394
Ο Γιάννης Σγουρός αποκλείστηκε παρανόμως από το «debate» που διοργανώνει το Open στην εκπομπή της Ελλης Στάη | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Σγουρός εναντίον Οpen: Παράνομο το debate Δούρου – Πατούλη στην Στάη, θα επιβληθούν πρόστιμα

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2019, 14:39
Ο Γιάννης Σγουρός αποκλείστηκε παρανόμως από το «debate» που διοργανώνει το Open στην εκπομπή της Ελλης Στάη
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Σγουρός εναντίον Οpen: Παράνομο το debate Δούρου – Πατούλη στην Στάη, θα επιβληθούν πρόστιμα

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2019, 14:39

Η ενέργεια του καναλιού Open, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, να διοργανώσει τηλεοπτικό debate για την Περιφέρεια Αττικής καλώντας μόνο τη Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Πατούλη της ΝΔ, είναι παράνομη και εκτός εκλογικής νομοθεσίας. Αυτό τόνισε σε ανακοίνωσή του ο τρίτος υποψήφιος (και πρώην Περιφερειάρχης Αττικής) Γιάννης Σγουρός ο οποίος έκανε λόγο για «θλιβερές μεθοδεύσεις που στόχο έχουν τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης».

Το «debate» Δούρου – Πατούλη προγραμματίστηκε να προβληθεί στην εκπομπή της Ελλης Στάη «Open Mind» το βράδυ της Πέμπτης ενώ συμπτωματικά εκδόθηκε –με αδικαιολόγητη καθυστέρηση είναι η αλήθεια– από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής της σχετικής ΚΥΑ που ορίζει κανόνες για την προβολή των κομμάτων στις ευρωεκλογές (εδώ).

Ο κ. Σγουρός υπενθυμίζει τόσο τη νομοθεσία (αρ. 6 παρ. 2 του Ν. 3870/2010), όσο και την πρόσφατη εγκύκλιο του ΕΣΡ: «Οι επικεφαλής των συνδυασμών, καθώς και οι αντιπεριφερειάρχες είναι δυνατόν να μετέχουν σε οργανωμένες συζητήσεις, χωρίς περιορισμό αριθμού εμφανίσεων, μέχρι την ανακήρυξη των υποψηφίων και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κληθεί να συμμετάσχουν, τουλάχιστον, τρεις ακόμη συνυποψήφιοιτους. Μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών στις ανωτέρω συζητήσεις απαιτείται η πρόσκληση για συμμετοχή των δύο τρίτων (2/3)τουλάχιστον των ανακηρυχθέντων».

Σε άλλο σημείο του νόμου αναφέρεται ρητά: «Εις βάρος των υποψηφίων που παραβιάζουν τους περιορισμούς της παραγράφου 2 του παρόντος επιβάλλεται πρόστιμο από πενήντα χιλιάδες (50.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ», ενώ στο άρθρο 16 ορίζεται ότι στους ιδιοκτήτες ή στους νόμιμους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών που παραβιάζουν τον νόμο επιβάλλεται πρόστιμο 50.000€ μέχρι 150.000€.

Η διεξαγωγή debate μεταξύ μόνον δύο υποψηφίων δεν επιτρέπεται και επισείει αυστηρές κυρώσεις για λόγους προστασίας της πολυφωνίας και της δημοκρατικής ενημέρωσης των πολιτών, υπενθυμίζει η πλευρά του κ. Σγουρού.

Σε δηλώσεις του σχετικά ο υποψήφιος Περιφερειάρχης σημείωσε:

«Η διεξαγωγή ενός κλειστού debate, πέρα από κατάφωρη παραβίαση του πλουραλισμού και της πολυφωνίας, της δημοκρατίας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας καταπατά ευθέως την εκλογική νομοθεσία. Εκτός από ανήθικο είναι και παράνομο. Οι κ. Πατούλης και Δούρου, τα συμφέροντα που κρύβονται από πίσω τους και όσοι ενεργούν κατ’ εντολή τους, σε αυτό το “ταγκό” της παρανομίας είναι έκθετοι. Καλούμε το Εθνικό Συμβούλιο Τηλεόρασης και την ελληνική Δικαιοσύνη να παρέμβουν άμεσα για να αποτρέψουν ακόμη ένα πλήγμα στη Δημοκρατία μας».

Και ο ίδιος προσέθεσε: «Οι πολίτες να δώσουν την απάντησή τους σε αυτές τις θλιβερές μεθοδεύσεις που στόχο έχουν τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Διότι όσο δεν τους βγαίνουν τα κουκιά, ο βομβαρδισμός και οχετός της παραπληροφόρησης θα κορυφώνεται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...