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Ποια αλήθεια; Αυτή που ισχυριζόταν στις δηλώσεις του ο κ. Πατούλης, το 2017 και το 2018, για τα λάθη, τις παραλείψεις και τις ευθύνες της κ. Δούρου για τη Μάνδρα και το Μάτι, καλώντας την να παραιτηθεί;

Την αλήθεια, πράγματι, θα τη βρουν τα δικαστήρια και όχι ο κ. Πατούλης, που με αφορμή την τραγωδία βρήκε την ευκαιρία να διαθέσει τα χρήματα των φορολογουμένων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα ελεγχθούν για τις αναθέσεις όχι μόνον για τη Μάνδρα και το Μάτι, αλλά και για όσες γίνονται με αφορμή την πανδημία με αδικαιολόγητα ποσά και με αμφίβολης νομιμότητας διαδικασίες.

Και τότε ο κ. Πατούλης, οι συνεργάτες του, θα αναγκαστούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, την παραβίαση της νομιμότητας, την προχειρότητα και τον εμπαιγμό των πολιτών της Περιφέρειας Αττικής.