578
Η Εθνική Φρουρά άρχισε να πυροβολεί στον αέρα προκειμένου να διαλύσει συγκέντρωση ντόπιων, οι οποίοι απέκλεισαν ομοσπονδιακή οδό | Twitter / @AlexKhrebet

Σφοδρές συγκρούσεις στο Νταγκεστάν της Ρωσίας για την επιστράτευση

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2022, 16:46
Η Εθνική Φρουρά άρχισε να πυροβολεί στον αέρα προκειμένου να διαλύσει συγκέντρωση ντόπιων, οι οποίοι απέκλεισαν ομοσπονδιακή οδό
|Twitter / @AlexKhrebet

Σφοδρές συγκρούσεις στο Νταγκεστάν της Ρωσίας για την επιστράτευση

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2022, 16:46

Περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα της Νταγκεστάν Μαχατσκάλα, στη νότια Ρωσία, την Κυριακή, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της επιστράτευσης, σύμφωνα με την ανεξάρτητη οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info.

Η ΜΚΟ, η οποία καταγράφει τις διώξεις με πολιτικά κίνητρα καθώς και περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας από τους αστυνομικούς εναντίον κρατουμένων, εξέφρασε την ανησυχία της, μάλιστα, για τη «σκληρότητα» των δυνάμεων καταστολής κατά των διαδηλωτών.

Σημειώνεται ότι το Νταγκεστάν, μια μουσουλμανική κατά βάση περιφέρεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, «μετρά» τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών στον πόλεμο από οποιαδήποτε άλλη επαρχία, όπως μετέδωσε το BBC.

Πρόσφατη ανάλυση της ρωσικής υπηρεσίας του βρετανικού δικτύου έδειξε ότι τουλάχιστον 301 στρατιώτες από το Νταγκεστάν έχουν χάσει τη ζωή τους – δέκα φορές περισσότεροι από τους Μοσχοβίτες. Ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερος.

Από το διάγγελμα του Πούτιν για τη «μερική επιστράτευση» την Τετάρτη και μέχρι και τη Δευτέρα, οι συλληφθέντες στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα ξεπέρασαν τις 2.000, προσέθεσε το ίδιο Μέσο.

Και ενώ σημειώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ρωσίας, με περισσότερα από 700 άτομα να συλλαμβάνονται μόνο κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, οι εικόνες των διαδηλωτών του Νταγκεστάν να μάχονται την αστυνομία σηματοδότησαν ένα νέο, σπάνιο ξέσπασμα βίας κατά των Αρχών.

Δεκάδες βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν διαδηλωτές να συγκρουονται με τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας στη Μαχατσκάλα, με την OVD-Info να αναφέρει ότι οι αστυνομικοί κατέφυγαν στη χρήση γκλομπ και όπλων τέιζερ εναντίον των συγκεντρωμένων.

Σε ένα βίντεο, ένας άνδρας που συνελήφθη από τις Αρχές διακρίνεται να χτυπά με το κεφάλι έναν αστυνομικό, προτού ξυλοκοπηθεί ο ίδιος.

Ενα άλλο βίντεο κατέγραψε τη στιγμή όπου ένας άνδρας των δυνάμεων ασφαλείας αναγκάζεται να τραπεί σε φυγή απειλούμενος από μια μεγάλη ομάδα διαδηλωτών, μερικοί από τους οποίους προσπάθησαν να τον σταματήσουν και να του βάλουν τρικλοποδιές καθώς έτρεχε.

Σε άλλο σημείο, μια μεγάλη ομάδα γυναικών ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με το προσωπικό ενός στρατολογικού γραφείου, καταδικάζοντας με οργή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μία γυναίκα ακούστηκε να λέει στον φρουρό του γραφείου: «Η Ρωσία βρίσκεται στο έδαφος μιας άλλης χώρας». «Γιατί παίρνετε τα παιδιά μας; Ποιος δέχθηκε επίθεση; Δέχτηκε επίθεση η Ρωσία; Δεν ήρθαν σε εμάς. Ημασταν εμείς που επιτεθήκαμε στην Ουκρανία. Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία! Σταματήστε τον πόλεμο!», φώναξαν οι διαδηλώτριες.

Σύμφωνα με τη OVD-Info, κάτοικοι του χωριού Ιντίριε του Νταγκεστάν επίσης εξεγέρθηακν, με ορισμένους εξ αυτών να αποκλέιουν έναν ομοσπονδιακό αυτοκινητόδρομο σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν το έργο των στρατολογικών υπηρεσιών, εμποδίζοντας τα στελέχη τους να εισέλθουν στην περιφέρεια.

Πλάνα που έλαβε η οργάνωση έδειξαν ότι οι αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα καθώς προσπαθούσαν να διαλύσουν τη διαδήλωση, ωστόσο οι ντόπιοι συνέχισαν τον αποκλεισμό του δρόμου.

Επιχειρώντας να αμβλύνει το ξέσπασμα της οργής των πολιτών, ο κυβερνήτης του Νταγκεστάν Σεργκέι Μελίκοφ παραδέχτηκε την Κυριακή ότι «έγιναν λάθη» στο πλαίσιο της επιστράτευσης.

«Εχω ήδη μιλήσει για αυτό, αλλά θα το επαναλάβω: Η μερική επιστράτευση πρέπει να γίνει αυστηρά σύμφωνα με τα κριτήρια που ανακοίνωσε ο πρόεδρος», έγραψε στο Telegram ο Μελίκοφ στον απόηχο των πολλαπλών αναφορών από όλη τη χώρα ότι πολλοί άνδρες έχουν κληθεί να παρουσιαστούν στο στρατό, παρότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις –μεταξύ αυτών ηλικιωμένοι αλλά και ασθενείς!

Μεταξύ των αντιδράσεων της ρωσικής κοινωνίας στην επιστράτευση συγκαταλέγεται, βέβαια, και η προσπάθεια πολλών νεαρών να εγκαταλείψουν τη χώρα, είτε προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα προς τη γειτονική Φινλανδία ή τη Γεωργία, είτε αεροπορικώς, όπως κατέδειξε η «εξαφάνιση» των εισιτηρίων για πτήσεις εξωτερικού τις προηγούμενες ημέρες (περισσότερα εδώ).

Οι κινητοποιήσεις στη Μαχατσκάλα συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...