694
O δικτάτορας της Βόρειας Κορέας σε συνεδρίαση της κυβέρνησής του | KCNA/via REUTERS

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί απλώς να… κρύβεται επειδή φοβάται τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2020, 15:33
O δικτάτορας της Βόρειας Κορέας σε συνεδρίαση της κυβέρνησής του
|KCNA/via REUTERS

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί απλώς να… κρύβεται επειδή φοβάται τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2020, 15:33

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζει κι ακόμα… βασιλεύει, αλλά έχει εξαφανιστεί επειδή φοβάται μην κολλήσει κορονοϊό, σύμφωνα με νοτιοκορεάτη υπουργό, αρμόδιο για τη Βόρεια Κορέα.

Η απουσία του βορειοκορεάτη δικτάτορα από τις δημόσιες τελετές για την επέτειο της γέννησης του παππού του και ιδρυτή του καθεστώτος της χώρας, Κιμ Ιλ Σουνγκ, είναι πρωτόγνωρη. Το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τότε, έγινε η αιτία πολλών εικασιών και φημών για την υγεία του, με κάποιες να τον θέλουν νεκρό μετά από εγχείρηση καρδιάς και άλλες σε κώμα.

Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι όμως, τονίζουν ότι δεν έχουν εντοπιστεί ασυνήθιστες κινήσεις στη Βόρεια Κορέα και συμβουλεύουν να είναι κανείς επιφυλακτικός όταν ακούει τις φήμες.

Η Βόρεια Κορέα έχει ανακοινώσει ότι δεν έχει επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, αλλά δεδομένου ότι η χώρα έχει λάβει πολύ αυστηρά μέτρα για να αποτρέψει μια επιδημία, η απουσία του Κιμ από δημόσιες τελετές δεν είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη, δήλωσε σε βουλευτές ο υπουργός Ενοποίησης Κιμ Γεόν-τσουλ, που επιβλέπει τις επαφές με τη Βόρεια Κορέα.

«Είναι αλήθεια ότι ποτέ δεν έχει χάσει την επέτειο για τη γέννηση του Κιμ Ιλ Σουνγκ από τότε που ανέλαβε την εξουσία, αλλά πολλές εκδηλώσεις της επετείου, μεταξύ των οποίων εορτασμοί και ένα επίσημο δείπνο, έχουν ματαιωθεί λόγω των ανησυχιών για τον κορονοϊό», δήλωσε ο Κιμ Γεόν-τσουλ στη Βουλή.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο περιστάσεις από τα μέσα Ιανουαρίου κατά τις οποίες ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είχε κάνει καμία δημόσια εμφάνιση για σχεδόν 20 ημέρες. «Δεν το θεωρώ αυτό ιδιαίτερα ασυνήθιστο δεδομένης της σημερινής κατάστασης (με τον κορονοϊό)».

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε τη Δευτέρα πως είναι ενήμερος για την κατάσταση της υγείας του Κιμ Γιονγκ Ουν, ευχόμενος να «είναι καλά», χωρίς όμως να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Η Βόρεια Κορέα έχει ακυρώσει κάποιες μεγάλες εκδηλώσεις, ενώ έκλεισε τα σύνορα και επέβαλε καραντίνα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ωστόσο, εάν ο Κιμ Γιονγκ Ουν κρύβεται λόγω των φόβων για την COVID-19, αυτό θα «καθιστούσε διάτρητη τη ρητορική των κρατικών μέσων ενημέρωσης περί τέλειας διαχείρισης αυτής της κρίσης», δήλωσε ο Τσαντ Ο’ Κάρολο, διευθύνων σύμβουλος του Korea Risk Group, που παρακολουθεί τη Βόρεια Κορέα. «Εάν προσπαθεί απλά να αποφύγει τη μόλυνση, θεωρητικά θα ήταν πολύ εύκολο να δημοσιευθούν φωτογραφίες ή βίντεο με έναν Κιμ που φαίνεται υγιής», δήλωσε.

Υψηλόβαθμη πηγή με γνώση των αναφορών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε χθες ότι είναι πιθανό ο Κιμ να έχει εξαφανιστεί από τη δημόσια ζωή για να αποφύγει την έκθεσή του στον κορονοϊό και το γεγονός ότι το προεδρικό τρένο βρισκόταν στο παραθαλάσσιο θέρετρο Γουονσόν σημαίνει ότι και ο ίδιος μπορεί να είναι ή να βρέθηκε εκεί πρόσφατα.

Δορυφορική εικόνα των Αμερικανών, που δείχνει το τρένο του δικτάτορα στο θέρετρο της Γουονσόν – Satellite image ©2020 Maxar Technologies-38 North/Handout via REUTERS

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι, καθώς δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να στηρίζουν ένα τέτοιο συμπέρασμα, οι αμερικανικές υπηρεσίες εξετάζουν ακόμα την πιθανότητα ο Κιμ να είναι ασθενής, ενδεχομένως και σοβαρά.

Το θέρετρο της Γουονσόν, όπου βρέθηκε το τρένο του Κιμ – Satellite image ©2020 Maxar Technologies-38 North/Handout via REUTERS

Ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δεν έχουν κάνει καμία αναφορά για το πού βρίσκεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν από τότε που προήδρευσε σύσκεψης στις 11 Απριλίου, έχουν σχεδόν καθημερινές αναφορές για το ότι ο ίδιος στέλνει επιστολές και διπλωματικά μηνύματα.

Αυτό υποδηλώνει ότι συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, δήλωσε ο νοτιοκορέατης υπουργός, αν και κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα απόδειξη.

«Συμφωνώ με την εκτίμηση της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας ότι δεν υπάρχει λόγος να σκεφθεί κανείς ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν εκτελεί τα καθήκοντά του», δήλωσε η Ρέιτσελ Μινγιουνγκ Λι, πρώην αναλύτρια πληροφοριών για τη Βόρεια Κορέα για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Από την άλλη, δεν θα λάμβανα σοβαρά υπόψιν τα γράμματα που υπογράφονται από τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Θα υπέθετα ότι ούτως ή άλλως τα περισσότερα από αυτά δεν συντάσσονται από τον ίδιο».

Τις τελευταίες ημέρες, τη θέση του Κιμ Γιονγκ Ουν σε διάφορες δημόσιες εκδηλώσεις, έχει πάρει η αδελφή του, Κιμ Γιονγκ Γιουνγκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...