521
Αποψη της Σεράνα, της πόλης-πείραμα στους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού | REUTERS/Leonardo Benassatto

Σεράνα: Η πόλη που θα αποκαλύψει την δραστικότητα του εμβολιασμού

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2021, 20:22
Αποψη της Σεράνα, της πόλης-πείραμα στους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού
|REUTERS/Leonardo Benassatto

Σεράνα: Η πόλη που θα αποκαλύψει την δραστικότητα του εμβολιασμού

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2021, 20:22

Οι κάτοικοι της μικρής πόλης Σεράνα στη Βραζιλία είναι τυχεροί: επιλέχθηκαν το φθινόπωρο, ως μέρος ενός πειράματος, για να εμβολιαστούν όλοι πολύ πιο γρήγορα από τον γενικό πληθυσμό της χώρας.

Ετσι, την ώρα που η Βραζιλία σπάει νέα ρεκόρ μολύνσεων, οι 45.000 κάτοικοι της Σεράνα έχουν κάνει όλοι τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό. Συγκριτικά, μόνο το 5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί στη χώρα.

Καθώς δεν έλαβαν όλοι την ίδια εβδομάδα το εμβόλιο, οι ειδικοί θέλουν να δουν αν οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον SARS-CoV-2 και πόσο γρήγορα τα εμβόλια μπορούν να σταματήσουν τη διάδοση της πανδημίας.

Ο Ρικάρντο Παλάσιος, διευθυντής κλινικών μελετών στο Ινστιτούτο Μπουταντάν, επικεφαλής της έρευνας, εξηγεί στην Telegraph ότι είναι ευκαιρία να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε πραγματικές συνθήκες στον γενικό πληθυσμό.

«Στόχος μας είναι να το δούμε σε ελεγχόμενο περιβάλλον και να καταλάβουμε πότε είναι ασφαλές να σταματήσουμε τη χρήση της μάσκας και τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης, μετά το εμβόλιο».

Κάτοικοι της Σεράνα στην ουρά για το εμβόλιο

Μέχρι τώρα, βάσει των στοιχείων από τους εμβολιασμούς σε διάφορα κράτη, φαίνεται πως έχουν κάποια επίδραση στη διακοπή της μετάδοσης. Ερευνητές στη Σκωτία βρήκαν ότι όσοι μένουν μαζί με υγειονομικούς που εμβολιάστηκαν, έχουν 54% λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν. Στο Ισραήλ, το ιικό φορτίο έχει μειωθεί κατά πολύ σε όσους μολύνθηκαν δύο με τέσσερις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους με Pfizer.

Η έρευνα των βραζιλιάνων ειδικών στη Σεράνα είναι η πρώτη στο είδος της διεθνώς. Οργανώθηκε στα κρυφά για να μην συρρεύσουν μαζικά στην πόλη άλλοι πολίτες και επιλέχθηκε για το μέγεθός της, τα εύκολα διακριτά όριά της και την παρουσία ενός αναγνωρισμένου ερευνητικού ινστιτούτου. Πάντως, τις τελευταίες έξι εβδομάδες, που μαθεύτηκε το πείραμα, οι μεσίτες δέχονται καταιγισμό από τηλεφωνήματα για αγορά και ενοικίαση κατοικιών στην πόλη.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Σεράνα ταξιδεύουν στο γειτονικό Ριμπεϊράο Πρέτο κάθε μέρα στη δουλειά τους, κάτι που σημαίνει ότι η Covid-19 μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα στην πόλη, από μη εμβολιασμένους ανθρώπους, και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που επιλέχθηκε.

Για τους σκοπούς της έρευνας, η πόλη χωρίστηκε σε 25 τομείς. Ολοι οι ενήλικοι κάτοικοι ενός τομέα εμβολιάζονται πριν οι εμβολιασμοί προχωρήσουν στον επόμενο τομέα. Ετσι, μπορούν να συγκρίνουν τα δεδομένα ανάμεσα στις γειτονιές.

Καθώς η πόλη παρακολουθείται από τον Σεπτέμβριο, για τους σκοπούς της έρευνας, θα μπορούν να συγκρίνουν και στοιχεία διαχρονικά.

Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να συγκριθούν τα δεδομένα με άλλες έρευνες, γιατί υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες.

Το εμβόλιο που χρησιμοποιείται είναι το CoronaVac της κινεζικής Sinovac, που παράγεται στο Ινστιτούτο Μπουταντάν. Αλλες κλινικές δοκιμές σε Τουρκία και Βραζιλία, κατέδειξαν ότι το εμβόλιο προλαμβάνει κατά 100% τη νοσηλεία και τον θάνατο σε περίπτωση μόλυνσης, κατά 83% την ανάγκη θεραπείας και κατά 50% τη μετάδοση.

Στη Σεράνα, το 90% των κατοίκων δέχθηκαν να κάνουν το εμβόλιο, ποσοστό απρόσμενα μεγαλύτερο από ό,τι ήλπιζαν οι ερευνητές. Στις τέσσερις εβδομάδες που διεξάγεται η έρευνα, κάθε ενήλικας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, εκτός από τις έγκυες.

«Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να δώσουμε κάποια στοιχεία, όμως βλέπουμε μείωση των σοβαρών περιστατικών σε πολλές γειτονιές. Θα χρειαστούμε άλλους δύο μήνες για να κάνουμε ολοκληρωμένη ανάλυση», είπε ο Παλάσιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...